Un proiect destinat sprijinirii învăţământului profesional şi tehnic a fost lansat în judeţul Harghita. Intitulat INSERT – „Practica verde, practica viitorului”, proiectul este implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” din Miercurea-Ciuc şi Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni.
Proiectul, ce beneficiază de o finanţare totală de 2.465.309 lei, din care 2.095.512 lei provin de la Uniunea Europeană prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, se va desfăşura pe o perioadă de 24 de luni, între 1 ianuarie 2025 şi 31 decembrie 2026.
Conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, proiectul îşi propune să îmbunătăţească calitatea şi relevanţa educaţiei profesionale şi tehnice în judeţ. Activităţile din cadrul proiectului vizează sprijinirea unui număr de 265 de elevi din învăţământul profesional şi tehnic pentru a-şi dezvolta competenţele necesare integrării pe piaţa muncii. Accentul este pus pe stagii de practică ce respectă principiile dezvoltării durabile, elevii urmând să se pregătească pentru calificări profesionale în domenii precum: tehnician în activităţi economice; tehnician în turism; tehnician multimedia; tehnician veterinar; ospătar (chelner); vânzător în unităţi de alimentaţie. Stagiile de practică, alături de sesiuni de dezvoltare profesională şi activităţi ecologice, vor contribui la pregătirea elevilor pentru o carieră sustenabilă şi adaptată cerinţelor actuale ale pieţei muncii.
Pentru atingerea obiectivelor stabilite, proiectul INSERT pune la dispoziţia elevilor o serie de beneficii menite să sprijine formarea lor profesională şi integrarea pe piaţa muncii. Astfel, elevii participanţi vor beneficia de stagii de practică atractive şi interactive, organizate pentru nouă grupe de elevi, în funcţie de calificările urmărite. Aceste stagii vor avea loc la agenţi economici parteneri, în baza a cel puţin nouă parteneriate ce urmează să fie încheiate între instituţiile de învăţământ şi mediul de afaceri. Pentru fiecare elev care finalizează stagiul de practică, proiectul asigură o bursă în valoare de 500 lei. Bugetul total alocat burselor se ridică la 132.500 lei, sprijinind astfel participarea activă a elevilor. De asemenea, aceştia vor beneficia de suport pentru înscrierea la examenele de certificare a calificărilor profesionale.
Elevii care finalizează activităţile vor putea participa la nouă concursuri de practică, unde vor fi acordate premii substanţiale. Fiecare concurs va recompensa performanţa cu patru premii, având următoarele valori: 750 lei pentru locul I, 500 lei pentru locul II, 250 lei pentru locul III şi 100 lei pentru menţiuni, în total fiind oferite 36 de premii, însumând 14.400 lei.
Pentru dezvoltarea competenţelor legate de sustenabilitate, elevii vor participa la activităţi educative, incluzând nouă seminarii pe tema dezvoltării durabile, nouă acţiuni de ecologizare şi patru mese rotunde dedicate meseriilor verzi şi principiilor dezvoltării durabile.
Pe lângă activităţile educative, elevii vor beneficia de catering şi materiale promoţionale în cadrul seminariilor, asigurându-se astfel un mediu de învăţare plăcut şi motivant
De asemenea, va fi organizată o caravană educaţională intitulată „INSERT ÎN PRACTICĂ”, care va promova avantajele stagiilor de practică în şase comunităţi defavorizate din judeţ. Elevii participanţi vor prezenta meseriile pentru care se pregătesc în cadrul unor ateliere tematice adresate colegilor din şcolile gimnaziale.
Proiectul îşi propune să contribuie la formarea unei generaţii de tineri bine pregătiţi pentru cerinţele actuale ale pieţei muncii, punând un accent deosebit pe meseriile verzi. Se estimează că 90% dintre elevii participanţi vor obţine certificări profesionale la finalul programului.
„Proiectul INSERT continuă tradiţia susţinerii educaţiei în învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Harghita, aducând contribuţii semnificative la atingerea obiectivelor Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027”, se arată în comunicat.
EMILIA Ş.