Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele şi premierul, chemaţi în judecată de Tőkés László pentru retragerea Ordinului Naţional Steaua României | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » (Inter)Național » Preşedintele şi premierul, chemaţi în judecată de Tőkés László pentru retragerea Ordinului Naţional Steaua României
Preşedintele şi premierul, chemaţi în judecată de Tőkés László pentru retragerea Ordinului Naţional Steaua României

Preşedintele şi premierul, chemaţi în judecată de Tőkés László pentru retragerea Ordinului Naţional Steaua României

Avocatul Kincses Előd, care îl reprezintă pe europarlamentarul Tőkés László, a anunţat, luni, la Târgu-Mureş, chemarea în judecată a preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş, prin deschiderea unei acţiuni în contencios-administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, pentru anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional Steaua României.

„Expediez astăzi la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea în contencios-administrativ. În cazul în care nu vom câştiga la Curtea de Apel, vom exercita calea de atac la ÎCCJ. Eu nutresc speranţa că preşedintele trebuie să exercite calea de atac. Nu numai preşedintele este chemat în judecată, ci şi primul-ministru al României în calitate de contrasemnatar. Cer anularea Decretului Prezidenţial numărul 290 din 04.03.2016 contrasemnat de primul-ministru, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, numărul 168/04.03.2016, prin care s-a dispus retragerea Ordinului Naţional Steaua României în grad de cavaler, care i s-a acordat lui Tőkés László prin Decretul Prezidenţial nr. 1864/14.12.2009, publicat în Monitorul Oficial 884/2009”, a arătat avocatul într-o conferinţă de presă.

Avocatul Kinsces Előd consideră că preşedintele României ar fi încălcat Constituţia, în sensul nerespectării prevederilor referitoare la idealurile Revoluţiei din 1989, şi că, potrivit Decretului nr. 884/2009, clientul său a fost decorat „pentru rolul jucat în declanşarea revoltei populare de la Timişoara, nu pentru a tăcea din gură”.

El a susţinut că în acţiunea în contencios a ridicat excepţia nulităţii absolute a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României din data de 20 noiembrie 2013 pentru două motive: încălcarea dreptului la apărare în faţa comisiei şi incompatibilitatea celor două membre, „Gabriela Vrânceanu Firea şi Ecaterina Andronescu, care au fost şi denunţătoare şi judecătoare”.

În acţiune se mai arată că hotărârea Consiliului de Onoare nu avea forţă obligatorie pentru preşedintele României şi că instanţele de judecată nu au cercetat cauza în fond, ci au reţinut că hotărârea Consiliului nu putea fi cenzurată pe calea contenciosului administrativ, admiţând excepţia inadmisibilităţii acţiunii. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Pe langa faptul ca arata din nou ca nu are toti boii acasa, asta isi permite sa arunce o gramada de bani pe nimic si de fapt el nu a lucrat niciodata in viata lui ( ca doar meseriile de popa si politician nu pot fi considerate ca fiind munci). Lipitoare pe spatele nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.