Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prognoză privind angajările din anul viitor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Economic » Prognoză privind angajările din anul viitor
Prognoză privind angajările din anul viitor

Prognoză privind angajările din anul viitor

  • Peste 3.500 de angajări preconizate în judeţ în următoarele 6-12 luni, conform răspunsurilor oferite de angajatorii care au completat un chestionar online elaborat de AJOFM Harghita

Peste 1.000 de angajatori din judeţ au completat, în ultima perioadă, un chestionar online elaborat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita cu scopul realizării unei prognoze pe termen scurt cu privire la necesarul de forţă de muncă. Potrivit unui document care conţine rezultatele acţiunii de chestionare a angajatorilor, pus la dispoziţia publicaţiei noastre de şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, realizarea unei prognoze pe termen scurt cu privire la necesarul de forţă de muncă a angajatorilor la nivel teritorial şi pentru măsurarea tendinţelor de pe piaţă este o prioritate în activitatea instituţiei din ultimii ani, elaborarea unui studiu pe baza răspunsurilor oferite este importantă pentru finalizarea documentului de fundamentare a planului de formare profesională a şomerilor.

În perioada 4 septembrie – 10 noiembrie, 1.088 de angajatori, din totalul celor 8.600 din judeţ care au salariaţi, au completat chestionarul online cu 8 întrebări, care s-a dorit a fi unul cât mai simplu pentru a reduce cât mai mult posibil sarcina administrativă de pe umerii persoanei responsabile cu transmiterea răspunsurilor.

A existat posibilitatea alegerii a maximum 3 ocupaţii în care angajatorul respondent ar urma sa realizeze angajări în următoarele 6-12 luni, cu precizarea numărului estimativ al acestora. Au fost permise şi răspunsuri nule, angajatorul având posibilitatea să indice faptul că nu planifică nicio angajare în perioada amintită. Accentul s-a pus pe angajatorii din sectorul privat, dar au completat chestionarul şi 69 de angajatori cu capital de stat (sau instituţii publice) şi 8 angajatori cu capital mixt. Motivul pentru care s-a pus un accent deosebit pe angajatorii cu capital privat este faptul că, pe de o parte, cei cu capital de stat au sisteme paralele de recrutare, iar pe de altă parte profilul activităţilor acestora determină încadrarea de personal specializat, înalt calificat sau oricum peste medie, aceste calificări obţinându-se în perioade de timp lungi (3-6 ani), iar scopul acestei prognoze, ca instrument principal de fundamentare a planului de formare profesională a şomerilor, nu corespunde unor nevoi care pot fi îndeplinite într-un orizont de timp atât de îndepărtat.

Peste 53 la sută dintre angajatorii care au completat au indicat faptul că preconizează să efectueze în total 3.523 de angajări în următoarele 6-12 luni, iar 46,6 la sută au precizat că nu planifică să încadreze personal nou. Potrivit specialiştilor, cei care nu intenţionează să efectueze angajări în perioada următoare pot fi influenţaţi de mai mulţi factori, cum ar fi lipsa planurilor pe termen scurt si mediu pentru majoritatea angajatorilor din România, creşterea inflaţiei, deficitul excesiv sau măsurile fiscale care s-au anunţat a fi introduse, cu creşteri de impozite, care influenţează în special întreprinderile mici, multe dintre acestea, în special cele cu sub 10 salariaţi, trăind de la o zi la alta fără o planificare strategică a activităţilor şi fără a avea o atitudine proactivă, ci una mai degrabă pasivă. Totodată, incertitudinile pieţei (inflaţia, deficitul mare, măsurile fiscale, măsuri de reducere de cheltuieli bugetare din sectorul de stat în ceea ce priveşte investiţiile, dar şi semnalele de alarmă din economia mondială, războaiele) au generat probabil o cota ridicată de răspunsuri nule şi din partea întreprinderilor mijlocii (între 30 şi 41 la sută). Dintre angajatorii cu peste 250 salariaţi din judeţ, doar un spital nu a răspuns la chestionar, iar 19 dintre aceşti respondenţi au considerat că vor avea nevoie de forţă de muncă, fiind totuşi estimate şi disponibilizări vizând 127 de persoane. Pe de altă parte, unii angajatorii din sectorul public fie consideră că nu este necesar să furnizeze informaţii cu privire la intenţiile lor, fie nu au perspectiva viitorului din cauza anunţării măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin programul de convergenţă de către Guvern. Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ consideră că, în condiţiile în care nu sunt responsabili cu procesul de selectare a personalului (profesori suplinitori etc.), nu este necesar să răspundă, deşi viitorii salariaţi (despre al căror număr ar putea să furnizeze informaţii) vor lucra în cadrul acestora, se arată în document.

