Profesioniştii noştri: Valentin Marica, la 65 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Cultură » Profesioniştii noştri: Valentin Marica, la 65 de ani
Profesioniştii noştri: Valentin Marica, la 65 de ani

Profesioniştii noştri: Valentin Marica, la 65 de ani

Valentin Marica este o prezenţă aproape singulară în literatura română religioasă a începutului de secol XXI. Fondul sufletesc, de o sensibilitate aparte, marchează diafan frumuseţea copleşitoare a versurilor sale. Însă Valentin Marica nu este doar poet religios. Opera sa este vastă, reliefând preocupări majore legate de cultura română contemporană. Publicistica, volumele de interviuri, studiile de literatură şi de critică literară completează, într-un mod fericit, poezia autorului. Centrul European de Studii Covasna-Harghita, prin aportul substanţial al celor care au îngrijit ediţia, prof. Ligia-Dalila Ghinea şi dr. Ioan Lăcătuşu, a publicat un volum aniversar, la împlinirea unei vârste a miracolelor, la 65 de ani, în cadrul colecţiei „Profesioniştii”, colecţie ajunsă la numărul 18.

Într-un impresionant corpus vivendi, care depăşeşte 800 de pagini, este abordată viaţa şi opera unui om excepţional, care a trăit pentru a scrie şi a scris pentru a trăi. Volumul este structurat în trei părţi, care urmăresc paliere esenţiale ale vârstei scriiturii autorului. Prima parte, intitulată „Mesaje, cuvinte de apreciere şi evocări”, reuşeşte să creioneze un portret uman şi scriitoricesc de cea mai înaltă calitate. Supranumit „un om frumos” sau „el însuşi un poem” sau „un om ca o icoană”, „iconar de suflete”, „apostol al cuvântului”, „vertical OM al Cetăţii” sau „omul care a şlefuit Cuvântul, făcându-l lacrimă şi poezie”, Valentin Marica se conturează, în ochii lectorului, ca o figură de înger căzut între cuvinte pentru alin sufletesc. Portretul evocă sensibilitatea unui om de cultură integru, cu o personalitate aleasă, luminoasă. Denumit de mai multe ori în volum „Cetăţean de Onoare al Poeziei”, el este considerat un poet ales, dar şi un model de conduită profesională.
Partea a doua a volumului urmăreşte să ofere cititorilor o privire de ansamblu asupra operei pe care Valentin Marica a dăruit-o cu generozitate literaturii române de azi. Scriitorul şi opera reprezintă o contribuţie remarcabilă a criticii, un itinerariu onorant în care se regăseşte şi subsemnata, menit să adune laolaltă (aproape) tot ce s-a scris despre opera autorului. Mai mult de 400 de pagini sunt dedicate acestui capitol, de care posteritatea va ţine cont în demersurile critice ulterioare, deoarece e inevitabilă întâlnirea cu opera lui Valentin Marica fără de aceste extrem de preţioase pagini.

Studii este partea a treia şi ultima a volumului. Se completează astfel, într-un mod fericit, portretul cultural al autorului, văzut în termeni elogioşi. Abordările ştiinţifice, riguroase, ale autorilor studiilor din finalul volumului (Mariana Ploeşteanu, Florin Bogdan, Vasile V. Filip, Cornel Sigmirean, Ligia Dalila Ghinea etc.) dovedesc respectul pe care cărturarul-autor, Valentin Marica, îl poartă colegilor, istoriei, patriei, adevărului.

Este un volum frumos, precum frumos este întregul demers analitic şi critic, demers menit a scoate în evidenţă personalitatea de excepţie a lui Valentin Marica, un scriitor respectat şi admirat în peisagistica literară actuală. Cartea este un mod de a-i mulţumi pentru frumuseţea nepieritoare pe care, prin operele sale, o imprimă eternităţii din noi, căutătoare de modele, de sensuri noi, de adevăr şi de înţelegere a rostuirii în univers a Fiinţei iubitoare de semeni.

Prof. Maria Daniela Pănăzan, Sibiu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.