Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ráduly Róbert, acuzat că a strâns de gât un consilier local | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Ráduly Róbert, acuzat că a strâns de gât un consilier local
Ráduly Róbert, acuzat că a strâns de gât un consilier local

Ráduly Róbert, acuzat că a strâns de gât un consilier local

Primarul din Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, este acuzat că a strâns de gât un consilier local al UDMR, împotriva sa fiind depus un denunţ penal la IPJ Harghita, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita şi în atenţia DNA.

În plângerea penală se sesizează faptul că primarul Ráduly Róbert Kálmán l-a agresat în timpul unei şedinţe a grupului UDMR din Consiliul local pe un consilier al acestei formaţiuni şi că nu este pentru prima dată când ar fi fost violent cu consilierii locali şi chiar cu unul dintre viceprimari.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că în data de 24 iunie, la o şedinţă a UDMR, consilierul Csucsi András Róbert a ridicat problema unui cetăţean din oraş care şi-ar fi amenajat spaţiul verde din faţa locuinţei şi, cu toate acestea, a fost amendat de Primăria Miercurea-Ciuc. De la acest subiect, între primar şi consilier a început o dispută verbală după care primarul i-ar fi adresat acestuia injurii, apoi ar fi mers în spatele consilierului, care stătea pe scaun, şi l-a apucat de gât, l-a strâns şi l-a scuturat, timp în care acesta nu a putut să se apere şi nici ceilalţi consilieri nu au intervenit, aceştia fiind uimiţi de ceea ce se întâmplă. Potrivit sursei citate, pe gâtul consilierului au rămas urme ale agresiunii.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a confirmat că Poliţia a fost sesizată în legătură cu acest caz şi că ancheta este în derulare.

„Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita a fost sesizat cu privire la faptul că un consilier local ar fi fost strâns de gât de către primarul municipiului (n.r. – Ráduly Róbert Kálmán), iar în sesizare este menţionat că primarul, în repetate rânduri, ar fi avut o atitudine violentă faţă de mai mulţi dintre consilierii locali şi chiar faţă de un viceprimar. În cauză desfăşurăm activităţi de cercetare şi investigaţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii sesizate, aceea de ultraj, în care, la finalitate, dată fiind competenţa exclusivă a Parchetului, ne-am şi adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, pentru competenta cercetare şi soluţionare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, în cursul zilei de miercuri a început urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de ultraj.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a fost înregistrat un dosar având ca obiect împrejurările în care s-a produs incidentul petrecut în data de 24.06.2014 cu ocazia desfăşurării unei şedinţe în cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc la care au participat consilieri din cadrul Consiliului local municipal, constând în agresarea persoanei vătămate C.A.R., consilier local. În cursul zilei de astăzi (2 iulie – n.r.) a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de ultraj prevăzută şi sancţionată de art. 257(1) Cod penal”, se precizează în comunicatul Pachetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc.

Potrivit unor surse din interiorul Primăriei, cei prezenţi la incident nu vor să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat, întrucât le este frică de primar.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Antal Attila, a spus că pe data de 24 iunie s-a aflat la şedinţa respectivă, dar nu a vrut să confirme sau să infirme incidentul, precizând că are „o viziune subiectivă” asupra a ceea ce s-a întâmplat atunci.

„Eu nu vreau să confirm, că a fost şi ieri o şedinţă de grup (n.r. – UDMR) unde a încercat să clarifice treaba, numai că eu am plecat. (…) Nu vreau să dau declaraţii deocamdată în această temă, pentru că probabil au evoluat lucrurile, nu ştiam nici de plângerea penală, nici de ce s-a discutat ieri, aşa că eu mă abţin deocamdată să comentez. (…) Am fost şi eu în sală. Atâta confirm că am fost şi eu acolo”, a declarat presei Antal Attila.

Şi viceprimarul Szőke Domokos, despre care există informaţii că ar fi fost bătut, cu altă ocazie, de primarul Ráduly Róbert Kálmán, s-a abţinut de la comentarii. „Oficial nu vreau să comentez despre acest subiect”, a spus Szőke.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere despre acest incident, dar consiliera sa, Nagy Debreczeni Hajnal, a spus că, din câte ştie, primarul Ráduly Róbert Kálmán şi-a cerut scuze, iar acestea i-au fost acceptate.

„Noi aşa ştim, că domnul primar şi-a cerut scuze şi că scuzele lui au fost acceptate, aşa că ar trebui să mai verificaţi şi voi dacă este actuală (n.r. – plângerea penală)”, a spus Nagy Debreczeni Hajnal. Întrebată dacă incidentul a avut loc, aceasta a răspuns: „Probabil că da, de ce altceva şi-ar fi cerut scuze?”.
Primarul din Miercurea-Ciuc mai este cercetat într-un dosar penal după ce anul trecut, cu prilejul zilelor municipiului, ar fi bătut un ofiţer SRI, aflat în timpul liber, care l-ar fi fotografiat în vreme ce se afla la o întâlnire cu o delegaţie din oraşele înfrăţite.

Ráduly Róbert Kálmán este la al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea-Ciuc, el candidând pe listele UDMR, fiind ales de fiecare dată din primul tur.

Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.