Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Dărmăneşti, în legătură cu disputa privind cimitirul din Valea Uzului:„Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, aici fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Primăria Dărmăneşti, în legătură cu disputa privind cimitirul din Valea Uzului:
„Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, aici fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi”
<i>Primăria Dărmăneşti, în legătură cu disputa privind cimitirul din Valea Uzului:</i><br />„Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, aici fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi”

Primăria Dărmăneşti, în legătură cu disputa privind cimitirul din Valea Uzului:
„Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, aici fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îi ceruse premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a crucilor soldaţilor români într-un cimitir unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari şi care ar aparţine administrativ de comuna Sânmartin. În sprijinul lui a sărit, arţăgos ca întotdeauna, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó

Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care liderul UDMR, Kelemen Hunor, ceruse intervenţia premierului Viorica Dăncilă, aparţine de judeţul Bacău, se arată într-un comunicat de presă al autorităţilor locale.

Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, susţine că Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, unde sunt înhumaţi peste 1.306 militari de naţionalităţi diferite, printre care români, maghiari sau ruşi, se află în interiorul localităţii, fapt certificat de o adresă a Oficiului de Cadastru Bacău din octombrie 2018.

Potrivit unui comunicat transmis de către Primăria Dărmăneşti, conducerea instituţiei a decis reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ-teritorială a oraşului.

„În contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi Primului Război Mondial, Primăria şi Consiliul local Dărmăneşti au hotărât reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ-teritorială a oraşului. Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi. În vederea reabilitării parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului, Primăria Dărmăneşti a primit în 4 octombrie 2018 o adresă emisă de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău prin care ni se comunică faptul că amplasamentul Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului se află în interiorul UAT Dărmăneşti”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii primăriei băcăuane susţin că statutul de Cimitir Internaţional al Văii Uzului s-a păstrat până în anul 1994, când, la iniţiativa autorităţilor locale din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, s-a început reabilitarea parcelei eroilor maghiari, „lucru care a continuat până în anul 2013, fără a se ţine cont de planul de amplasament al cimitirului din anul 1926”.

„Ţinând cont de adresa din 31 iulie 2018 emisă de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin care se comunică Primăriei Dărmăneşti susţinerea financiară parţială a proiectului de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului, la limită cu judeţul Harghita, Consiliul local Dărmăneşti a aprobat lucrările de construire a unui monument şi a 50 de cruci pentru eroii români înhumaţi în Cimitirul Internaţional. Oraşul Dărmăneşti îşi manifestă interesul şi sprijină acţiunile, cu respectarea prevederilor Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a oricărui stat care are militari înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, pentru comemorarea acestora”, se mai arată în comunicatul Primăriei Dărmăneşti.

De asemenea, reprezentanţii primăriei susţin că, în momentul de faţă, în memoria tuturor eroilor înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, „UAT oraşul Dărmăneşti a arborat, spre cinstire, steagurile tuturor statelor care au înhumaţi militari”.

Recent, liderul UDMR, Kelemen Hunor, îi ceruse premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Dl.Kelemen H. nu cunoaște legislația specifică sau nu vrea să o respecte. Ca și primarul din Sînmartin. Se adeverește vorba unui hâtru: separatiștii unguri vii nu-i lasă nici pe morți să se odihnească. Nu știe dl.Kelemen că există cimitire românești și în Ungaria? Respectate de cetățenii și autoritățile ungare? Se poate ca în Ținutul Secuiesc românii să nu aibă loc nici în cimitir? Chiar până aici să ajungă dușmănia șovină a unor lideri maghiari? Rușinos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.