Proiecte de succes din judeţ, prezentate unor tineri din Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Turcia şi România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Proiecte de succes din judeţ, prezentate unor tineri din Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Turcia şi România
Proiecte de succes din judeţ, prezentate unor tineri din Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Turcia şi România

Proiecte de succes din judeţ, prezentate unor tineri din Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Turcia şi România

Un număr de 50 de tineri din Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Turcia şi România au participat, miercuri, la o întâlnire cu autorităţile judeţene, unde au fost informaţi despre unele proiecte de succes derulate în judeţ în domeniul agricol şi non-agricol, dar şi despre activitatea economică în general.

Întâlnirea, organizată de Asociaţia Young Europe Society în parteneriat cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita şi Primăria oraşului Bălan, face parte din proiectul „Tineri Întreprinzători” („Entrepreneurial Youths”), finanţat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene. Proiectul se desfăşoară în perioada 17-26 martie, în oraşul Bălan.

În cadrul întâlnirii de miercuri, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, şi-a exprimat aprecierea pentru modul în care cei 50 de tineri se implică în acest proiect, care „vorbeşte, prin glasul vostru, despre viitor”. Acesta le-a prezentat câteva date statistice privind tinerii antreprenori din judeţ. Astfel, din statistică a rezultat că 26% din totalul persoanelor fizice autorizate din judeţ sunt tineri sub 35 de ani. De asemenea, în 21% din persoanele juridice active din Harghita sunt asociaţi tineri de până la 35 de ani.

Prefectul judeţului le-a spus că tinerii din Harghita au afaceri în domenii dintre cele mai diverse, de la comerţ cu amănuntul până la activităţi de investigaţii şi protecţie.

„Ceea ce vreau să vă spun este că şi în judeţul Harghita există mişcare în acest sens. Iar prezenţa voastră nu face altceva decât să întărească că lucrurile merg în direcţia bună”, a conchis prefectul judeţului.

Prezent la întâlnire, directorul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, ing. dr. Ioan Hîrb, le-a prezentat participanţilor la eveniment unele proiecte europene de succes derulate de către tineri harghiteni, în domeniul agricol sau non-agricol.

Pentru început, ing. dr. Ioan Hîrb a explicat că, în perioada 2007-2013, la OJFIR Harghita au fost depuse 3.100 de proiecte, în valoare de 401 milioane de euro. La acestea se adaugă 396 de proiecte în cadrul programului FEADER, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

Directorul OJFIR a explicat că din analiza efectuată în ultimii ani şi până în prezent a rezultat că 570 de tineri au implementat proiecte în domeniul agricol şi non-agricol. Valoarea proiectelor implementate de tinerii din judeţ este de aproximativ 56,7 milioane de euro.

Ing. dr. Ioan Hîrb le-a prezentat şi câteva exemple tinerilor prezenţi la întâlnire. Astfel, directorul OJFIR le-a explicat că: un tânăr absolvent de teatru a creat, cu fonduri europene, o fermă zootehnică în creşterea şi valorificarea puilor de bibilici; tineri harghiteni care au muncit în Elveţia, Germania sau Marea Britanie s-au întors în judeţ şi au înfiinţat ferme de producţie; un tânăr are un atelier de orgi; mulţi tineri au primit fonduri europene pentru modernizarea unor brutării, iar alţii au beneficiat de fonduri pentru pensiuni agroturistice, ateliere etc.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, prezent la eveniment, le-a explicat tinerilor că localitatea pe care o conduce nu poate accesa proiectele OJFIR, deoarece ele se adresează doar localităţilor rurale.

Întrebaţi de prefect cum li se pare judeţul, tinerii au spus că deocamdată cunosc doar oraşul Bălan, unde sunt cazaţi, şi care le place mult, deoarece „e frumos, natura e extraordinară” şi se distrează foarte bine.

∗∗∗

Proiectul „Tineri Întreprinzători” îşi propune să familiarizeze participanţii cu procesul de a începe o activitate antreprenorială. „Schimbul de tineri are loc în Bălan, România, un fost oraş minier unde activitatea minieră a încetat definitiv în 2010, iar comunitatea se confruntă cu un nivel crescut al şomajului care poate fi combătut prin iniţiativele tinerilor întreprinzători”, se arată într-un comunicat de presă remis de Asociaţia Young Europe Society. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.