Primăria Miercurea-Ciuc finanţează, în premieră, un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Cultură » Primăria Miercurea-Ciuc finanţează, în premieră, un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş
Primăria Miercurea-Ciuc finanţează, în premieră, un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş

Primăria Miercurea-Ciuc finanţează, în premieră, un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş

Consiliul local Miercurea-Ciuc finanţează, în premieră, un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş intitulat „Luceafărul”, care va cuprinde patru reprezentaţii pe stagiune ale unor trupe invitate.

Ideea i-a aparţinut directorului Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”, Parászka Miklós, care a dorit ca românii din Miercurea-Ciuc să poată avea acces regulat la spectacole de teatru în limba lor maternă.

„Teatrul trebuie să aparţină de viaţa noastră şi menirea noastră este să facem posibil acest lucru. Publicul de limba română, din motive de limbă, nu a avut prea mare acces până acum la ceea ce face teatrul nostru şi noi vrem să completăm această activitate cu un abonament, trăind cu speranţa ca, pe urmă, dacă publicul se ataşează de teatrul nostru, pe urmă va veni şi la spectacolele puse la noi, în limba maghiară, şi atunci vom asigura traducere, în măsura cerinţelor”, a declarat Parászka Miklós.

Ideea a fost promovată de consilierul Marius Ţepeluş, iar membrii consiliului local au fost de acord să aloce în bugetul teatrului suma de 40.000 lei pentru acest proiect. Marius Ţepeluş a explicat pentru Agerpres că proiectul teatral „Luceafărul” va cuprinde patru spectacole pe stagiune jucate în limba română de trupe invitate, ce vor avea ca public ţintă persoanele adulte şi liceenii. Subvenţia de 40.000 lei aprobată în bugetul teatrului municipal va fi completată prin vânzarea unui număr de minimum 200 de abonamente.

Consilierul local liberal a explicat că ideea proiectului s-a născut din dorinţa iubitorilor de teatru, care au solicitat, în nenumărate rânduri, prezenţa regulată a unor trupe de teatru româneşti în municipiu.

„Frumoasa poveste a proiectului teatral Luceafărul s-a născut din convingerile oamenilor care consideră teatrul ca fiind o componentă de bază şi un element organic al comunităţii, precum şi din preocupările cetăţenilor, iubitori de teatru, care, în repetate rânduri, au solicitat îndeplinirea acestui deziderat cultural. În zilele noastre, efectul pozitiv al teatrului asupra formării comunităţilor omeneşti şi a unei atitudini corecte devine condiţie indispensabilă. Repertoriul teatrului, prin diversitatea lui, se adresează către toate vârstele, către multiple aşteptări ale publicului, teatrul ca fenomen cultural reprezintă oglinda realităţii care nu face altceva decât să ne apropie de ceea ce înseamnă frumos, drept şi bun. Valorile estetice trebuie să fie accesibile pentru toţi membrii comunităţii”, a declarat Marius Ţepeluş.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Füleki Zoltán, a spus că fiecare cetăţean al oraşului trebuie să aibă acces la cultură în limba lui maternă şi, prin această metodă, românii vor putea merge în mod regulat la spectacole de teatru, fără să se gândească să plece în alte judeţe pentru acest lucru.

„Propunerea a venit din partea teatrului şi normal, ca o primărie responsabilă, am agreat acest program. (…) Normal că fiecare cetăţean al oraşului trebuie să aibă acces la cultură şi mai ales la cultură în limba lui maternă, indiferent dacă este maghiar sau român. Şi noi am găsit această metodă să asigurăm şi cetăţenilor oraşului de etnie română, ca să aibă acces la cultură. Şi până acum am încercat să aducem teatre, dar acest lucru nu era ceva regulat. Adică să ştie oamenii că săptămâna viitoare vor merge la teatru şi apoi, peste o lună, iar vor merge. Şi nu trebuie să meargă la Bucureşti sau în altă parte, ci au acces la acest spectacole aici, în Miercurea-Ciuc”, a declarat Füleki Zoltán, pentru Agerpres.

Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” a fost înfiinţat în anul 1999, este finanţat de Consiliul local Miercurea-Ciuc şi are reprezentaţii în limba maghiară. În ultimii ani au fost invitate şi trupe româneşti şi s-a încercat sincronizarea în limba română a unor spectacole.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Maurer (Nagy) Bíborka

    Teatrul Popular din M-ciuc, infiintat in 1981 (aprilie 23) a avut douá sectii in limba románá: sectia maturá de teatru, si sectia de poezii si recitatori, cu multe spectacole, si cu mai multe rezultate republicane la diferite editii a concursul “Cíntarea Romániei”, aparatii la emisiunile radio si televiziune … cititi cartea nu de mult editatá: “Volt egyszer egy Népszínház”, sint argumentate cu o multime de documente aceastá activitate multirateralá si cu rezultate impresionante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.