Primarul din Băile Tuşnad, despre urşii ce vin în staţiune: „Nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă!” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Primarul din Băile Tuşnad, despre urşii ce vin în staţiune: „Nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă!”
Primarul din Băile Tuşnad, despre urşii ce vin în staţiune: „Nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă!”

Primarul din Băile Tuşnad, despre urşii ce vin în staţiune: „Nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă!”

Mai mulţi urşi au fost văzuţi, în ultima perioadă, pe străzile din staţiunea Băile Tuşnad, iar primarul oraşului, Albert Tibor, a declarat ieri, pentru Agerpres, că deja nu se mai cunoaşte numărul sălbăticiunilor care vin din pădure şi caută hrană pe străzile din localitate.

„Nu e unul, sunt mai mulţi, nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă. Aseară am văzut că cineva a filmat o ursoaică cu trei pui. Pe cuvântul meu, nu ştiu ce putem face. Le-am spus colegilor să sune la Mediu, să vorbim cu ei şi să vedem ce se poate face”, a spus primarul din Băile Tuşnad. El a afirmat că nu crede că specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului vor putea face ceva concret pentru rezolvarea problemei, întrucât „legile sunt în aşa fel făcute încât ursul e mai bine păzit decât oamenii”.

Primarul a spus că sălbăticiunile s-au înmulţit, nu le mai ajunge suprafaţa forestieră din jurul staţiunii şi de aceea vin în oraş, în căutare de hrană.

Din acest motiv, localnicii au ajuns să nu mai crească în gospodării păsări, pentru că ele sunt ucise în mod frecvent, şi nici nu mai ţin câinii legaţi, întrucât au existat multe cazuri în care au fost omorâţi. În opinia lui Albert Tibor, singura soluţie pentru rezolvarea problemei ar fi o monitorizare permanentă, realizată de către o echipă de rangeri, care să şi hrănească urşii şi să-i împiedice să ajunge în oraş.

„Cred că o monitorizare permanentă ar fi necesară, asta cer de la Ministerul Mediului, să existe o echipă de rangeri care să patruleze şi să ţină urşii departe de staţiune. Cred că e singura soluţie. Să-i ţină în pădure, să le dea de mâncare ca să nu intre în oraş şi să monitorizeze permanent de o parte şi de alta a oraşului, unde e pădure”, a spus primarul din Băile Tuşnad.

El consideră că soluţia găsită până acum de Ministerul Mediului, aceea de relocare a animalelor, nu rezolvă cu nimic situaţia, întrucât în locul unui urs mutat în alte zone vin alţii din pădurile din apropiere.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au precizat că încă nu au fost sesizaţi în legătură cu această situaţie şi că atunci când vor fi anunţaţi, vor lua măsuri împreună cu autorităţile locale.

Urşii creează probleme şi în alte zone ale judeţului Harghita. În acest sezon, trei persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urşilor, produse la stâne sau în păduri, iar mai multe animale au fost ucise. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.