Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie, amânat din nou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie, amânat din nou
Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie, amânat din nou

Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie, amânat din nou

 La termenul de ieri, instanţa a dispus numirea de apărători din oficiu pentru părţile civile Consiliul Judeţean Harghita şi comuna Mihăileni, prin Consiliul local

Tribunalul Harghita a dispus, ieri, din nou, amânarea procesului în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, alături de alte persoane este judecat pentru fapte de corupţie. De această dată, cauza a fost amânată, în principal, deoarece unul dintre inculpaţi, Kelemen Csongor, şi-a reziliat contractul cu apărătorul ales, iar avocatul desemnat din oficiu nu a apucat să studieze dosarul.

Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a explicat după şedinţa de judecată că avocatul din oficiu al lui Kelemen Csongor a primit numirea luni, când s-a apucat să citească dosarul. „Iar dosarul fiind foarte mare a cerut un termen să-l poată citi, firesc, să-şi poate face apărarea cu el. Instanţa a constatat că nu se poate face apărare citind dosarul într-o singură zi. Acesta a fost motivul esenţial pentru care s-a amânat (n.n. – procesul)”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

 Reprezentanţii instituţiilor nu au fost convingători că pot face o apărare eficientă

La termenul de ieri, judecătorul a ridicat o altă problemă, considerând că sunt necesare anumite clarificări pe latura civilă a procesului. În acest sens a avut o discuţie cu reprezentanţii părţilor civile – Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul local Mihăileni. În urma acesteia a pus în discuţie desemnarea unui avocat din oficiu pentru instituţiile amintite.

Avocatul Sergiu Bogdan a spus că părţile civile trebuie să precizeze temeiul pentru care cer sechestru, cer o introducere ca părţi responsabile civilmente etc. „Este o chestiune pur juridică. Judecătorul a constatat că la aceste întrebări reprezentanţii instituţiilor nu au putut să ofere un răspuns convingător să poată să facă o apărare eficientă. Şi atunci a dispus numirea unui avocat din oficiu şi pentru instituţii, astfel încât să poată să susţină sau nu o eventuală cerere de introducere a părţii responsabilă civilmente. E o chestiune pe care o societate (n.n. – una dintre firmele pentru care s-a cerut a fi parte responsabilă civilmente) a invocat-o şi a cerut aceste temeiuri în drept”, a declarat apărătorul preşedintelui CJ.

Următorul termen în acest proces va fi pe data de 31 mai.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.