Primăria Miercurea-Ciuc a distribuit peste 4.000 de abonamente gratuite pentru transportul în comun elevilor care au domiciliul în municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Învățământ » Primăria Miercurea-Ciuc a distribuit peste 4.000 de abonamente gratuite pentru transportul în comun elevilor care au domiciliul în municipiu
Primăria Miercurea-Ciuc a distribuit peste 4.000 de abonamente gratuite pentru transportul în comun elevilor care au domiciliul în municipiu

Primăria Miercurea-Ciuc a distribuit peste 4.000 de abonamente gratuite pentru transportul în comun elevilor care au domiciliul în municipiu

  • Astfel, 2/3 dintre elevii care locuiesc în Miercurea-Ciuc beneficiază de gratuitate pe transportul public în comun în localitate

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a predat, începând cu 1 martie, un număr de 4.135 de abonamente elevilor care au domiciliul în localitate şi învaţă la şcolile din reşedinţa judeţului pentru a folosi gratuit transportul în comun.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în anii trecuţi doar între 200 şi 400 de elevi foloseau transportul în comun, în baza abonamentelor gratuite, însă deja se poate observa efectul pozitiv al măsurii şi mulţi copii au început să utilizeze autobuzele. „Deja se vede efectul pozitiv al distribuirii abonamentelor pe liniile de transport, copiii au început să folosească mult mai intens autobuzele. Sunt copii care le folosesc pentru a merge la şcoală sau pur şi simplu unii – şi acesta este un lucru pozitiv – fac excursii în oraş folosind autobuzele. Şoferii spun că dimineaţa observă în mai multe zone că autobuzele sunt pline, deci scopul nostru iniţial de a face transportul în comun mai prietenos şi chiar utilizabil se pare că dă roade”, a spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc, precizând că distribuirea abonamentelor va avea ca efect şi decongestionarea traficului.

Costurile pentru abonamentele gratuite predate elevilor sunt suportate din bugetul local şi din subvenţia care este garantată de către Guvern pentru transportul în comun în localităţi.

„Este un proiect bun, mulţumim şcolilor pentru parteneriat, pentru că aceşti paşi nu i-am fi putut face dacă şcolile nu s-ar fi implicat. Fiecare şcoală a mediatizat, a diseminat intenţia municipalităţii de a face accesibile pentru elevi aceste abonamente”, a spus primarul.

Conform acestuia, mai mult de 2/3 dintre elevii cu domiciliul în Miercurea-Ciuc au primit abonamente, „dar dorim să maximizăm, adică şi ceilalţi care nu au putut face procedurile, care erau bolnavi în perioada în care s-au emis abonamentele, să venim în ajutorul lor şi să intre în această procedură luna viitoare”.

„Reacţia este pozitivă, mai ales la copii mai mici. Cei puţin mai mari le foloseau şi înainte. Ei întotdeauna argumentau că birocraţia e prea mare pentru emiterea abonamentelor şi noi am ales atunci calea cealaltă: nu copiii vin la noi, ci noi mergem la copii. Compania Csiki Trans a ajuns în şcoli şi a reuşit să distribuie cu ajutorul instituţiilor şcolare aceste abonamente”, a punctat edilul, precizând că astfel elevii nu mai trebuie să meargă la autogară pentru a avea acces la un abonament.

Korodi Attila a mai anunţat că la sfârşitul acestui an vor fi puse în circulaţie şi 23 de autobuze cu gaz comprimat, cuprinse într-un proiect european, „dacă procedurile de achiziţie vor fi terminate şi implementarea va fi într-un grafic normal”. Acest lucru înseamnă că se va tripla flota companiei de transport public, dar şi „densitatea pe liniile de circulaţie a autobuzelor va fi mult mai mare”.

La rândul său, directorul general al companiei Csiki Trans, Demény Attila, a spus că abonamentele sunt valabile un an calendaristic şi listele cu elevi sunt reactualizate lunar. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.