Program inovativ de informare prin SMS a populaţiei oraşului Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » Program inovativ de informare prin SMS a populaţiei oraşului Bălan
Program inovativ de informare prin SMS a populaţiei oraşului Bălan

Program inovativ de informare prin SMS a populaţiei oraşului Bălan

  • Locuitorii oraşului pot primi, dacă se înscriu într-o bază de date, informaţii dintre cele mai diverse, cum ar fi situaţia datoriilor la bugetul local, evenimente culturale, sistarea furnizării de servicii pe diverse zone din oraş sau avertizări meteorologice
  • Potrivit reprezentanților Primăriei, acest sistem de comunicare cu cetățenii este unic în țară

O nouă metodă de comunicare cu locuitorii a fost lansată de Primăria oraşului Bălan. Este vorba despre un program de informare a cetăţenilor prin intermediul SMS-urilor. În cadrul acestui program inovativ pentru administraţia publică locală, cum susţin reprezentanţii Primăriei Bălan, cei care doresc se pot înscrie într-o bază de date şi vor putea beneficia gratuit de SMS-uri periodice, cu privire la unele probleme de interes comunitar.

În legătură cu acest subiect, l-am întrebat pe primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, de unde a venit această idee:

– Ideea este mai veche şi porneşte de la nevoia administraţiei publice ce o conduc de a informa în timp real şi într-un mod prietenos populaţia, precum şi datorită formaţiei mele profesionale de bază, cea de informatician.

Pentru administraţia publică, din câte ne-am documentat, este un program inovativ, nou şi este de datoria noastră să dezvoltăm astfel de iniţiative care să uşureze comunicarea, să ne apropie de cetăţeni.

Un astfel de produs nu a putut fi cumpărat de pe piaţă, pentru că el poate fi dezvoltat doar în relaţie cu nevoile directe şi distincte ale administraţiei publice (locale, în cazul nostru).

Am dat această sarcină administratorului public, d-lui Robert Kovacs, iar acesta a lucrat în directă colaborare cu o firmă de specialitate, iar astăzi putem spune că ne bucurăm să oferim acest serviciu de informare.

– În ce constă, concret, acest program de informare?

– În principiu, cei care se înscriu în baza noastră de date (locuitorii oraşului se pot înscrie la sediul primăriei sau online, accesând www.orasulbalan.ro) vor putea beneficia gratuit de SMS-uri periodice, cu privire la unele probleme de interes comunitar. Ne-am gândit la o varietate de subiecte de mare importanţă, cum ar fi: sesizări cu privire la sistarea furnizării de servicii pe diverse zone din oraş, informări cu privire la situaţia datoriilor la bugetul local, evenimentele cultural-sportive ce au loc în localitate, alarmări publice, avertizări meteorologice, lucrări edilitare desfăşurate pe anumite zone.

Serviciul nostru de informare permite clasificarea cetăţenilor în funcţie de adresa de domiciliu, dar şi de limba maternă, precum şi în funcţie de diverse alte criterii, oamenii putând fi grupaţi, de exemplu, şi pe categorii profesionale, de vârstă, statut socio-profesional etc.

– De când a devenit funcţional programul, câte persoane s-au înscris până în prezent şi ce informaţii aţi oferit?

– De când am lansat serviciul de informare, în urmă cu o săptămână, avem înscrise în baza de date în jur de 150 de persoane, dar mizăm să avem peste 1.000 de persoane în câteva luni.

Până astăzi au fost trimise notificări legate de sistarea alimentării cu apă pe anumite zone din oraş, alarmări meteo, o informare legată de un exerciţiu de alarmare publică ISU, iar acum pregătim o informare legată de situaţia datoriilor la bugetul local.

– Din informațiile dvs., mai există vreun program de informare asemănător în țară?

– După cunoștințele noastre, un asemenea sistem de comunicare cu cetățenii nu există în țară. Iar pe această cale invit cu mare plăcere colegii primari să ne viziteze şi să le facem cunoscut serviciul nostru, pentru că sper într-un efect de multiplicare în zonă, în beneficiul tuturor locuitorilor. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.