Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Probleme amânate din 2016 pentru a fi rezolvate în anul nou | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Probleme amânate din 2016 pentru a fi rezolvate în anul nou
Probleme amânate din 2016 pentru a fi rezolvate în anul nou

Probleme amânate din 2016 pentru a fi rezolvate în anul nou

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc în data de 28 decembrie 2016, la capitolul „diverse”, preşedintele Borboly Csaba a supus atenţiei consilierilor judeţeni – celor 22 de consilieri prezenţi la şedinţă – câteva probleme, cerându-le ca asupra acestora să-şi exprime părerea. Fără a face vreun comentariu, trebuie apreciat şi menţionat faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a dat dovadă, mai mult ca oricând, de transparenţă totală în legătură cu modul în care se rezolvă sau nu se rezolvă lucrurile la nivelul judeţului. Despre aceste lucruri va fi vorba, pe scurt, în ceea ce urmează.

Cornul şi laptele

O problemă veche, care trebuie cumva rezolvată. „Guvernul trebuie să modifice actul normativ care reglementează această chestiune. În orice caz, nu trebuie preluat ceea ce nu este corespunzător; oricare dintre părinţi poate semnala orice neajuns şi se poate adresa serviciilor abilitate să controleze calitatea produselor, respectiv cornul şi laptele. Având la bază procese-verbale de constatare, se poate rezilia contractul cu firma/firmele care nu îndeplinesc condiţiile contractuale. Noi, Consiliul Judeţean, am făcut tot ceea ce a depins de noi, adică am avut discuţii cu fiecare firmă în parte şi m-aş bucura foarte mult să se vină cu propuneri şi alte păreri” – a spus preşedintele şi a aşteptat părerile consilierilor.

„Acest program este o sarcină în plus, pot să spun că au fost făcute verificări şi au fost aplicate şi amenzi. De ce nu se poate ca aprovizionarea să se facă cu firme pe plan local. Asta trebuie să se facă dacă vrem ca lucrurile să se schimbe! Cunosc cazuri în care se lasă factura pe marfă, nefiind nimeni care să o preia. Un alt caz concret este cel de la şcoala din Ghimeş, unde luni nu se aduce corn, cornul se aduce marţi şi pentru luni, şi totuşi factura se semnează ca şi cum şi luni s-ar fi adus corn” – a spus, printre altele, consilierul Rácz István.

„Cei care se ocupă de acest program ar trebui să aibă la bază cursuri de pregătire. Preluarea cornului şi laptelui nu se face oricum, trebuie să se verifice termenul de valabilitate; la Odorhei, de exemplu, produsele vin din Turda, în alte părţi din alte judeţe chiar mai îndepărtate; este clar că actul normativ trebuie revizuit. Există un program-pilot în 50 de şcoli unde se acordă o masă de prânz elevilor, s-ar putea contopi cele două proiecte, acesta ar fi viitorul” – consilier Ferencz Alpár.

„Solicităm să nu se semneze facturile ulterior. Prin reprezentanţii noştri în Parlament, ne vom adresa Guvernului să se modifice actul normativ, astfel încât să putem asigura cornul şi laptele pentru şcolarii din Harghita de la producătorii locali, mai bine şi mai rapid” – a conchis preşedintele Borboly Csaba.

 Problema directorilor din şcoli

În legătură cu acest subiect s-a discutat despre faptul că soarta directorilor adjuncţi din şcoli este incertă, adică acolo unde numărul copiilor este sub 500 nu ar mai fi nevoie de directorii adjuncţi, în situaţia în care în judeţ ar fi peste 40 de astfel de situaţii şi, în mod cert, acest lucru va influenţa funcţionarea corectă a şcolilor. Deja sunt posturi pentru care s-a dat concurs şi apare această perspectivă sumbră în ceea ce-i priveşte pe directorii adjuncţi. Referitor la acest subiect s-a luat o decizie de principiu, în sensul de a solicita Inspectoratului Şcolar să informeze Consiliul Judeţean în momentul în care se confirmă scoaterea din schemă a directorilor adjuncţi.

 Drumul spre Păuleni-Ciuc

Preşedintele Borboly Csaba i-a informat pe consilieri în legătură cu faptul că la Delniţa a avut loc o dezbatere publică pe marginea proiectului privind drumul de la Păuleni, subliniind faptul că de acum încolo aşa se va proceda înaintea punerii în aplicare a proiectelor.

