Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prioritatea primarului din Bălan (1): „Dezvoltare cu orice preţ!” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
Prioritatea primarului din Bălan (1):
„Dezvoltare cu orice preţ!”
<h5><i>Prioritatea primarului din Bălan (1):</i></h5> „Dezvoltare cu orice preţ!”

Prioritatea primarului din Bălan (1):
„Dezvoltare cu orice preţ!”

Lucrările la reabilitarea reţelei de apă şi canalizare sunt în întârziere, dar edilul îşi exprimă speranţa că lucrurile vor intra în normal în perioada imediat următoare

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, susţine că prioritatea sa ca edil al localităţii este „dezvoltarea cu orice preţ” a urbei. Dezvoltare înseamnă investiţii în infrastructură (în drumuri, în reabilitarea clădirilor), în asigurarea unei bune calităţi a utilităţilor, în aspectul urbei, crearea locurilor de muncă etc. Se ştie că după anul 2006, de când a fost închisă fosta exploatare minieră, condiţiile de viaţă în oraş s-au deteriorat, locurile de muncă au dispărut practic, oamenii au plecat masiv (unii definitiv, alţii la muncă în ţară sau străinătate) etc. Astfel că am stat de vorbă cu edilul localităţii despre o parte din aceste aspecte. De asemenea, o să vedem şi care este stadiul în care se află în momentul de faţă ecologizarea terenurilor fostei mine de cupru, la 13 ani de la închiderea exploatării. Dar şi care este principala problemă în momentul de faţă.

– Pentru început, dle primar, care sunt investiţiile în derulare şi care este stadiul lucrărilor?

– Cea mai importantă investiţie în derulare este cea privind reabilitarea, modernizarea, extinderea sistemului de apă-canal (n.r. – cu o valoare totală de 13.434.792 lei). La staţia de epurare s-au făcut progrese semnificative, urmând partea de amplasare a utilajelor şi echipamentelor tehnologice (partea de construcţii civile este aproape finalizată). Însă, la lotul III, privind Casa de Ape, am licitat de mai multe ori lucrarea şi, din păcate, nu s-a înscris nici o firmă. Avem însă speranţa că la următoarea licitaţie vom avea oferte.

Mai rămâne sistemul de distribuţie propriu-zis. Lucrarea cea mai importantă de altfel. Aici avem un contract în derulare din aprilie, anul acesta, lucrarea este începută, dar firma care a câştigat licitaţia, din punctul nostru de vedere, a înregistrat unele întârzieri faţă de graficul de lucrări (n.r. – lucru semnalat şi de cetăţeni, care sunt nemulţumiţi de stoparea lucrărilor), motiv pentru care i-am somat pe aceştia să se apuce de treabă aşa cum se cuvine. Îmi exprim speranţa că în perioada imediat următoare lucrurile vor intra în normal. Acest proiect, în ansamblu, este finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

De asemenea, în derulare este şi proiectul european privind reabilitarea a 6 blocuri de locuit (suntem în faza în care se realizează proiectul tehnic, iar, la anul, cred că vom reuşi să derulăm licitaţiile şi să înceapă lucrările).

Recent am aflat că am intrat în etapa precontractuală privind un nou proiect cu finanţare europeană, privind reabilitarea, modernizarea corpurilor de clădire aparţinând fostei grădiniţe „Floarea de Colţ” (structură ce actualmente aparţine juridic şi administrativ de Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”). Să sperăm că în curând vom semna contractul de finanţare şi pentru acest proiect important.

Astăzi se lansează noul teren de sport sintetic multifuncţional pentru copii şi adolescenţi

– Care sunt investiţiile finalizate de la preluarea mandatului?

– În primul rând, zona centrală şi casa de cultură. Toată zona centrală a oraşului era în paragină la preluarea mandatului. La fel şi casa de cultură. Astăzi pot să spun că prin activităţi specifice, din bani europeni, dar şi din bugetul localităţii, am realizat lucrările de amenajare şi modernizare necesare: zone verzi, piaţetă, alei pavate, casă de cultură reabilitată exterior, scări de acces şi aşa mai departe. Acum comunitatea noastră deţine o zonă centrală frumoasă şi o casă de cultură asemenea.

Totodată, am reuşit să acoperim cele mai locuite zone din oraş cu alei pietonale. De la construcţia blocurilor nu au mai fost efectuate lucrări de întreţinere/amenajare a acestor alei, a trebuit să le luăm aproape de la zero şi să le facem.

Am reuşit schimbarea pe tehnologie LED a sistemului de iluminat public. O lucrare care a îmbunătăţit calitatea iluminării oraşului pe timp de noapte şi a realizat economii la bugetul local.

Vineri, 9 august 2019 (n.n. – astăzi), se va inaugura şi noul teren de sport sintetic multifuncţional pentru copii şi adolescenţi. Acesta a fost amenajat pe terenul ocupat de o fostă centrală termică, dezafectată, pe care a trebuit să o demolăm. Din ruine, pot spune, am reuşit să creăm viaţă, să aducem copiii şi tinerii să se bucure într-un loc care înainte era un spaţiu periculos, insalubru, demoralizant.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

(După ce mai sus am discutat despre investiţiile mai importante derulate în oraş, în a doua parte a interviului vom vedea concret şi ce priorităţi sunt în localitate în perioada următoare pentru dezvoltarea urbei, câte firme noi s-au înfiinţat în perioada 2018-2019 şi care este situaţia locurilor de muncă. De asemenea, cum aminteam la început, vom aborda şi situaţia ecologizării fostei exploataţii miniere, dar şi alte probleme) 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.