Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ambasada României din Budapesta, pângărită de extremişti sub ochii blajini ai poliţiei maghiare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Politic » Ambasada României din Budapesta, pângărită de extremişti sub ochii blajini ai poliţiei maghiare
Ambasada României din Budapesta, pângărită de extremişti sub ochii blajini ai poliţiei maghiare

Ambasada României din Budapesta, pângărită de extremişti sub ochii blajini ai poliţiei maghiare

În noaptea de 12 spre 13 ianuarie, Ambasada României din Budapesta a fost vandalizată de mai mulţi unguri extremişti, care fac parte din gruparea „Mişcarea celor 64 de Comitate”, a scris deputatul PMP Marius Paşcan, pe pagina sa de Facebook.

Huliganii au acoperit stema aflată pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc, steag care a rămas peste stema României circa 8 ore!

„Un nou gest provocator şi agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremiştii unguri din Mişcarea celor 64 de Comitate din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autorităţile României să nu rămână într-o expectativă laşă şi să reacţioneze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orbán, să ofere cuvenitele reacţii şi aplicarea sancţiunilor legale. Astfel de acţiuni sunt periculoase şi se pot amplifica şi radicaliza dacă nu sunt stopate din faşă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relaţiile bilaterale cu ţara noastră şi nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris deputatul mureşean.

Conform normelor internaţionale, incinta şi clădirea propriu-zisă ale unei ambasade sunt considerate teritoriu al statului pe care-l reprezintă. De obicei, ambasadele sunt păzite de personal din ţara-gazdă, în cazul de faţă maghiar.

După ce oficialii români din Ministerul Afacerilor Externe – conduşi de un septuagenar care se mişcă prin viaţă cu o admirabilă lentoare – şi-au petrecut liniştiţi sâmbăta şi duminica, luni după prânz au ieşit în lume cu un comunicat în care cataloghează drept „inacceptabile şi de condamnat incidentele care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale” şi au lansat un apel către autorităţile ungare de a asigura integritatea localurilor misiunii României.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării celor 64 de Comitate şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Reamintim că autorităţile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite aşteptările sale ferme ca Ungaria să îşi asume promovarea unei relaţii bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanţă cu reperele anterior menţionate”, conchide comunicatul MAE.

Într-o declaraţie anterioară, pensionarul care conduce MAE mesteca, cu o cronică lipsă de fermitate, aceleaşi vorbe pe care le-am auzit de o mie de ori în ultimii 30 de ani: „Din punctul nostru de vedere, există toată dorinţa ca dialogul dintre România şi Ungaria să meargă în continuare pe trendul ascendent pe care l-am înregistrat”, bla-bla-bla.

La închiderea ediţiei, o informaţie neconfirmată din mai multe surse susţinea că instigatorii ar avea dublă cetăţenie, fiind veniţi din România, iar faptele s-au petrecut sub ochii blajini ai poliţiei maghiare. (M.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.