Guvernul Orbán pare să fi decis să deschidă un alt front în războiul său împotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Guvernul Orbán pare să fi decis să deschidă un alt front în războiul său împotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon
Guvernul Orbán pare să fi decis să deschidă un alt front în războiul său împotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon

Guvernul Orbán pare să fi decis să deschidă un alt front în războiul său împotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon

János Lázár, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, mesaj către Bruxelles la „comemorarea” Trianonului: Nu vom tolera încălcările repetate ale sensibilităţilor noastre naţionale pentru încă 100 de ani

„Naţiunea ungară ar trebui să primească cel puţin reparaţii morale, dacă nu materiale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii”, a afirmat János Lázár, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, într-un discurs susţinut cu ocazia Zilei Coeziunii Naţionale, marcată în aceeaşi zi cu comemorarea semnării Tratatului de la Trianon în 1920, care a consfinţit noile frontiere ale statului ungar în urma Primului Război Mondial.

Blogul de analiză politică hungarianspectrum.org relatează că János Lázár, pe care îl numeşte al doilea cel mai important om din Guvernul lui Viktor Orbán, a transmis într-un discurs susţinut duminică, 4 iunie, următorul mesaj către Bruxelles:

„Este timpul ca vecinii noştri şi liderii Europei să admită şi să-şi ajusteze politicile în consecinţă: naţiunea ungară este victima Tratatului de la Trianon şi nu iniţiatorul şi făptuitorul acestuia. Este inacceptabil ca singurul lucru pe care liderii ţărilor vecine îl pot spune este acela că e timpul ca ungurii să treacă peste vechile lor doleanţe. Naţiunea ungară ar trebui să primească, dacă nu reparaţii materiale, cel puţin reparaţii morale pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii”.

El a adăugat că „nu ne dorim nici o modificare a graniţelor şi mai ales nu ne dorim tensiuni etnice, noi războaie în Europa… dar asta nu înseamnă că vom tolera provocările, încălcările repetate ale sensibilităţilor noastre naţionale pentru încă 100 de ani. Da, putem spune chiar şi acum: Dreptate pentru Ungaria!, care a fost strigătul pentru revizuire după 1929”.

Începând din 2010, Ungaria marchează pe 4 iunie Ziua Coeziunii Naţionale, prin care comemorează semnarea Tratatului de la Trianon în 1920, ce a stabilit actualele frontiere ale Ungariei cu ţările vecine. În virtutea documentului, Ungaria a pierdut părţi importante ale teritoriului pe care îl avea în acea perioadă.

Autoarea blog-ului hungarianspectrum.org, Éva S. Balogh, fost profesor de istorie est-europeană la celebra Universitate Yale, consideră că, în lumina acestor declaraţii făcute de oficialul guvernamental János Lázár, această anume Zi a Coeziunii Naţionale ar putea reprezenta un punct de cotitură în modul de abordare de către Guvernul Orbán a chestiunii Trianon.

„Cred cu tărie că aceste noi afirmaţii nu au apărut pur şi simplu în toiul unui înflăcărat discurs naţionalist. Guvernul Orbán pare să fi decis să deschidă un alt front în războiul său împotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon. Este o turnură serioasă ce nu prevesteşte nimic bun pentru pacea din regiune”, apreciază Éva S. Balogh. (HotNews)

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Nu românii i-au invitat pe unguri în Transilvania, așa că nu pot avea nicio pretenție! Să zică mersi acolo unde sunt acum.

  2. Acest guvern budapestan este distrus de atat de mult extremism. In zona lor de influenta in acele timpuri negre, unguri erau sub 50% ca si numar. Ei pretind ca s-au numit imperiu. Un “imperiu” al lui satan in care croati, sarbi, romani, cehi,slovaci, germani, evrei, ucrainieni, etc. nu aveau nici cele mai elementare drepturi. Nesimtitii de mincinosi de la buda pesta vor recompense morale si chiar materiale!!! (Trebuie sa fi chiar idiot sa ceri asta.) Pentru ce aceste daune morale? Pentru ca au maghiarizat si omorat sute de mii de oameni. Mizerile de la buda pesta au crezut ca poate sa stapaneasca peste alte popoare. Sunt distrusi la minte. Aceste guri sparte ar trebuii sa li se inchida gura de toate popoare din jurul lor. Ei trebuie sa stie ca toate aceste popoare nu au amintiri frumoase cu ei si daca mai au putin discernamant ar fi bine sa taca. Au uitat deja cand armata romana cucereste si intra in budapesta la 14 august 1918. Chiar ca acesti oameni din budapesta sunt distrusi!

  3. De acord cu Alexandru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.