Primii aviatori care vor face trecerea pe aeronave F-16 au plecat ieri în Portugalia | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Primii aviatori care vor face trecerea pe aeronave F-16 au plecat ieri în Portugalia
Primii aviatori care vor face trecerea pe aeronave F-16 au plecat ieri în Portugalia

Primii aviatori care vor face trecerea pe aeronave F-16 au plecat ieri în Portugalia

 

Primii militari ai Forţelor Aeriene Române, care vor urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16, au plecat ieri, 30 septembrie, spre Portugalia, cu o aeronavă militară.

Detaşamentul este format din 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare.

Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module şi se va desfăşura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani.

* * *

Programul strategic „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilităţi aeriene iniţiale şi ulterior, gradual, a capabilităţii finale cu avioane de generaţia a cincea, parcurgând o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16.

Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 şi vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor va fi făcută în două etape – prima în Portugalia şi a doua în România.

Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minim 200 de ore de zbor pe avion.

Pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene conform Legii nr. 240/2013 este necesară şi realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene, necesară operării avioanelor F-16. În acest sens au fost iniţiate proiecte finanţate prin programul NATO de investiţii de securitate, precum şi prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiţii naţionale în perioada 2014-2016, aflate în diferite faze de realizare.

Biroul de presă al M.Ap.N.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.