Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima noapte geroasă din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Prima noapte geroasă din Harghita
Prima noapte geroasă din Harghita

Prima noapte geroasă din Harghita

Mercurul a coborât în termometre, duminică dimineață, până la minus 12 grade Celsius în Miercurea Ciuc. Cel mai „cald” a fost la Odorheiu Secuiesc, unde  minima termică măsurată în zori a fost de minus 8 grade Celsius.

Răcirea accentuată se datorează, au precizat meteorologii, pătrunderii unui val de aer polar pe teritoriul țări, venit din nord-vestul Europei.

„Acesta ne-a adus valori coborâte, specifice lunii decembrie, mai degrabă. Astfel, în Harghita s-au înregistrat temperaturi minime de minus 12 grade Celsius la Miercurea Ciuc, minus 11 grade la Joseni și la Bucin, minus 10 grade Celsius la Toplița și minus 8 grade la Odorheiu Secuiesc. Este vizibil faptul că în ultimii ani s-au înregistrat multe fluctuații: toamna s-a lungit, iarna întârzie și când vine, vine dintr-o dată, ca și cum ar vrea să recupereze timpul pierdut”, ne-a declarat meteorologul Marius Bratu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Și următoarele 2-3 nopți se anunță geroase, în special în zona depresionară, unde s-a cantonat aerul polar, temperaturile minime prognozate situându-se în jurul valorilor de minus 10 – minus 12 grade Celsius.

„Astăzi ziua va continua să fie rece, mâine mai cresc valorile termice, dar rămânem într-un câmp de presiune ridicat. Pentru următoarele două zile nu se întrevede un pasaj frontal deosebit și vom avea parte de o răcire similară nopții de sâmbătă spre duminică: noaptea și dimineața vom avea valori minime negative, cuprinse între zero și minus 6 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni spre minus 10-minus 12 grade, iar maximele diurne se vor situa într-un interval de 3 până la 8 grade Celsius”, a precizat meteorologul Marius Bratu.

Potrivit sursei citate, cel mai gros stat de zăpadă din județ s-a depus la vârful Bucin și măsoară 7 centimetri.

Drumarii de la Secția Drumuri Naționale Miercurea Ciuc au acționat în cursul dimineții cu 15 autoutilaje și au răspândit 68 de tone sare pe DN 11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, pe DN 12 Miercurea Ciuc – Toplița, DN 12A Miercurea Ciuc – Comănești, la fel pe DN 12C Gheorgheni Lacu Roșu, pe DN 13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc, pe DN 13B Gheorgheni – Praid și pe DN 15, în zona Vârfului Creanga.

Temperatura minimă absolută a lunii noiembrie în Harghita a fost de minus 27,5 grade Celsius și a fost măsurată în anul 1993, în vreme ce valoarea termică maximă absolută, de 21,9 grade Celsius, a fost consemnată în anul 2004.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.