Primăria Miercurea-Ciuc a trimis o adresă către instituţii ale statului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Primăria Miercurea-Ciuc a trimis o adresă către instituţii ale statului
Primăria Miercurea-Ciuc a trimis o adresă către instituţii ale statului

Primăria Miercurea-Ciuc a trimis o adresă către instituţii ale statului

  • Prin aceasta se protestează împotriva măsurilor care ar urma să fie luate şi care ar afecta activitatea instituţiilor culturale locale, precum şi finanţarea unor evenimente

Marţi după-amiază, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a organizat o acţiune de protest împotriva proiectului OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară.

În acest sens, de pe Casa de Cultură a Sindicatelor au fost înlăturate toate bannerele cu principalele evenimente care au fost organizate sau urmează să aibă loc în acest an în oraş, iar în locul lor a fost montat un altul pe care scrie, în limbile română şi maghiară, Guvernul închide teatrul, muzeul, piscina, ansamblul de dans, arena de sport.

Sógor Enikő, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea că în cursul zilei de marţi a fost trimisă o adresă premierului Marcel Ciolacu, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, precum şi prefectului judeţului Harghita, Petres Sándor.

„Le-am atras atenţia asupra faptului că proiectul de ordonanţă de urgenţă, prezentat ca o reformă administrativă, în cazul municipiului Miercurea-Ciuc ar provoca daune grave sistemului nostru instituţional şi ar face imposibilă organizarea şi susţinerea evenimentelor şi activităţilor noastre care fac ca oraşul Miercurea-Ciuc să fie vibrant, atractiv şi puternic în identitatea sa”, spunea Sógor Enikő.

Aceasta mai amintea că în ultimii 30 de ani, în oraş, au fost înfiinţate trei instituţii culturale foarte puternice şi un club municipal care oferă activităţi sportive, iar dacă proiectul legislativ va fi adoptat în această versiune, atunci muzeul, teatrul, ansamblul de dans popular şi clubul sportiv municipal vor înceta să funcţioneze.

„Contrar a ceea ce mulţi cred – continua viceprimarul – miza pentru noi nu este slăbirea administraţiei locale, ci protejarea identităţii noastre, întărirea comunităţii noastre, precum şi păstrarea şi atragerea acasă a tinerilor noştri”.

În privinţa acţiunii din centrul municipiului, Sógor Enikő spunea că „ne-am gândit să folosim mai multe mecanisme de acţiune şi considerăm că cele non-verbale sunt mai puternice. (…) Erau bannere cu cele mai mari evenimente culturale şi sportive pe care le organizăm în cursul anului şi simbolismul este, de fapt, că prin această reglementare toate aceste evenimente vor fi imposibil de organizat.

Este foarte important ca prin montarea acestui banner, pe care se vede foarte clar – şi se poate accesa şi printr-un cod QR un text mai explicativ – şi de către orăşeni, pot să înţeleagă ce se întâmplă, pentru că probabil mulţi dintre locuitori nu îşi dau seama de ce efect ar avea, cum de fapt nici Guvernul nu şi-a dat seama când a plănuit această reglementare”.

Sógor Enikő mai spunea că primăria ia în calcul să se acceseze împrumuturi cu care să se facă toate proiectele care, momentan, sunt în pericol din cauza lipsei bugetului.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.