Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean cercetat pentru fapte de corupţie: trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean cercetat pentru fapte de corupţie: trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele
Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean cercetat pentru fapte de corupţie: trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean cercetat pentru fapte de corupţie: trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele

Tribunalul Harghita a judecat, ieri, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru fapte de corupţie. La acest termen, trei dintre inculpaţii din dosar şi-au recunoscut faptele şi au beneficiat de procedura simplificată. Astfel, cauza a fost disjunsă şi cei trei au fost judecaţi într-un dosar separat. Instanţa a rămas în pronunţare şi urmează să se pronunţe în cazul celor trei în data de 6 noiembrie, decizia urmând a fi definitivă.

Cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele şi care sunt judecaţi în procedură simplificată sunt: Imre Madarasz Julia, acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (3 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (3 acte materiale); Imre Madarasz Attila, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi uz de fals; Daniel Cristian Mandache, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (15 acte materiale).

În faţa instanţei, cei trei inculpaţi au declarat că îşi susţin declaraţiile date în cursul urmării penale şi îşi recunosc faptele reţinute în rechizitoriu, doresc să fie judecaţi în procedură simplificată de recunoaştere. De asemenea, cei trei şi-au dat acordul să presteze muncă în folosul comunităţii, dacă vor fi condamnaţi la o pedeapsă neprivativă de libertate.

După ce judecătorul a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru judecarea în procedură simplificată, procurorul de caz a cerut pentru cei trei inculpaţi pedeapsa cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi. De partea cealaltă, avocaţii celor trei au cerut pedepse neprivative de libertate şi, dacă e cazul, să presteze muncă în folosul comunităţii.

Apărătorul din oficiu al inculpatului Daniel Cristian Mandache, avocatul Emil Moldovan, a spus, la finalul şedinţei de judecată, că atât clientul său, cât şi ceilalţi doi, au cerut să se ţină cont şi de faptul că nu au avut nici o condamnare şi nu au avut probleme cu legea. „S-a disjuns cauza, deoarece există posibilitatea legală ca inculpaţii să-şi manifeste opţiunea de a se judeca numai pe probele existente la dosar, până la trimiterea în judecată, probe care au fost administrate în cursul urmăririi penale de către organele de cercetare penală. Atunci, în cursul judecăţii (…) inculpatul beneficiază de o reducere de o treime din pedeapsa care s-ar cuveni, dacă se găseşte vinovat de săvârşirea faptei. (…) Şi-au manifestat dorinţa trei dintre inculpaţi, printre care şi clientul meu, care vor beneficia, în hotărârea dată de judecător, de reducerea cu o treime a pedepsei care va rezulta în final (…)”, a declarat avocatul Emil Moldovan.

În cazul celorlalţi inculpaţi, ei vor fi judecaţi în dosarul iniţial, urmând să se administreze probe, pro şi contra. Următorul termen în acest dosar va fi pe data de 8 decembrie.

XXX

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Prejudiciul total produs judeţului Harghita ca urmare a activităţilor desfăşurate de cei 13 inculpaţi, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este conform rechizitoriului de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor de construcţii date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Alături de Borboly Csaba, în acest proces mai sunt judecaţi: Sófalvi László (fost vicepreşedinte al CJ), Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gábor László, Biró Ema, Kosa Petru (primarul comunei Mihăileni), Sajo Tibor, Pálffy Domokos și Hargitay Ladislau Gavril. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.