Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele PNL Harghita apreciază decizia prin care mai mulţi cetăţeni ungari sunt declaraţi indezirabili | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Opinii » Preşedintele PNL Harghita apreciază decizia prin care mai mulţi cetăţeni ungari sunt declaraţi indezirabili
Preşedintele PNL Harghita apreciază decizia prin care mai mulţi cetăţeni ungari sunt declaraţi indezirabili

Preşedintele PNL Harghita apreciază decizia prin care mai mulţi cetăţeni ungari sunt declaraţi indezirabili

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, consideră ca decizia autorităţilor române de a-i declara indezirabili pe mai mulţi cetăţeni ungari, care au desfăşurat activităţi cu caracter extremist în ţara noastră, este una binevenită, dar care trebuia luată mai repede.

Liderul liberalilor harghiteni a declarat că, în opinia sa, decizia a fost luată şi la presiunea opiniei publice, dar şi în contextul situaţiei din Ucraina.

„Eu zic că s-a luat cu întârziere (n.r. – decizia MAI), dar e bine că s-a luat, o dată şi o dată. (…) Probabil că şi presiunea opiniei publice şi evenimentele care se întâmplă în Ucraina contribuie într-un anume fel în privinţa acestei decizii şi, după cum spuneam, e bine că oamenii noştri decidenţi îşi dau seama că aici, în Transilvania, de la 1920, de la Trianon, se tot lucrează, iar în ultimii ani, chiar şi partenerii de guvernare, care au depus jurământul pe Constituţie (…) au spus-o clar (…) că ei au un ţel clar, din 1992, şi anume autonomia Ţinutului Secuiesc. (…) Deci, în sfârşit avem şi noi o atitudine. Să sperăm că nu va fi singura”, a declarat Stelu Platon.

Acesta şi-a exprimat speranţa că statul român, prin instituţiile sale, îşi va proteja proprii cetăţeni, indiferent de naţionalitate.

„Sperăm că statul român, care are instrumente, servicii secrete, instituţii specializate, să ne protejeze. Că până la urmă orice cetăţean român din această ţară, indiferent că e român, ungur, evreu, rom sau ce o fi, în primul rând îşi doreşte să aibă siguranţă în ţara lui. Şi, în fond, acesta (…) e rolul statului (…) să fim protejaţi şi să avem un sentiment de siguranţă. Eu, personal, nu am un sentiment de siguranţă în totalitate, aşa cum mi l-aş dori şi cum, sigur că da, cei din Bucureşti îl au, pentru că asupra lor nu există astfel de potenţiale, să le zicem, pericole”, a afirmat preşedintele PNL Harghita.

Stelu Platon, care este şi primar al municipiului Topliţa, a făcut referire la faptul că în zona Gheorgheni se desfăşoară, de mai mulţi ani, o tabără de tineret la care au participat, în anii trecuţi, personaje controversate, precum liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gábor, sau avocata austriacă Eva Maria Barki, declarată de două ori persona non grata în România.

„Eu nu m-am simţit niciodată liniştit şi confortabil, când ştiu că la mai puţin de 20 km de locul în care trăiesc eu (…) există tineri înfierbântaţi, în uniforme (…) cărora li se spală creierele, pentru că este clar că acei tineri care participă la acele tabere participă la o acţiune foarte bine pusă la punct de profesionişti, de spălare a creierelor.(…) Tot felul de organizaţii extremiste îşi văd de treabă pe la Gheorgheni, la km 4, la Joseni, la Borzont, unde vin personaje foarte importante din extrema maghiară, nu vin nişte copilaşi de pe la nu ştiu ce club mai zurliu din Ungaria. Nu, vin personaje care fac parte din Executivul, din puterea maghiară. Dar, e bine, totuşi că se ia o atitudine”, a conchis preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, vineri seara, instituirea măsurii nepermiterii intrării pe teritoriul României a unor cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor „Noua Gardă Ungară”, „Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate”, „Oastea Haiducilor” şi Jobbik, solicitând, totodată, instanţei competente declararea acestora ca indezirabili. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.