Primăria Miercurea-Ciuc anunţă finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării şi lansarea proiectului de închiriere a bicicletelor | Informația Harghitei - jurnal independent Primăria Miercurea-Ciuc anunţă finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării şi lansarea proiectului de închiriere a bicicletelor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc anunţă finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării şi lansarea proiectului de închiriere a bicicletelor
Primăria Miercurea-Ciuc anunţă finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării şi lansarea proiectului de închiriere a bicicletelor

Primăria Miercurea-Ciuc anunţă finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării şi lansarea proiectului de închiriere a bicicletelor

  • Transportul cu autobuze din această locaţie va începe în luna mai

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc împreună cu Csiki Trans au susţinut o conferinţă de presă pentru a anunţa finalizarea lucrărilor la infrastructura autogării. Proiectul de modernizare al autogării este co-finanţat de Uniunea Europeană şi are o valoare totală de aproape 17 milioane de lei.

„Începând cu săptămâna aceasta s-a dat decizia de mutare a Csiki Trans înapoi în locaţia reconstruită. Această decizie se aplică cu foarte multe proceduri, pentru că de la o infrastructură alterată, veche, am ajuns la o infrastructură nouă cu o altă calitate şi altă modalitate de deservire a pasagerilor, atât a celor locali din Miercurea-Ciuc, cât şi a celor care vin sau pleacă din localitate în zonele rurale sau în alte oraşe”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului.

Recepţia finală a lucrărilor a avut loc săptămâna trecută, iar acum Csiki Trans are posibilitatea de a demara procedurile de achiziţie publică pentru mobilier şi echipamentele necesare noului său spaţiu. Cu toate acestea, procesul de achiziţie şi echipare va mai dura aproximativ două luni, iar transportul cu autobuze din această locaţie va începe în luna mai. „De acum începe achiziţia mobilierului special, echiparea clădirii, care nu era în proiectul iniţial. Proiectul a vizat doar reorganizarea spaţiului, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi reconstrucţia clădirii. Iniţial, proiectul nu cuprindea reabilitarea încălzirii centralizate în clădire, noi am introdus acest lucru pentru că deja era foarte alterat, acum are soluţii de energie regenerabilă cu panouri fotovoltaice, amplasamentele sunt total diferite”, a precizat edilul.

Sistemul de închiriere de biciclete

Sistemul de închiriere de biciclete este inclus în planul de mobilitate al oraşului şi este situat în autogara municipală. Vor fi 20 de biciclete disponibile pentru cei interesaţi, care vor putea fi închiriate prin intermediul unei platforme digitale. După ce sunt folosite în oraş, bicicletele trebuie returnate la punctul de pornire.

„Sistemul va fi unul digitalizat, este un proiect cumva experimental. Noi, în ultimi doi ani, am luat legătura cu experţi de mobilitate, care administrează sisteme mari de închirieri de biciclete şi ei ne-au arătat că în ceea ce priveşte oraşul Miercurea-Ciuc unde aproape fiecare familie are biciclete, nu se impune un sistem stradal adecvat, dar testarea şi implementarea unui proiect pilot prin care să vedem posibilitatea de mărire, merită făcut”, a explicat Korodi Attila.

***

Contractul pentru reabilitarea completă a autogării a fost semnat în anul 2022, lucrările fiind demarate la începutul lunii iunie. Lucrările au fost desfăşurate în cadrul unui proiect inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi pentru care s-a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Regional. Valoarea proiectului este de 16,86 milioane de lei, dintre care 14,63 milioane de lei reprezintă costurile de construcţie.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.