Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Probleme aduse în discuţie la Colegiul Prefectural: apa îmbuteliată şi calitatea produselor din Programul Lapte-Corn | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Probleme aduse în discuţie la Colegiul Prefectural: apa îmbuteliată şi calitatea produselor din Programul Lapte-Corn
Probleme aduse în discuţie la Colegiul Prefectural: apa îmbuteliată şi calitatea produselor din Programul Lapte-Corn

Probleme aduse în discuţie la Colegiul Prefectural: apa îmbuteliată şi calitatea produselor din Programul Lapte-Corn

 Firma din Cluj, amendată săptămâna trecută cu 10.000 de lei, pasibilă de noi sancţiuni

Şeful OPC Harghita, comisar şef adjunct ing. ec. Laurenţiu Moldovan, a precizat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural că şi în judeţul nostru s-a luat atitudine după ce a apărut o ştire vizavi de calitatea unei ape îmbuteliate. Acesta spunea că au fost luate probe de la doi producători şi au fost trimise pentru analiză la Bucureşti.

„Suspiciuni există vizavi de producătorul Apemin Tuşnad, pentru că una dintre ape, cum am văzut la ştiri, este de la Tuşnad – Izvorul Zânelor”, afirma Laurenţiu Moldovan.

„Va trebui să luăm alte probe – continua şeful OPC Harghita – pentru că probele s-au luat din magazin. Dar deocamdată nu pot să spun nimic concret, existând doar suspiciuni”.

Borboly Csaba: Să intensificăm controalele la distribuitorii din Programul Lapte-Corn, să începem să facem procese-verbale

Tot în cadrul şedinţei de luni a Colegiului Prefectural, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a avut o poziţie tranşantă vizavi de problemele apărute în ultimul timp legate de calitatea produselor din Programul guvernamental Lapte-Corn.

Astfel, acesta arăta faptul că în acest an în contractele dintre consiliile judeţene şi firmele de distribuţie este prevăzut că la a doua abatere majoră se pot desface contractele, motiv pentru care i-a îndemnat pe reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control să intensifice controalele şi să mărească numărul proceselor-verbale. În final, scopul fiind „ca aceste societăţi, care ne aduc produse ciudate pentru copiii noştri, să meargă altundeva”.

Legat de această problemă a calităţii produselor care ajung la elevi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, spunea că o parte din vină ar fi şi a celor din şcoli, pentru că primesc cornurile şi laptele cu probleme. Dacă primăria sau o şcoală, arăta aceasta, nu are unde să depoziteze un produs a cărui perioadă de valabilitate este mică, precum este laptele, atunci, în mod normal, ar trebui să nu-l accepte.

De aceeaşi părere era şi şeful OPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, arătând că se întâmplă să se meargă, vinerea, în control şi să aibă loc următorul dialog între inspectorii OPC şi administratorii unităţilor de învăţământ:

– Când au adus cornurile?

– Ieri, joi.

– Pentru care zi?

– Pentru miercuri.

„Păi atunci de ce mai sesizezi OPC-ul că este uscat cornul, când tu ai preluat pentru ziua dinainte. Nu ar trebui să preia acele produse, pentru că se ştie, sunt 48 de ore termen de valabilitate”, explica Laurenţiu Moldovan.

La rândul său, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, arăta că orice licitaţie făcută sau orice distribuţie ar trebui să aibă la bază un contract cu clauze foarte serioase, iar în momentul în care acestea nu sunt respectate, să se rezilieze înţelegerea.

Posibile noi amenzi

În finalul intervenţiei, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita spunea că instituţia pe care o conduce a primit o reclamaţie legată de calitatea produselor de la Remetea, iar inspectorii vor merge în control. În cazul în care se vor constata nereguli se va aplica o nouă amendă, lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba despre acelaşi distribuitor din Cluj, care a fost sancţionat săptămâna trecută.

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.