Primăria Gheorgheni pierde procese intentate de E-Star, prin care firma solicită, în total, despăgubiri de peste 100 de milioane lei | Informația Harghitei - jurnal independent Primăria Gheorgheni pierde procese intentate de E-Star, prin care firma solicită, în total, despăgubiri de peste 100 de milioane lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Primăria Gheorgheni pierde procese intentate de E-Star, prin care firma solicită, în total, despăgubiri de peste 100 de milioane lei
Primăria Gheorgheni pierde procese intentate de E-Star, prin care firma solicită, în total, despăgubiri de peste 100 de milioane lei

Primăria Gheorgheni pierde procese intentate de E-Star, prin care firma solicită, în total, despăgubiri de peste 100 de milioane lei

  • Din cele trei procese intentate de societatea comercială cu capital din Ungaria prin care se solicită despăgubiri, unul a fost pierdut definitiv, al doilea în primă instanţă şi al treilea se află pe rolul Tribunalului Harghita

Primăria Gheorgheni a pierdut definitiv unul dintre procesele intentate de E-Star Centrul de Dezvoltare Regională SRL, o firmă cu capital din Ungaria care a furnizat agentul termic în oraşul harghitean în urmă cu mai mulţi ani şi care solicită despăgubiri, după ce contractul respectiv a fost reziliat din culpa municipalităţii. În urma obţinerii soluţiei definitive favorabile la sfârşitul anului trecut de către firma respectivă, Primăria Gheorgheni a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de aproape 460 mii lei şi dobânda legală asupra acestei sume, „calculată defalcat, corespunzător fiecărei facturi emise pentru consumatorii casnici în intervalul martie 2015 – februarie 2016, de la data scadenţei fiecărei facturi până la plata efectivă a datoriei”.

Primarul municipiului Gheorgheni, Csergő Tibor-András, a declarat că până la sfârşitul lunii martie a acestui an s-au achitat despăgubirile dispuse de instanţă, în acest prim proces, în total aproximativ 750 mii lei.

Al doilea proces prin care se solicită despăgubiri a fost pierdut de Primăria Gheorgheni în primă instanţă recent, hotărârea putând fi atacată cu apel. Tribunalul Harghita a decis în urma acestei hotărâri că municipalitatea trebuie să plătească firmei E-Star Centrul de Dezvoltare Regională SRL despăgubiri în cuantum de 2.590.665 de lei, „reprezentând redevenţă plătită şi nedatorată”, la care se adaugă dobânda legală, care se va calcula de la data de 05.09.2015 şi până la data plăţii, precum şi suma de 100 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Primarul din Gheorgheni a declarat că această hotărâre a Tribunalului Harghita va fi atacată, de asemenea, cu apel, la instanţa superioară, Curtea de Apel Târgu Mureş.

Un al treilea proces intentat de firma cu capital ungar, şi cel în care se cer cele mai mari despăgubiri, se află pe rolul Tribunalului Harghita. În această cauză societatea comercială solicită despăgubiri de aproximativ 22,5 milioane de euro (peste 100 de milioane de lei), reprezentând sumele investite de societate, respectiv sumele rămase ca urmare a amortizării acestor investiţii. În acest moment acest proces se află în faza de elaborare a raportului de expertiză.

Cum s-a ajuns la această situaţie

Reamintim că toată povestea a început în urmă cu aproximativ 12 ani, când compania ungară RFV, devenită ulterior E-Star, a preluat în gestiune sistemele de termoficare din trei municipii din România: Gheorgheni, Târgu Mureş şi Zalău.

Trebuie precizat că timp de 12 ani, din 2008 până în 2020, Primăria Gheorgheni a fost condusă de edili aleşi pe listele Partidului Civic Maghiar (Mezey János, actual copreşedinte al Alianţei Maghiarilor din Transilvania, şi Nagy Zoltán), iar actualul primar este membru al UDMR.

Edilul din Gheorgheni a explicat că în 2010, în contractul de delegare a gestiunii serviciului, semnat de conducerea anterioară a municipiului, E-Star s-a angajat să investească sume importante în reabilitarea şi extinderea sistemului de termoficare. La contractul din 2010 au fost ataşate şi câteva anexe, în care se specifica şi la ce despăgubiri are dreptul firma investitoare, în cazul în care contractul se va rezilia din culpa municipalităţii.

Conform primarului, aflat la primul mandat, în 2012 s-au finalizat investiţiile şi până în 2014 firma a furnizat agentul termic la preţul stipulat în contractul iniţial, pentru o perioadă de trei ani. În anul 2014, societatea a dorit să majoreze preţul agentului termic, solicitând şi avizul ANRSC, fără ca fosta conducere a municipiului să se implice în această procedură, deşi erau vizate interesele cetăţenilor. „(Fosta conducere a oraşului – n.n.) a avut o atitudine ca şi cum este problema firmei”, a precizat în urmă cu un an Csergő Tibor-András.

Însă în momentul în care a ajuns în consiliul local aprobarea noului preţ, forul nu l-a aprobat, acesta fiind motivul aşteptat de firma cu capital ungar pentru desfacerea contractului din culpa municipalităţii. Lucru pe care E-Star l-a şi făcut. Această diferenţă de preţ a făcut şi obiectul primului proces pierdut definitiv de Primăria Gheorgheni, pentru care s-au achitat cei aproximativ 750.000 lei.

Dacă municipiul va fi obligat la plata sumelor maxime cerute de societate, Gheorgheniul riscă să devină primul municipiu care intră în faliment

Edilul a spus că e vorba despre probleme vechi de 12 ani şi situaţia este similară cu ce s-a întâmplat în Târgu Mureş şi Zalău.

Procesele au fost intentate în anul 2016. În luna februarie a anului 2020, Curtea de Apel Târgu Mureş a dat o sentinţă prin care s-a constatat că desfacerea contractului s-a făcut din culpa municipalităţii.

Aceasta înseamnă, a continuat edilul, că societatea E-Star Centrul de Dezvoltare Regională SRL Gheorgheni, cu capital din Ungaria, „are dreptul la despăgubiri, e clar”, însă acum este important de văzut care va fi cuantumul lor.

De asemenea, a continuat acesta, au fost cerute expertize tehnice şi contabile pentru identificarea sumelor investite.

Csergő Tibor-András a subliniat că dacă municipiul va fi obligat la plata sumelor maxime cerute de societate, „devenim primul municipiu care dă faliment”. „O firmă din Ungaria nu cred că poate să pună la perete o comunitate întreagă. Aceasta nu se poate”, conchidea în urmă cu un an primarul. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.