Judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava s-au retras din realizarea Planului Urbanistic Zonal al Munţilor Călimani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 iunie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava s-au retras din realizarea Planului Urbanistic Zonal al Munţilor Călimani
Judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava s-au retras din realizarea Planului Urbanistic Zonal al Munţilor Călimani

Judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava s-au retras din realizarea Planului Urbanistic Zonal al Munţilor Călimani

  • În această situaţie, consiliul judeţean se va axa doar pe teritoriul situat în Harghita

În luna iulie, la iniţiativa ADI Călimani-Giurgeu, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor judeţelor Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava pentru a se realiza Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Munţii Călimani. A fost o primă discuţie – la aceasta participând şi doi promotori ai turismului, Cristian Tabără şi Charlie Ottley – în cadrul căreia s-au adus argumente pentru anumite direcţii de dezvoltare a zonei şi care s-a finalizat şi cu câteva propuneri.

Din declaraţiile celor prezenţi la acea întâlnire părea să fie un proiect care să prindă contur.

Însă…

După mai bine de 6 luni de la acea întâlnire am solicitat Consiliului Judeţean Harghita informaţii privind stadiul unuia dintre cele mai importante demersuri din zona de nord a judeţului.

Una dintre cele mai importante noutăţi este schimbarea de atitudine din partea autorităţilor, venită după alegerile locale. Astfel, precizează CJ Harghita, „după alegerile locale, nici unul dintre cele 3 judeţe (Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava) nu a manifestat interes cu privire la demersurile proiectului PUZ M-ţii Călimani”. În această situaţie, „având în vedere experienţa noastră în ceea ce priveşte derularea unor proiecte complexe în conlucrare cu celelalte judeţe, am luat decizia de a începe derularea proiectului Munţii Călimani doar pe teritoriul judeţului Harghita”.

Totuşi, CJ Harghita rămâne deschis pentru colaborare în eventualitatea în care ceilalţi posibili parteneri se vor răzgândi.

Situaţia actuală

Consiliul Judeţean Harghita a precizat că în această situație s-a propus reluarea demersurilor pentru continuarea proiectului. Astfel a fost pregătit un chestionar pe care localităţile (unităţile administrativ-teritoriale) implicate în proiect trebuiau să-l completeze până pe 22 martie. Este vorba despre Bilbor, Borsec, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate, Tulgheş şi Topliţa. Pe baza acestor informaţii se va putea decide şi dacă este necesară elaborarea unui PUZ sau PATZ (Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal), se va analiza situaţia actuală şi se va elabora şi o analiză SWOT. De asemenea, pentru demararea proiectului este necesară şi identificarea locaţiilor strategice din punct de vedere turistic.

Însă, precizează CJ Harghita, deoarece strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2027 este în curs de elaborare în majoritatea UAT-urilor implicate, dintre localităţile care fac parte din ADI Călimani-Giurgeu, până acum, doar două au trimis răspunsuri. Din acest motiv a fost relansată solicitarea de răspuns către celelalte 6 unităţi administrativ-teritoriale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.