Procent destul de scăzut al femeilor în rândul asociaţilor sau acţionarilor firmelor din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Economic » Procent destul de scăzut al femeilor în rândul asociaţilor sau acţionarilor firmelor din Harghita
Procent destul de scăzut al femeilor în rândul asociaţilor sau acţionarilor firmelor din Harghita

Procent destul de scăzut al femeilor în rândul asociaţilor sau acţionarilor firmelor din Harghita

Doar aproximativ 31 la sută dintre asociaţii sau acţionarii firmelor din judeţul Harghita sunt femei, potrivit unor date făcute publice la începutul acestei săptămâni de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). La sfârşitul lunii ianuarie, în Harghita erau active 12.237 de persoane juridice, cu un număr total de 19.188 de asociaţi sau acţionari. Doar 6.031 dintre asociaţii sau acţionarii firmelor din judeţ sunt femei, iar 13.157 sunt bărbaţi, adică aproximativ 68 la sută din total. În ceea ce priveşte vârsta acestor persoane, ONRC a informat că aproape 6 la sută au până la 29 de ani, în jur de 19 la sută între 30 şi 39 de ani, 30 la sută între 40 şi 49 de ani, circa 23 la sută între 50 şi 59 de ani, iar 21 la sută peste 60 de ani.

În judeţul Harghita erau active la sfârşitul primei luni a acestui an şi 9.435 de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi familiale şi individuale. Procentul femeilor care răspund de aceste entităţi este mai ridicat decât în cazul firmelor din judeţ, fiind de aproximativ 39 la sută. Cele peste 9.400 de PFA şi întreprinderi familiale şi individuale active la începutul anului în Harghita aveau în total 10.895 de titulari sau membri, dintre care 4.245 femei şi 6.650 bărbaţi. Procentul celor cu vârste de până la 29 de ani este mai ridicat decât în cazul firmelor din judeţ, fiind de peste 10 la sută. Totodată, aproape 21 la sută dintre titularii sau membrii PFA-urilor şi întreprinderilor familiale şi individuale din judeţ au între 30 şi 39 de ani, peste 30 la sută între 40 şi 49 de ani, în jur de 23 la sută între 50 şi 59 de ani, iar aproximativ 15 la sută peste 60 de ani.

Din datele făcute publice de ONRC rezultă că, la sfârşitul lunii ianuarie, în Harghita mai funcţionau 25 de firme din 51 înfiinţate în ultimii ani în baza unor reglementări care oferă facilităţi fiscale studenţilor care doresc să pornească o afacere, 26 dintre aceste societăţi fiind radiate. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 166 din 2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de mai multe scutiri de la plata taxelor şi tarifelor. Este vorba despre tariful pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, la înregistrarea constituirii profesioniştilor, despre taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare, despre taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate profesioniştilor, solicitate la constituire, despre taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, despre tarifele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a rezoluţiei de înmatriculare şi despre taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu, să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 ani. Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul. Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile. În baza hotărârii de guvern amintite, la nivel naţional au fost înfiinţate de către studenţi, în total, 19.993 de firme, dintre care 11.878 au fost radiate de-a lungul anilor, astfel încât la sfârşitul lunii ianuarie 2024 mai erau active doar 8.115 dintre acestea. Cele mai multe astfel de firme, respectiv 821, funcţionau la începutul acestui an în judeţul Cluj. De altfel, în luna ianuarie, la nivel naţional a fost înfiinţată o singură firmă, în baza reglementărilor prin care se acordă facilităţi fiscale studenţilor, aceasta fiind înregistrată tot în judeţul Cluj.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.