Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita a vopsit un mesaj scris pe un bloc din Miercurea-Ciuc care spunea că ţinutul secuiesc nu există | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Politic » Preşedintele CJ Harghita a vopsit un mesaj scris pe un bloc din Miercurea-Ciuc care spunea că ţinutul secuiesc nu există
Preşedintele CJ Harghita a vopsit un mesaj scris pe un bloc din Miercurea-Ciuc care spunea că ţinutul secuiesc nu există

Preşedintele CJ Harghita a vopsit un mesaj scris pe un bloc din Miercurea-Ciuc care spunea că ţinutul secuiesc nu există

Nici nu au trecut două săptămâni din Anul Centenar şi scandalurile au început

În vara anului trecut, printre subiectele dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a fost şi cel al marcării a 100 de ani de la Marea Unire, punându-se faţă în faţă două situaţii total diferite. Pe de o parte, ce face România, atât pe plan intern, dar şi pe plan extern şi, pe de altă parte, ce face Ungaria pentru a degrada imaginea României şi a momentului istoric din 1918. Iar în una din zilele universităţii, Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, spunea că Budapesta avea deja alocate 300 de milioane de euro pentru a distruge imaginea Marii Uniri.

Şi iată că nici nu trecuseră două săptămâni din acest an 2018, că scandalurile au şi pornit. Mai întâi, cele trei partide ungureşti din România au semnat, la Cluj-Napoca, o poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie, ocazie cu care liderii formaţiunilor politice au amintit că există trei feluri de autonomie pe care le revendică: teritorială, locală şi culturală. Iar acest pact între cele trei partide a fost supervizat de Szili Katalin, care a mers la Cluj în calitate de reprezentant al premierului ungar Orbán Viktor.

La câteva zile a urmat declaraţia premierului României, Mihai Tudose, care, în cadrul unei emisiuni TV, afirma că „(…) atâta timp cât vorbiţi cu mine ca şi prim-ministru, voi avea aceeaşi acţiune ca şi atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi când eu am transmis foarte clar că, dacă steagul ăla flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”.

La alte câteva zile, în Miercurea-Ciuc se înregistra o premieră: un preşedinte de Consiliu Judeţean ţinea o conferinţă din cauza a două mesaje scrise pe două clădiri din oraş.

„Nu este oportun şi nu cred că este benefic acestei ţări ca isteria şi ura să se facă simţite cât mai tare în această regiune”, spunea Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Iar în continuare, acesta dădea o serie de exemple referitoare la investiţiile pe care guvernul de la Budapesta le face în România, lucru pe care nu-l face şi cel de la Bucureşti. Şi amintea de un program de dezvoltare a creşelor şi grădiniţelor (cel mai probabil în grădiniţe cu predare în limba maghiară – n.a.), de o serie de finanţări în sport (hochei, fotbal, handbal, schi, box), dar şi în cultura maghiară.

Apoi, Borboly Csaba a vopsit una dintre inscripţii de pe peretele unui bloc, chiar lângă culorile ce reprezentau steagul României. Textul era un citat ce amintea de afirmaţiile lui Victor Ponta făcute la Topliţa, în 2010: „ţinutul secuiesc nu există!”.

Cu această ocazie, preşedintele CJ Harghita i-a îndemnat pe toţi cetăţenii judeţului să procedeze la fel când văd o asemenea inscripţie, adică să o vopsească, şi „atunci eu cred că toţi ne vom simţi mai bine aici, unde trăim”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Cum? Să le vopsim și pe cele în limba maghiară – ”Autonomia” sau ”Tinutul Secuiesc nu este România”? Bine, domnule președinte, așa o să procedăm. Dar să nu reclamați iarăși pe la…Polul Nord sau prin Madagascar că maghiarii sunt discriminați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.