Prima prelevare din acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Sănătate » Prima prelevare din acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă
Prima prelevare din acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Prima prelevare din acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Echipe de medici specialişti din mai multe centre universitare din ţară au efectuat sâmbătă seara o prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, donatorul fiind un tânăr de 19 ani, aflat în moarte cerebrală.

Medicul specialist în chirurgie toracică şi coordonatorul Blocului Operator Chirurgie, Adrian Dobrică, a declarat că pacientul este din localitatea Ciucsângeorgiu, iar în urmă cu câteva zile a fost lovit de o maşină, în timp ce încerca să traverseze strada fără să se asigure.

Tânărul a suferit un politraumatism, traumatism cranio-cerebral sever cu hemoragie intracraniană, contuzie cerebrală, traumatism toracic cu contuzie pulmonară, fiind asistat de aparate încă de la internarea sa la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Dr. Dobrică a precizat că evoluţia pacientului a fost nefavorabilă încă de la început şi a fost aşteptată perioada legală de timp pentru a se declara moartea cerebrală, ultimul test pentru confirmarea morţii creierului fiind efectuat sâmbătă după-amiază.

Dr. Adrian Dobrică a apreciat ca fiind emoţionant şi extraordinar gestul familiei tânărului de a fi de acord cu prelevarea de organe.

„Familia a fost foarte receptivă, surprinzător, pentru că sunt nişte oameni foarte simpli, de la ţară, nu ştiu dacă au şi alţi copii, însă au fost extrem de receptivi pentru că au fost de acord cu donarea tuturor organelor (cord, rinichi, ficat, oase, tendoane, ochi), ceea ce nu e puţin lucru. Este un gest extraordinar, de un mare altruism, este un gest emoţionant”, a spus coordonatorul Blocului Operator Chirurgie de la SJU Miercurea-Ciuc.

El a punctat faptul că organele prelevate „vor salva şi vor reda şansa la viaţă mai multor persoane”.

Aceasta a fost prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, după ce prima prelevare din istoria unităţii s-a făcut în urmă cu un an, de la un donator de 31 de ani, urmată de o a doua prelevare, de la un bărbat de 51 ani. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.