Primarul oraşului Bălan dezminte zvonurile că ar exista persoane venite din străinătate în localitate şi care nu respectă izolarea la domiciliu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » Primarul oraşului Bălan dezminte zvonurile că ar exista persoane venite din străinătate în localitate şi care nu respectă izolarea la domiciliu
Primarul oraşului Bălan dezminte zvonurile că ar exista persoane venite din străinătate în localitate şi care nu respectă izolarea la domiciliu

Primarul oraşului Bălan dezminte zvonurile că ar exista persoane venite din străinătate în localitate şi care nu respectă izolarea la domiciliu

Totuşi, edilul atrage atenţia populaţiei să rămână vigilentă şi să respecte întocmai măsurile impuse de autorităţi, pentru că în continuare pericolul este foarte mare, iar în oraş locuiesc foarte mulţi vârstnici cu boli profesionale, persoane care sunt cele mai vulnerabile în contextul actualei epidemii  

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat, ieri, că locuitorii urbei întorşi din străinătate au respectat până în prezent măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii noului virus gripal şi se autoizolează la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, cât prevăd reglementările în vigoare. Afirmaţia vine în contextul în care zvonuri despre nerespectarea acestei măsuri de către persoanele sosite în oraş din străinătate s-au răspândit în ultimele săptămâni atât în localitate, cât şi la nivelul judeţului.

Gheorghe Iojiban a spus că, până în prezent, în oraşul Bălan au venit aproximativ 60 de persoane din ţări afectate de epidemia de coronavirus. Dintre aceste persoane, 30 au ieşit din autoizolare după ce a trecut termenul de 14 zile.

Primarul a afirmat că locuitorii oraşului au respectat, până acum, regulile şi, probabil, cei care îi văd prin localitate pe cei veniţi din alte ţări nu ştiu că a trecut perioada de autoizolare sau că sunt şoferi de TIR care au tranzitat Ungaria şi care nu trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile. „Dar locuitorii din Bălan au respectat, până acum, întocmai acea perioadă de izolare la domiciliu”, a spus Gheorghe Iojiban, care a precizat că imaginea urbei a fost prejudiciată de aceste zvonuri care s-au răspândit în tot judeţul. „Până la urmă s-a confirmat că, încă, în oraşul Bălan nu s-a înregistrat nici un caz de infectare cu COVID-19, ca de altfel în tot judeţul Harghita”, a menţionat edilul.

Totuşi, în acelaşi timp, Gheorghe Iojiban a atras atenţia locuitorilor oraşului că pericolul persistă, iar oamenii trebuie să fie în continuare foarte prudenţi şi să respecte toate măsurile impuse de autorităţi, mai ales că sunt în localitate foarte mulţi vârstnici, care au boli profesionale. Este vorba despre cei care au lucrat în mină. „Având în vedere situaţia la nivel de ţară, este imperios necesar să respectăm numaidecât regulile, să fim foarte vigilenţi, pentru că, în momentul în care apare, boala se răspândeşte foarte uşor. Avem foarte mulţi vârstnici şi este foarte periculos pentru oraşul nostru să se răspândească acest virus printre noi. Zvonurile false trebuie stopate, dar pericolul ne pândeşte în continuare şi oricând ne putem alinia altor ţări unde e o tragedie naţională”, a declarat primarul fostului oraş minier.

Măsuri luate la nivel local în contextul epidemiei de COVID-19

Acesta a mai spus că una dintre măsurile luate de autorităţile publice locale a fost închiderea instituţiei primăriei, pentru a-i proteja în primul rând pe vârstnici, mai ales pe cei cu diferite boli profesionale, „pentru a sta în casă, să nu meargă să-şi plătească taxele şi impozitele”.

Gheorghe Iojiban a precizat, în context, că în momentul de faţă se lucrează la achiziţionarea unui software, prin care plăţile on-line vor putea fi făcute prin intermediul paginii site-ului oraşului, care va fi refăcut. „Deci toate taxele se vor putea plăti prin intermediul acestui software. Sperăm ca în 2 luni de zile să avem acest produs funcţional, astfel încât lumea să poată să-şi plătească toate dările de acasă şi să nu mai trebuiască să părăsească domiciliul”, a spus primarul.

De asemenea, pe lângă contactarea direcţiei de sănătate publică, poliţiei sau altor autorităţi, există un număr de telefon la nivel local care poate fi apelat permanent, în caz de necesitate ori de situaţii neprevăzute.

Printre măsurile adoptate în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CSLU) Bălan se numără: au fost închise spaţiile de joacă, poliţia patrulează pe stradă şi atrage atenţia oamenilor că nu au voie în grupuri mai mari de trei persoane, au fost dezinfectate spaţiile publice.

„Lumea conştientizează destul de bine situaţia. La magazine se păstrează distanţa recomandată de specialişti. Barurile şi restaurantele au fost închise (există doar serviciul de livrare la domiciliu)”, a precizat Gheorghe Iojiban.

De asemenea, CSLU Bălan informează că populaţia nu trebuie să îşi facă griji pentru aprovizionarea cu pâine a magazinelor alimentare „în următoarea perioadă critică”. „S-au purtat discuţii cu conducerea brutăriei din localitate, iar aceştia ne-au asigurat că au stoc de materii prime care să acopere aprovizionarea integrală a oraşului cu pâine pentru un interval de 2,5-3 luni. De asemenea, brutăria se preocupă de asigurarea continuităţii aprovizionării cu materii prime, inclusiv după epuizarea stocului curent”, a spus edilul, care este şi preşedintele CSLU Bălan.

Până în prezent, doar două persoane au cerut sprijin pentru cumpărături

Totodată, la nivelul oraşului s-a instituit un grup de voluntari pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile: vârstnici aflaţi singuri la domiciliu, persoane imobilizate la pat, alte situaţii similare.

Primarul oraşului a spus că, până în prezent, două persoane, aflate în autoizolare, au apelat la voluntari. Conform sursei citate, în localitate sunt puţine persoane vulnerabile care nu au pe nimeni care să-i ajute. Iar aceste persoane sunt în evidenţa Serviciului social din cadrul primăriei.

În ceea ce priveşte grupul de voluntari, acesta este format, deocamdată, din 10 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Însă au existat mai multe persoane care s-au înscris ca voluntari, acestea fiind luate în evidenţă şi, dacă va fi cazul, vor fi contactaţi. Voluntarii sunt dotaţi cu măşti de protecţie, mănuşi şi nu intră în contact cu persoanele aflate în izolare la domiciliu.

Persoanele din Bălan aflate în autoizolare la domiciliu care au nevoie de ajutor ori cei care cunosc astfel de cetăţeni sunt rugaţi să folosească numărul de telefon 0755/87.76.27, între orele 09:00 şi 13:00.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.