Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima şedinţă a Consiliului Consultativ Economic al judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Prima şedinţă a Consiliului Consultativ Economic al judeţului Harghita
Prima şedinţă a Consiliului Consultativ Economic al judeţului Harghita

Prima şedinţă a Consiliului Consultativ Economic al judeţului Harghita

 Peste 53 de mii de persoane nu plătesc asigurări de sănătate, 2/3 din şomerii înregistraţi au sub 8 clase, cerere mică în cadrul programului „A doua şansă” – printre constatări

Prima şedinţă a Consiliului Consultativ Economic al judeţului Harghita a avut loc miercuri, în Miercurea-Ciuc, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita. Scopul acestei întâlniri şi constituirii acestui Consiliu Consultativ – la care au participat reprezentanţii instituţiilor deconcentrate cu rol în viaţa economică a judeţului, ai autorităţilor locale şi ai întreprinzătorilor, precum şi deputaţi şi senatori de Harghita – a fost dezbaterea problemelor legate de dezvoltarea economică a judeţului şi găsirea unor soluţii în vederea rezolvării lor.

În deschiderea forumului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi-a reiterat nemulţumirea vizavi de lipsa prevederilor legale care să dea competenţe instituţiei pe care o conduce pentru a se implica în dezvoltarea economică a judeţului. „Chiar dacă autonomia locală este asigurată prin Constituţia României, în fiecare zi ne împiedicăm de obstacole legislative şi nu putem oferi un mediu economic atractiv investitorilor. (…) Deşi Legea administraţiei publice locale spune că atribuţia principală a consiliilor locale este dezvoltarea economică a judeţului, este foarte greu să trecem prin birocraţia foarte stufoasă”, a spus Borboly Csaba. În acest sens, Borboly Csaba a afirmat că va solicita Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România să ceară modificarea legislaţiei, în vederea acordării de atribuţii consiliilor judeţene pentru ca acestea să se poată implica în dezvoltarea economică a comunităţilor locale. Preşedintele CJ şi-a exprimat speranţa că cei prezenţi la şedinţă vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor concrete ce vor fi discutate.

Moderatorul întâlnirii, senatorul Tánczos Barna, a apreciat că „e lăudabilă iniţiativa. Cred că la nivelul judeţului avem nevoie de un forum consultativ, unde putem discuta problemele antreprenorilor din judeţ într-un cerc mai restrâns şi constat zi de zi că există posibilităţi de a face aici, la noi în judeţ, lucruri benefice pentru viaţa economică din judeţ”.

 17 la sută din populaţia totală a judeţului, din punct de vedere economic, pur şi simplu nu există

În prezentarea sa, preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, ec. Duda Tihamér, a arătat că, potrivit datelor statistice, din populaţia totală de 310.000 de locuitori ai judeţului sunt 257.000 de asiguraţi. Dintre aceştia, 137.000 de persoane  sunt contribuabili la sistem (unul dintre participanţi a amintit că dacă scădem şi bugetarii, atunci ajungem la un număr mult mai mic), iar aproximativ 120.000 beneficiază de asigurări de sănătate, însă fără a contribui (co-asiguraţii, elevii, studenţii, cei din sistemul de protecţie etc.). Astfel, un număr de aproximativ 53 de mii de persoane (din aceştia, e drept, o parte sunt plecaţi în străinătate), care reprezintă circa 17% din populaţia judeţului, nu sunt asigurate şi nu contribuie în nici un fel la sistem. „Deci, mai pe înţeles, azi, în judeţul Harghita, sunt 53 de mii de persoane care din punct de vedere economic nu există, nu contribuie în nici un fel, nu au nici un venit constant, nici venituri temporare, nici locuinţă de închiriat, ci pur şi simplu nu apar ca şi contribuabili. De fapt, acesta este punctul critic unde trebuie să ne oprim şi să spunem că aceşti oameni trebuie atraşi în sistem, prin crearea locurilor de muncă sau în altă formă. Important este ca şi ei să contribuie la acest sistem. Pentru că dacă nu contribuie la acest sistem, nu contribuie la nici un sistem. Deci, 17 la sută din populaţia totală, din punct de vedere economic, pur şi simplu nu există”, a spus ec. Duda Tihamér.

 5.000 dintre şomerii înregistraţi nu au absolvit învăţământul obligatoriu

Inspectorul şcolar general al judeţului Harghita, Petru Gârbea, în intervenţia sa, a prezentat programul „A doua şansă”, destinat persoanelor adulte care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta necesară pentru şcolarizare. E important, a spus inspectorul şcolar general, deoarece adulţii care nu au absolvit nici clasele obligatorii (minimum 10 clase) nu se pot înscrie nici la cursurile pentru adulţi. Din păcate, numărul celor care se înscriu în programul „A doua şansă” nu este mare, aproximativ 140 de persoane pe an.

Reprezentanta Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Jano Edit, a spus că la data de 30 aprilie în evidenţele instituţiei erau 6.600 de persoane înregistrate. Din acestea, 5.000 de persoane nu au clasele obligatorii absolvite, iar peste 4.000 sunt de etnie romă. Potrivit acesteia, s-a încercat implicarea acestor persoane în programul „A doua şansă”. „Foarte mulţi sunt de acord la început, însă când trebuie să se înscrie avântul a dispărut”.

 Problema migraţiei tinerilor

O altă problemă abordată în cadrul forumului a fost migraţia tinerilor, deoarece sunt foarte puţine măsuri concrete care să împiedice acest lucru. În acest sens, Jano Edit a prezentat programul „Garanţii pentru tineri”, care ar putea contribui la diminuarea acestui fenomen. Bune practici pentru stoparea migraţiei tinerilor au prezentat reprezentanţi ai oraşului Borsec şi municipiului Gheorgheni.

Concret, Primăria oraşului Borsec oferă gratuit teren acelor tineri care doresc să rămână în localitate, pentru a-şi construi o casă. Conform acestuia, sunt înregistrate asemenea cereri în permanenţă, iar în momentul de faţă sunt mai multe solicitări decât terenuri. Suprafaţa ce o pot obţine gratuit tinerii din Borsec pentru a-şi construi o casă este de 500 mp. De asemenea, s-a mai arătat, odată cu finalizarea centrului balneoclimateric din oraş se vor asigura aproximativ 63 de locuri de muncă.

La Gheorgheni, autorităţile publice locale asigură tinerilor o bursă pe durata studiilor, condiţia fiind ca aceştia să se întoarcă în localitate. Programul „Talentum” a fost iniţiat acum trei ani şi sunt vizaţi elevii claselor a XII-a.

În cadrul întâlnirii de miercuri s-a discutat şi despre problemele pe care le întâmpină antreprenorii în relaţia cu autorităţile, taxele locale mari şi lipsa măsurilor care să favorizeze mediul de afaceri. Totodată, s-a evidenţiat şi lipsa forţei de muncă calificată din judeţ. În acest sens, o serie de propuneri (10) au fost avansate de preşedintele Bajkó Tibor, preşedintele ARBOR, care a precizat că este o prăpastie mare între autorităţi şi întreprinzători.

Barabás Csaba, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare a judeţului Harghita din subordinea CJ, care a şi organizat forumul de miercuri, a afirmat că următoarea întâlnire a Consiliului Consultativ Economic va avea loc în momentul în care vor fi rezultate concrete în ceea ce priveşte aceste probleme. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.