 Ce putem face ca lucrurile să nu degenereze?

Cetăţeanul Sira Zoltán din Corund a dat în judecată Consiliul Judeţean, mai demult, astfel încât cazul începe să devină un caz vechi despre care s-a scris mult în presa de limbă maghiară. Iată ce a spus preşedintele Borboly în legătură cu acest caz: „Dacă nu vorbim până avem un proces, nu este corect. În cauze civile şi contencioase putem să ne exprimăm o părere. Informarea în cazul Corund a fost una cu grave lacune, avem un litigiu cu un om – eu am picat în acest caz anul trecut (adică în 2015, având în vedere că discuţia a avut loc în decembrie 2016 – n.a.) şi am fost acolo pentru a afla care este problema. Situaţia a devenit critică deoarece se presupune că preşedintele Consiliului Judeţean Harghita vrea să demoleze o casă, ori eu nu am fost implicat în nici un fel în această chestiune şi vreau să ştiu părerea dumneavoastră, a consilierilor. Oamenii pot fi îndemnaţi să facă enunţuri fără fundament, aş vrea să aflu ce putem face ca lucrurile să nu degenereze?”.

Din spusele preşedintelui, la Corund acest subiect a luat-o razna şi ar trebui separată partea profesională de cea personală – şi acesta va fi motivul pentru care în ianuarie sau cel târziu în februarie şedinţa Consiliului Judeţean va avea loc la Corund.

Secretarul judeţului, Egyed Árpád, a făcut o prezentare de specialitate în legătură cu această chestiune. „Când vorbim de o sumă mare, cu efect pentru tot judeţul şi când expertiza nu a scos în evidenţă nici o problemă, dar din 7 litigii am pierdut 6, atunci ceva nu este în ordine. În procesul iniţiat, acesta este ilegal deoarece nu a avut acord de mediu şi tocmai pe acest motiv am obţinut de la Înalta Curte ca Apelul să fie pus la Bacău şi nu la Târgu-Mureş, termenul este în ianuarie. Cel ce a pornit acest proces, şi Înalta Curte a acceptat, a prezentat o imagine de victimă şi nu una reală şi, din cauza suspendării, nu am reuşit să terminăm acest proiect  – în valoare de 300 milioane – este echivoc faptul că el (Sira Zoltán – n.a.) este pe un teren ilegal şi are o casă construită tot ilegal şi totuşi el a iniţiat judecata. Noi am încercat să evităm acest lucru, dar acum sunt lupte juridice. Noi ne apărăm, atât putem face. Vom vedea rezolvarea de la Bacău. Nu am reuşit să scoatem la iveală care este realitatea pentru că presa (de limbă maghiară – n.a.) a deformat lucrurile şi aproape că am dat chix cu proiectul (este vorba despre proiectul Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Harghita), expertizele au descris că distanţele depozitului sunt la distanţele corespunzătoare, iar noua locaţie nu afectează locuitorii”.

Ce va urma, rămâne de văzut.

 Surpări pe DJ 131 şi DJ 124

Preşedintele Borboly a informat consiliul că s-au semnalat surpări pe cele două drumuri judeţene şi a cerut ajutorul consiliului în legătură cu faptul că „trebuie începute lucrările, dar, dacă eu nu sunt în localitate, nu avem cine să semneze actele şi acest lucru nu este corect”. Răspunsurile nu s-au lăsat aşteptate: „trebuie să semneze cei doi vicepreşedinţi”; „dacă nu-şi asumă nici unul această responsabilitate, atunci să o facă în ordine alfabetică”; „să numim pe cineva, preşedintele să stabilească ordinea ierarhică”; „dacă nu putem rezolva această situaţie înseamnă că nu merităm să fim aici!”; „să semneze vicepreşedinţii: un trimestru unul, un trimestru altul, dacă nu se rezolvă să-i înlocuim, să-i schimbăm!”; „vicepreşedintele care reprezintă zona Odorhei să semneze pentru această zonă, celălalt pentru zona Gheorgheni al cărui reprezentant este”.

Este lesne de observat faptul că părerile consilierilor sunt, cu o excepţie, împăciuitoare, chestiunea este că discuţiile s-au încheiat, dar, cel puţin eu, nu am înţeles cine va semna actele pentru începerea lucrărilor la drumurile în cauză, ştiind că în ziua următoare preşedintele va fi plecat în delegaţie.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.