Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul din Gheorgheni, cercetat sub control judiciar | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul din Gheorgheni, cercetat sub control judiciar
Primarul din Gheorgheni, cercetat sub control judiciar

Primarul din Gheorgheni, cercetat sub control judiciar

 Mezei János este cercetat pentru abuz în serviciu şi şantaj

Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei János, a fost reţinut, luni seara, pentru 24 de ore de către procurorii DNA Târgu-Mureş, iar aseară a fost prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul primarului din Gheorgheni cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, şi şantaj.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, în anul 2013, Mezei János, în calitate de primar, a înstrăinat către o societate comercială un teren în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, situat pe malul Lacului Roşu, în condiţiile în care acesta nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC „Monturist” SRL de către municipiul Gheorgheni, sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate. În acest fel, acesta şi-a exercitat fraudulos atribuţiile de serviciu.

Mai departe, în urmă cu 10 zile, mai exact pe 17 ianuarie a.c., l-a somat pe administratorul SC „Monturist” SRL, care l-a şi denunţat procurorilor, ca până pe 19 ianuarie, ora 09:00, să se prezinte la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator. Iar dacă denunţătorul nu va face acest lucru, atunci va „suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni”, potrivit sursei citate. Procurorii DNA arată că în acest mod primarul din Gheorgheni „încerca să îl determine pe administratorul SC Monturist SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse demersuri legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”. În acest fel, Mezei János a dorit să se asigure că reprezentantul firmei care a obţinut, în mod nelegal, terenul de 400 mp va folosi netulburat şi pe viitor această suprafaţă.

Tribunalul Mureş a luat aseară măsura plasării sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile a primarului din Gheorgheni.

XXX

Reamintim că Mezei János a fost dus la audieri, luni seara, la DNA Târgu-Mureş, după ce pe parcursul zilei procurorii anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii, inclusiv la locuinţa primarului şi la sediul Primăriei.

Potrivit unor surse din cadrul Primăriei, procurorii DNA au ridicat mai multe cutii cu documente. Percheziţiile au început la locuinţa primarului luni dimineaţa încă de la ora 06:00, precum şi la sediul municipalităţii, iar în jurul orei 10:00, Mezei János a ajuns la primărie însoţit de mascaţi şi de procurori ai DNA.

Mezei János este la al doilea mandat şi este membru al Partidului Civic Maghiar. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.