Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a cerut relocarea ursoaicei cu pui de la Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a cerut relocarea ursoaicei cu pui de la Băile Tuşnad
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a cerut relocarea ursoaicei cu pui de la Băile Tuşnad

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a cerut relocarea ursoaicei cu pui de la Băile Tuşnad

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a înaintat o adresă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, prin care solicită relocarea ursoaicei şi a celor trei pui ai ei pe parcursul acestei săptămâni, pentru a nu pune în pericol participanţii la Universitatea de Vară „Tusványos”, programată pentru săptămâna viitoare

„În data de 9 iulie, în plin centrul oraşului Băile Tuşnad, în apropierea staţiei CFR, zona cu blocuri de locuit, un om a fost rănit de o ursoaică cu trei pui. Din spusele localnicilor, acest urs poate fi observat zilnic în zona respectivă. Luând în considerare că în perioada 23-27 iulie 2018, la Băile Tuşnad, se va desfăşura tabăra de vară Tusványos, cu un aflux de participanţi care depăşeşte 20.000 de persoane, există pericolul unor noi atacuri asupra oamenilor”, precizează Borboly în adresa înaintată ministrului Gavrilescu.

Adresei preşedintelui CJ Harghita i-a fost alăturată şi o petiţie a localnicilor, prin care aceştia reclamă „agresivitatea urşilor” care îşi fac veacul în staţiune, „pun în pericol viaţa noastră, a copiilor şi a nepoţilor noştri” şi provoacă distrugeri în gospodării.

„Concret, aproape seară de seară, chiar şi ziua, urşii pătrund pe strada şi în gospodăriile noastre şi rup gardurile şi pomii fructiferi, de asemenea intră în bucătării şi în magaziile de lemne, căutând hrană, şi distrug bunuri. Toate acestea se întâmplă din anul 2013 şi până în prezent. Avem dovezi fotografice, pe care le anexăm prezentei petiţii. Menţionăm că există la ora actuală o ursoaică cu 3 pui, care produce pagubele descrise mai sus”, au scris localnicii.

În aceeaşi manieră au continuat, povestindu-i ministrului Mediului că săptămâna trecută o ursoaică cu trei pui „s-a luptat cu un localnic” pe care l-a atacat în timp ce acesta îşi plimba câinele în zona staţiei CFR, „pe o stradă vecină cu a noastră şi l-a rănit”.

„Vă rugăm respectuos să luaţi măsuri consecvente pentru relocarea urşilor. Nu dorim răspunsuri birocratice. Dorim măsuri concrete. Nenumăratele noastre plângeri pe plan local şi adresate autorităţilor centrale de la Bucureşti de-a lungul anilor au rămas la stadiul de constatare, că urşii fac parte din viaţa cotidiană şi să ne acomodăm cu această situaţie. Nu suntem de acord cu această poziţie, vieţile noastre fiind în pericol. Aşteptăm un răspuns până la data de 15.08.2018”, se arată în finalul petiţiei.

În acest an, mai multe persoane atacate de urs din Harghita au ajuns la spital. Ultimul atac a avut loc la începutul săptămânii trecute, în Băile Tuşnad, victima fiind un bărbat de 42 de ani din localitate.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.