Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăvara şomerilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Societate » Primăvara şomerilor
Primăvara şomerilor

Primăvara şomerilor

Interlocutor: Tiberiu Pănescu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita

– Domnule director, greşesc dacă consider că evenimentul pe care l-aţi organizat (ieri), ca fiind un început de primăvară pentru şomeri? Mă gândesc că vor ieşi din perioada sumbră a iernii cu oarecare vioiciune şi cu speranţa că li se va schimba statutul din şomer în cel de angajat. Întrebarea este: câţi angajatori şi câte locuri de muncă au de oferit aceştia la prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an?

Mai întâi se impune să spun că bursa generală a locurilor de muncă din acest an se desfăşoară concomitent în municipiul reşedinţă de judeţ şi în municipiile Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni. În total 57 de angajatori şi-au anunţat participarea cu o ofertă de 458 de locuri de muncă. Dacă doriţi, vă pot spune că în Miercurea-Ciuc s-au anunţat 21 de angajatori cu 130 de locuri de muncă vacante, în Odorheiu-Secuiesc – 24 angajatori au oferit de 248 locuri de muncă, iar la Gheorgheni – 12 angajatori s-au prezentat cu o ofertă de 80 de locuri de muncă. În acest an, spre exemplu, numărul angajatorilor care şi-au anunţat participarea la bursă este mai mic comparativ cu anul trecut (numai în Miercurea-Ciuc au fost prezenţi, în 2015, 32 de angajatori, iar anul acesta numărul a scăzut la 21). Referitor la participare, noi ne aşteptăm să participe, în total în judeţ, în jur de 450-500 de şomeri, cu precizarea că o parte dintre aceşti şomeri au fost pregătiţi să participe la această măsură activă. În orice caz, săptămâna viitoare vom monitoriza ceea ce se va întâmpla cu cei care vor fi chemaţi la sediul societăţilor pentru un al doilea interviu.

– Din experienţa altor ani ştiu că societăţile care vin la bursă oferă locuri de muncă pe meserii. Sunt şomerii harghiteni calificaţi pentru aceste meserii?

– Şi da, şi nu. Am invitat la bursă şomerii calificaţi, însă, nu întotdeauna meseriile pot fi acoperite şi pentru faptul că se oferă locuri de muncă pentru meserii în care nu avem şomeri, pot însă să vă spun că uneori din disperare de cauză angajatorii mai cedează din condiţii contând pe o calificare rapidă la locul de muncă.

– La această bursă generală sunt firme care oferă un număr mai însemnat de locuri de muncă?

ű Ar putea să fie în această categorie firmele de construcţii, dar, de regulă, aceste firme îi reangajează pe cei pe care i-au disponibilizat la începutul iernii, existând în acest sens o înţelegere între angajator şi disponibilizat şi, pentru că noi nu vrem să avem o bursă formală aceste angajări nu se fac la bursă, societăţile cu activitate în construcţii vin la bursă numai atunci când au o altă situaţie, când poate au nevoie de mai mulţi lucrători.

– Care este acum situaţia statistică pe judeţul Harghita a şomerilor?

– Numărul total al şomerilor la data de 31 martie 2016 era de 7.187, din care 2.932 femei. Din acest total, şomeri cu indemnizaţii de 75 şi 50 la sută sunt în număr de 1.896, diferenţa fiind şomeri în evidenţa AJOFM Harghita ieşiţi din plata indemnizaţiei, persoane care nu au loc de muncă, dar nu mai au dreptul la indemnizaţie conform Legii 76/2002. Din această ultimă categorie, un număr de 5.050 sunt muncitori, 215 sunt absolvenţi cu studii medii şi 26 sunt absolvenţi cu studii superioare.

– Cum se prezintă rata şomajului în judeţ?

– Rata şomajului este acum de 5,10%, mai mică decât a fost anul trecut în aceeaşi perioadă. Care ar fi cauza acestei scăderi? Eu aş pune această scădere pe seama faptului că cei care au siguranţa reangajării – aceştia ar putea fi 25-26% din numărul total al şomerilor – nu mai vin la noi să fie luaţi în evidenţă şi să li se facă dosar.

  Rezultatul bursei generale ne-a fost prezentat de AJOFM Harghita

Aşadar, după ce s-a tras linie, la finalul bursei locurilor de muncă de ieri s-au constatat următoarele: „numărul total al persoanelor în căutarea unui loc de muncă a fost de 433, din aceştia au fost prezenţi 168 în Miercurea-Ciuc, 150 la Odorheiu-Secuiesc şi 125 la Gheorgheni.

La bursa din Miercurea-Ciuc şi-au căutat loc de muncă şi 4 persoane cu statut actual de deţinut, care urmează să fie eliberate în perioada imediat următoare, prezenţa lor la bursă constituind o activitate importantă în cadrul Strategiei Naţionale de Reintegrare.

Din totalul participanţilor, angajatorii au selectat pentru un interviu suplimentar sau probă de lucru, la sediul firmelor, pentru ofertele cărora au optat, 132 persoane (54 la Miercurea-Ciuc, 56 la Odorheiu-Secuiesc şi 22 la Gheorgheni).

Cu toate că angajatorii au venit la această bursă cu oferte de meserii diverse, cel mai căutat angajator a fost însă AJOFM Harghita; din păcate, o mare parte din persoanele aflate în evidenţa agenţiei nu s-au prezentat la bursă cu intenţia  de a-şi căuta un loc de muncă, ci doar pentru a obţine viza de prezenţă. Comparativ cu bursa din aprilie 2015, ofertele pentru absolvenţii cu studii superioare s-au menţinut la acelaşi nivel, destul de redus din totalul ofertelor, deşi numărul angajatorilor şi al ofertelor de locuri de muncă a fost mai mare. De asemenea, numărul participanţilor a fost jumătate faţă de anul trecut, în special la Miercurea-Ciuc.

Meseriile în care s-au oferit locuri de muncă au fost cu precădere în domeniul industriei confecţiilor, industriei de prelucrare a lemnului, serviciilor, comerţului şi în domeniul transportului.

În continuare, pentru locurile de muncă vacante oferite la bursă, care nu se vor ocupa, cât şi pentru locurile de muncă anunţate la agenţie de către angajatori, care nu s-au putut prezenta la bursă, personalul AJOFM Harghita va desfăşura activităţi de mediere a locurilor de muncă respective”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.