Programe sociale în sprijinul comunităţii din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Societate » Programe sociale în sprijinul comunităţii din Harghita
Programe sociale în sprijinul comunităţii din Harghita

Programe sociale în sprijinul comunităţii din Harghita

Asociaţia Caritas Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Harghita au organizat, ieri, o conferinţă de presă dedicată prezentării şi dezbaterii modalităţilor de finanţare şi colaborare între cele două instituţii. Evenimentul a oferit o platformă de dialog pentru a evidenţia proiectele comune implementate, rezultatele obţinute şi perspectivele de viitor. În cadrul conferinţei, reprezentanţii celor două instituţii au oferit o privire de ansamblu asupra programelor sociale desfăşurate în judeţul Harghita, punând accent pe sprijinul financiar alocat de Consiliul Judeţean prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita.

În acest an s-a primit finanţare de la Consiliul Judeţean de peste 1.9 milioane de lei.

Din această sumă, peste 1,23 milioane de lei au reprezentat contractarea serviciilor sociale pentru primele nouă luni ale anului. Pentru serviciile asigurate de Căminul de bătrâni „Sf. Elisabeta Gheorgheni”, s-au achitat aproximativ 255 de mii de lei, pentru serviciile Centrului de zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Augustin” peste 650.000 de lei, pentru Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi Gheorgheni au fost acordaţi 245.000 de lei, iar pentru Locuinţa maxim protejată „Sf. Kamill” peste 90.000.

De asemenea, 643.000 au fost obţinuţi de Caritas în urma finanţării a 5 programe, care au termen de implementare luna noiembrie. Sunt programe care au vizat centrele de zi pentru copii defavorizaţi, copii şi adulţi cu dizabilităţi, precum şi vârstnicii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat importanţa parteneriatului de 23 de ani cu organizaţia Caritas, menţionând că acesta a fost esenţial în dezvoltarea serviciilor sociale în judeţ. Borboly Csaba a evidenţiat că acest parteneriat a avut întotdeauna ca obiectiv principal sprijinirea persoanelor vulnerabile, iar împreună au reuşit să implementeze o gamă largă de programe adaptate nevoilor comunităţii. Referindu-se la provocările actuale generate de situaţia financiară, preşedintele CJ şi-a exprimat încrederea că toate primăriile vor găsi soluţii pentru a continua să susţină persoanele vârstnice şi cele aflate în nevoie. El a criticat deciziile neprevăzute şi neanalizate luate la nivel central, care au creat o serie de dificultăţi în implementarea serviciilor sociale.

Elekes Zoltán, director general DGASPC Harghita, a menţionat progresele realizate în ultimii ani, subliniind că, deşi se repetă unele activităţi, este important că anual sunt anunţate dezvoltări noi. Activitatea principală recent dezvoltată a fost cea dedicată persoanelor adulte cu dizabilităţi, unde s-au oferit servicii de zi atât în Miercurea-Ciuc, cât şi în Gheorgheni. Elekes Zoltán a subliniat că, în actualul context, Ministerul Muncii sprijină reintegrarea acestor persoane în comunitate, gândind şi la finanţarea serviciilor necesare. Finanţarea pentru serviciile adresate acestor persoane a atins o valoare semnificativă, iar organizaţia a reuşit să dezvolte două centre de zi. De asemenea, a menţionat că a fost încheiat un parteneriat pentru un cămin de bătrâni, evidenţiind că scopul colaborării nu este doar oferirea de fonduri, ci şi crearea unor servicii esenţiale pentru comunitate.

György Péter, director al Departamentul Socio-Medical, în cadrul organizaţiei Caritas Alba Iulia, a prezentat o imagine detaliată a activităţilor desfăşurate de Asociaţia Caritas în judeţul Harghita. Pe lângă serviciile tradiţionale de îngrijire la domiciliu şi asistenţă comunitară, organizaţia a dezvoltat o gamă variată de programe noi. Unul dintre aspectele importante ale activităţii Caritas este înfiinţarea de centre de zi atât pentru vârstnici, cât şi pentru persoane cu dizabilităţi, în mai multe localităţi din judeţ. De asemenea, organizaţia asigură mese calde pentru peste 720 de persoane. Acesta a subliniat că Asociaţia Caritas acţionează ca un partener de încredere pentru comunităţile locale, răspunzând nevoilor specifice ale fiecărei zone. Organizaţia a reuşit să dezvolte o reţea socială extinsă, colaborând cu autorităţile locale şi cu alte organizaţii pentru a oferi servicii integrate şi de calitate. Potrivit lui György Péter, succesul acestei reţele se datorează faptului că Asociaţia Caritas se concentrează pe întărirea celor mai vulnerabile segmente ale comunităţii. Prin intermediul programelor şi serviciilor oferite, organizaţia contribuie la creşterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

Ludescher László, director al Departamentul de Asistenţă Socială din cadrul Caritas Alba Iulia, a subliniat provocările semnificative cu care s-au confruntat organizaţiile de servicii sociale în ultimul an, inclusiv Caritas, din cauza modificărilor legislative frecvente şi a controalelor intensive. Aceste aspecte au dus la o birocraţie excesivă, care a deturnat resursele şi atenţia de la activităţile directe cu beneficiarii.

În ciuda acestor dificultăţi, Caritas continuă să ofere o gamă variată de servicii sociale, ajungând la aproape 2.500 de beneficiari. Anul trecut, organizaţia s-a concentrat pe dezvoltarea unei reţele de activităţi care să promoveze îmbătrânirea activă, precum programul „Dansul Seniorilor”. De asemenea, au fost înfiinţate centre de zi pentru vârstnici şi s-au dezvoltat programe de suport pentru familii vulnerabile.

Un alt domeniu important de intervenţie a fost cel al tinerilor. Caritas a derulat proiecte finanţate de Uniunea Europeană, vizând crearea unui mediu şcolar incluziv şi dezvoltarea personală a tinerilor prin activităţi de mentorat şi consiliere.

Totodată, Ludescher László a subliniat rezilienţa organizaţiei Caritas în faţa provocărilor şi angajamentul său de a continua să ofere servicii de calitate pentru comunitate.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.