Prezenţa scăzută la vot în Harghita, explicată de liderii UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Politic » Prezenţa scăzută la vot în Harghita, explicată de liderii UDMR
Prezenţa scăzută la vot în Harghita, explicată de liderii UDMR

Prezenţa scăzută la vot în Harghita, explicată de liderii UDMR

Preşedintele UDMR – Organizaţia Teritorială Ciuc, Borboly Csaba, a declarat duminică seară, după închiderea urnelor, la sediul de campanie din Miercurea-Ciuc, că prezenţa scăzută la scrutin în Harghita se datorează atât faptului că în aproape o treime din localităţile din judeţ a fost un singur candidat pentru primărie, al UDMR, dar şi pentru că preşedintele Consiliului Judeţean nu a mai fost ales în mod direct.

„Mulţumesc celor ce au mers la vot. Aproape într-o treime din localităţi am avut un singur candidat la funcţia de primar – cel din partea UDMR. Asta este şi una din cauzele pentru care la prezenţă nu suntem în top, ci mai în spate. Totodată, eu cred că de aceea am avut 22 de candidaţi UDMR la primărie fără contracandidat pentru că aceşti oameni au lucrat foarte bine. (…) Eu am anticipat să fie o diferenţă mai mare faţă de media naţională. Dar, oricum, eu cred că acest procentaj care a ieşit la prezenţă ne este favorabil, având în vedere că, de exemplu, în zona Ciuc, majoritatea acestor voturi sunt numai pentru UDMR. (…) O altă cauză a prezenţei mai mici la vot în judeţul Harghita cred că constă şi în faptul că la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean nu a fost un vot separat, care ar fi putut mobiliza mai bine electoratul, de exemplu în acele localităţi unde am avut un singur candidat”, a spus Borboly Csaba.

De asemenea, preşedintele UDMR Ciuc a mai afirmat că această campanie electorală a fost una pozitivă, lucru care ar trebui să se întâmple şi în toamnă, când alegătorii maghiari trebuie să fie uniţi. „Cred că am avut o campanie pozitivă. De ani la rând o astfel de campanie fără atacuri sub centură nu am avut şi eu cred că aşa trebuie să continuăm şi la toamnă, când trebuie să ne reunim pentru parlamentare. Vom fi şi mai mulţi, dar campania electorală va fi una pozitivă şi eu cred că alegătorii maghiari vor fi uniţi, la toamnă vom avea o listă care poate să fie sprijinită”, a declarat Borboly Csaba. Potrivit acestuia, faţă de alegerile din urmă cu patru ani, prezenţa la vot a fost mai mică cu aproximativ 10 procente.

La rândul său, deputatul de Harghita Korodi Attila, prezent la sediul de campanie al UDMR Ciuc, a declarat că în localităţile în care candidaţii au avut contact direct cu electoratul şi prezenţa la vot a fost mai mare. „Cred că s-a văzut şi în prezenţa la vot: localităţile în care contactul dintre cei care candidau şi electorat în această perioadă era mai intens, unde întâlnirile directe erau mai dese, acolo şi prezenţa şi mobilizarea au fost mai puternice. Şi lucrul acesta contează în tot ceea ce înseamnă acţiune politică. De ce? Pentru că, la ora actuală, cum candidaţii au intrat în curţile oamenilor şi au vorbit cu ei direct despre ceea ce cred despre următorii patru ani de zile, cred că iniţiativa civică trebuie să fie şi în sensul invers – ca, în următorii patru ani, pentru ca o localitate să meargă într-un sens bun al cuvântului, şi cetăţenii trebuie să se întoarcă la primărie şi să spună, având această deschidere din campanie, tot ce gândesc ei despre bunul mers al lucrurilor”, a declarat, duminică seara, deputatul Korodi Attila.

 Tánczos Barna le-a mulţumit colegilor care au acceptat să candideze, ţinând cont că pentru „orice greşeală omenească” riscă puşcăria

Liderul Grupului UDMR din Senat, Tánczos Barna, prezent şi el la sediul de campanie al UDMR, le-a mulţumit colegilor săi de partid care şi-au asumat responsabilitatea de a lucra în administraţie în următorii patru ani, ţinând cont că pentru „orice greşeală omenească” îi paşte puşcăria. „Aş dori în această seară să le mulţumesc celor care au acceptat să candideze pentru aceste funcţii. Să le mulţumesc celor ce îşi asumă această responsabilitate de a conduce câte o comunitate, câte un Consiliu local, câte o primărie în următorii patru ani. Vom câştiga foarte multe mandate, foarte mulţi dintre colegii noştri vor lucra ani de zile în administraţie şi îşi asumă acest lucru, în condiţiile în care pentru orice greşeală omenească, pentru că a greşi este ceva omenesc, îi paşte puşcăria, practic, prin această definiţie a abuzului în serviciu în administraţia locală. Este o provocare uriaşă, este un angajament extrem de important din partea acestor persoane şi pentru acest lucru le mulţumesc”, a spus senatorul Tánczos Barna. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.