Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane, în pericol să nu se realizeze | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate »
Miercurea Ciuc:
Proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane, în pericol să nu se realizeze
<h5><i>Miercurea Ciuc:</i></h5> Proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane, în pericol să nu se realizeze

Miercurea Ciuc:
Proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane, în pericol să nu se realizeze

  • Proiectul depus la ADR Centru are o valoare totală de aproape 152 milioane de lei, din care 114 milioane de lei nerambursabili

Proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane depus de către municipiul Miercurea Ciuc necesită o reevaluare, deoarece în lipsa unui PUZ actualizat necesar pentru modernizarea străzii Kossuth Lajos nu este posibilă o intervenţie de o asemenea anvergură. Însă actualizarea Planului Urbanistic Zonal necesită o perioadă mai lungă de timp, care depăşeşte termenul limită al proiectului.

În această săptămână, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, şi viceprimarul Bors Béla au avut o întâlnire la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în care s-a discutat despre acest subiect.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria municipiului  Miercurea Ciuc, „atât ADR Centru, cât şi conducerea oraşului sunt dedicate proiectului, însă continuarea necesită o reevaluare”.

Conform sursei citate, municipiul a aplicat pentru fonduri europene şi de stat nerambursabile în valoare de 114 milioane lei, proiectul de dezvoltare al mobilităţii oraşului având în total o valoare de 151,74 milioane de lei. Prin acest proiect, municipalitatea ar modifica sistemul local de transport, cele mai importante noutăţi fiind: implementarea unui sistem de management al traficului, achiziţionarea a 23 de autobuze ecologice ce funcţionează cu gaz natural comprimat (CNG), modernizarea arterelor rutiere Kossuth Lajos, Harghita, Timişoarei, Revoluţiei din Decembrie şi Márton Áron, dar şi reconfigurarea pasajului peste calea ferată şi a nodurilor aferente, precum şi reabilitarea autogării.

Fosta conducere a primăriei nu a pregătit corespunzător dezbaterile publice, iar PUZ-ul nu a fost actualizat

„În cazul modernizării străzii Kossuth Lajos dezbaterile publice nu au fost pregătite corespunzător, dar o problemă şi mai mare reprezintă faptul că Inspectoratul de Stat în Construcţii Braşov a semnalat că în lipsa unui PUZ actualizat la zi nu este posibilă o intervenţie de această anvergură. La rândul ei, actualizarea PUZ-ului necesită o perioadă mai lungă, care depăşeşte termenul limită al proiectului” – a explicat Korodi Attila, citat în comunicat.

„Obiectivul comun al municipiului şi al agenţiei este salvarea proiectului. Astfel, ADR a îndemnat municipiul să se întoarcă la documentele pe care se bazează proiectul şi să reevalueze dacă pentru a atinge nivelul dorit de reducere a emisiilor de carbon ar fi de ajuns doar implementarea unor sisteme de management ale traficului pe strada Kossuth Lajos, care ar putea fi realizate şi fără PUZ. În cazul în care acest lucru nu este posibil, s-ar putea ca proiectul să nu se mai finalizeze”, se arată în documentul citat.

Însă se precizează că municipalitatea va reconfigura pasajul peste calea ferată chiar şi dacă proiectul de mobilitate eşuează. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.