Aceasta a precizat că 80 la sută dintre angajatorii care au indicat că intenţionează să încadreze personal în următoarele 6-12 luni au nevoie în special de muncitori calificaţi. După prelucrarea chestionarelor s-a stabilit că principalele ocupaţii în care angajatorii din judeţ preconizează să realizeze angajări sunt de vânzători în magazine (313), muncitori calificaţi în tratarea lemnului şi asimilaţi (288), muncitori în industria extractivă şi construcţii (275), conducători de maşini de mare tonaj (272), muncitori în transporturi şi depozitarea mărfurilor, în general necalificaţi (153), muncitori în industria prelucrătoare (152), chelneri şi barmani (140), personal de îngrijire în domeniul sănătăţii (105), alţi specialişti în domeniul sănătăţii (98) şi muncitori calificaţi în industria alimentară.

Faţă de anii anteriori s-a constatat o scădere a numărului angajărilor preconizate în industria textilă, respectiv de operatori la maşinile şi utilajele pentru fabricarea produselor şi articolelor din textile, blănuri şi piele, dar şi de muncitori constructori şi asimilaţi. Numărul angajărilor planificate din rândul specialiştilor cu studii superioare este estimat la 185, mult mai redus decât anul trecut, când se estimaseră 304 de încadrări de absolvenţi de facultate. În special, se preconizează, pentru 2024, angajări de specialişti în domeniul finanţelor, în cel administrativ, în cel al marketingului şi relaţiilor publice, dar şi de personal medical şi cadre didactice. Ceea ce poate fi considerat un semnal de alarmă este numărul foarte mic de angajări estimate de ingineri, respectiv 20, datorită probabil şi lipsei unei industrii puternice în judeţul Harghita.

Numărul angajărilor estimate din rândul personalului necalificat este de 734, în scădere faţă de 883 planificate în 2022 pentru anul acesta, cu toate că pe fondul unei oferte insuficiente de muncitori calificaţi angajatorii acceptă în multe dintre situaţii să încadreze personal necalificat sau cu un nivel de competenţe foarte redus, în încercarea de a face faţă nevoilor sau comenzilor. Din totalul angajărilor preconizate, în 2.389 de cazuri, respectiv 73 la sută, candidaţii ar fi acceptaţi şi fără experienţă profesională, ceea ce arată că criza forţei de muncă la nivel judeţean persistă, dar se măresc şansele ca absolvenţii programelor de formare profesională, dar şi al învăţământului tehnic, care nu au experienţă profesională în sensul clasic al cuvântului, să se încadreze pe piaţa muncii. Per ansamblu, domeniile de activitate în care se preconizează cele mai multe angajări sunt industria prelucrătoare, comerţul, construcţiile, sănătatea şi asistenţa socială, dar şi sectorul hotelurilor şi restaurantelor.

„Pentru a realiza o prognoză judeţeană a fost necesară extrapolarea datelor la nivelul întregii populaţii de salariaţi a judeţului. În principiu, în următoarele luni cele mai multe angajări se vor face în construcţii, în industria prelucrătoare (în special în fabricarea mobilei, producţia de băuturi răcoritoare şi apă minerală şi industria alimentară), comerţul cu amănuntul, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, activităţi de asistenţă spitalicească, transporturi rutiere şi restaurante. Interacţiunea cu angajatorii prilejuită de realizarea prognozei, dar şi analiza detaliată a chestionarelor ne-a permis să înţelegem mai bine comportamentul angajatorilor pe piaţă, al reprezentanţilor acestora în funcţie de contextul în care se află, permiţându-ne să stabilim paşii ulteriori de realizat. Rezultatele acestui studiu ne-au ajutat să finalizăm documentul de fundamentare a planului de formare profesională a şomerilor. Pe baza răspunsurilor oferite, angajatorii care se cramponează de existenţa unei experienţe profesionale în ocupaţii în care nu există resursa de muncă pe piaţa disponibilă vor fi contactaţi pentru a li se explica situaţia şi pentru a le da şansa reevaluării politicii de recrutare şi a valoriza posibilităţile de instruire suplimentară la locul de muncă, fie prin stagiatură, fie prin ucenicie de nivel superior calificării lor obţinute în cadrul programelor de formare organizate de AJOFM”, se mai arată în document.

AJOFM Harghita a realizat şi în ultimii ani astfel de studii pe baza răspunsurilor oferite de angajatorii care au completat chestionarul online. Angajatorii care au răspuns anul acesta la întrebările din chestionar au, în total, 37.717 angajaţi, reprezentând peste 49 la sută dintre salariaţii din judeţ.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.