Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni: Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe la zi aniversară | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 decembrie 2021
Home » (Inter)Național »
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni:
Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe la zi aniversară
<h5><i>Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni:</i></h5> Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe la zi aniversară

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni:
Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe la zi aniversară

  • 222 de ani de la începerea construcţiei şcolii româneşti şi 10 ani de la deschiderea oficială a punctului muzeal

În data de 15 iunie 1799 potrivit actelor oficiale păstrate în arhive, magistratul oraşului Sfântu Gheorghe adresează Judelui Regal şi Oficialităţilor Ţinutului Trei-Scaune un raport prin care-l înştiinţează de începerea construcţiei şcolii româneşti. În paralel cu construcţia şcolii are loc şi construcţia unei noi biserici de zid în locul celei de lemn (de la 1790). Aflate în strânsă legătură, biserica şi şcoala confesională au fost primele focare de cultură şi religie românească de pe teritoriul oraşului Sfântu Gheorghe. Biserica purta hramul Sf. Nicolae, iar primul preot care a oficiat a fost preotul Zosim Popoviciu, fiind primul preot din familia Popoviciu care a slujit credincioşii din Sfântu Gheorghe pentru mai bine de un secol.

Conform rânduielilor şaguniene protopopii ortodocşi erau şi inspectori şcolari, iar preoţii îndeplineau funcţia de directori şi profesori ai şcolilor confesionale. Examenele de sfârşit de an se ţineau în prezenţa protopopului, care se deplasa pe o anumită rută dinainte stabilită, iar şcolile suportau cheltuielile de deplasare cu trăsura.

La examenele de sfârşit de an şcolarii primeau calificative: Distins, Bun şi Debil. La sfârşit de an, cu ocazia acestor inspecţii, protopopul urmărea şi dotarea şcolii, activităţile extraşcolare, colaborarea între biserică, şcoală şi familie, dar şi relaţiile cu autorităţile locale.

Şcoala confesională ortodoxă a funcţionat până în anul 1873. Din 1874, elevii români de religie ortodoxă au frecventat şcolile comunale de stat în limba maghiară. De la începutul secolului XX până în anul 1930 clădirea a fost închiriată primăriei pentru „administrarea pieţei” – a târgului de vite, care se ţinea în parcul din faţa bisericii ortodoxe. După anii 1930 edificiul a fost folosit drept casă de locuit, fiind ocupată de diferiţi chiriaşi, motiv pentru care a fost modificată de mai multe ori, pierzându-și aspectul original şi fiind distrusă.

Prin hotărârea Guvernului imobilul, proprietate publică a statului, s-a transferat din administrarea Societăţii Comerciale Gospodăria Comunală SA Sfântu Gheorghe şi de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, în administrarea Ministerului Culturii în vederea utilizării şi amenajării acesteia de către Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni ca punct muzeal, reprezentând sediul Primei Şcoli Româneşti din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

A fost nevoie de intervenţia Preasfinţiei Sale Ioan Selejan pentru ca lucrările de reconstrucţie a vechii şcoli să pornească, primul pas fiind evacuarea locatarilor imobilului, cărora li s-a construit, în timp record, o nouă locuinţă în alt cartier al oraşului.

În prezent clădirea este restaurată şi amenajată ca punct muzeal, aflat în administrarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Inaugurarea oficială a noului punct muzeal a avut loc în data de 18 mai 2011,în prezenţa autorităţilor locale şi naţionale.

În urma restaurării fiecare încăpere a fost modificată conform planurilor iniţiale, astfel clădirea recăpătându-şi aspectul de şcoală confesională, cu o încăpere special amenajată pentru locuinţa învăţătorului, o sală de clasă şi o zonă multifuncţională.

În prezent aici sunt organizate periodic ateliere creative pentru copii, de exemplu ateliere de scriere cu pana şi cu tocul cu peniţă, ateliere de scriere pe tăbliţe, dar şi manifestări cultural-literare. Activităţile de la acest punct muzeal sunt coordonate de Florin Herţeg, muzeograf MNCR.

Vă invităm să treceţi pragul acestui punct muzeal, aflat pe strada Váradi József, nr. 38, şi să aflaţi poveştile locului!

Mai multe detalii puteţi afla accesând pagina Muzeului virtual al Carpaţilor Răsăriteni: https://muzeu.net4u.ro/index.php/expo/expozitii-permanente/scoala.

Cristina Ioana Felea-Baubec,
Muzeograf PR, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.