- Distincţia a fost acordată cu prilejul Zilei Internaţionale a Profesorilor şi a Educaţiei celebrată la 17 octombrie, în cadrul unei festivităţi desfăşurată la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea-Ciuc
Ziua Internaţională a Profesorilor şi a Educaţiei a fost marcată în Harghita printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care au desfăşurat de-a lungul anilor o activitate educaţională şi didactică remarcabilă de modelare a personalităţii copiilor, pentru dezvoltarea abilităţilor şi talentelor acestora şi care au valorificat rezultatele teoretice şi practice ale activităţii lor şcolar-educative în mai multe instituţii de învăţământ din judeţ.
În deschiderea festivităţii, Ferencz-Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic şi preşedinte al Comisiei de învăţământ a Consiliului Judeţean Harghita, a subliniat că acest moment festiv a fost „dedicat cadrelor didactice care şi-au depăşit îndatoririle de învăţători şi de profesori, care au fost o busolă, o călăuză, o forţă de coeziune şi care şi-au scris numele în memoria colectivă”.
La rândul său, inspectorul şcolar general Demeter Levente a declarat că evenimentul a reprezentat „o celebrare comună a Zilei Profesorilor şi o recunoaştere a membrilor remarcabili ai comunităţii didactice”.
Prezent la eveniment, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, le-a mulţumit dascălilor pentru misiunea nobilă pe care şi-au îndeplinit-o la superlativ, în ciuda provocărilor mai vechi sau mai recente.
„Vă mulţumim că în aceste timpuri deloc uşoare aţi continuat să vă îndepliniţi misiunea. Activitatea dumneavoastră răspunde nevoilor copilului, părintelui, instituţiilor şi societăţii, deoarece toată lumea are aşteptări ridicate. Dumneavoastră sunteţi faruri, exemple de urmat, şi sarcina noastră este să fim parteneri în această misiune nobilă, dar dificilă”, a declarat Borboly Csaba.
Zece cadre didactice au fost premiate în acest an, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Profesorilor şi a Educaţiei în Harghita.
Premiul „Majláth Gusztáv Károly” a fost decernat profesoarei universitare dr. Tódor Erika, directoarei de Grădiniţă Antal Csilla, învăţătoarei Antal Irma, profesoarei Bartolf Hedwig, care până de curând a îndeplinit şi funcţia de inspector şcolar, profesorului de Limba şi literatura maghiară Ivácson Sándor, profesorului de Fizică Lakatos Mihály, profesoarei Pápai Mária-Márta şi profesorului de Fizică Szász Zoltán.
Meritele inspectoarei de specialitate Elena Mîndru şi ale directoarei Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, prof. Camelia-Mirela Petruţ, au fost răsplătite cu „Premiul Pro Civitate”, acordat pentru „prestigioasa activitate pedagogică” şi pentru „contribuţia deosebită la progresul educaţional al judeţului Harghita”.
„Premiul mă onorează. A fost o reală surpriză, un mod de apreciere şi de recunoaştere a activităţii mele ca inspector după 28 de ani de activitate în Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Se spune că fiecare dintre noi venim în această lume cu o misiune; a mea este cea de dascăl, este un mod de viaţă. Iubesc copiii, preţuiesc şi respect dascălii şi mă implic cu tot sufletul în proiectele care aduc dezvoltarea în viaţa comunităţilor din care facem parte. În general, noi, oamenii, găsim timpul necesar pentru lucrurile cu adevărat importante din viaţa noastră şi sunt norocoasă, pentru că sunt înconjurată de oameni minunaţi: colegii şi familia. Aşa putem reuşi în proiectele noastre, menţinând un echilibru între profesie şi familie. Mă consider un om împlinit şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a rânduit în această viaţă”, ne-a declarat, marţi, inspectoarea şcolară Elena Mîndru.
Surpriza a fost cu atât mai mare şi mai plăcută cu cât nu a ştiut şi nici măcar nu a bănuit de ce este chemată la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”.
Nu este pentru prima oară când meritele profesoarei Camelia-Mirela Petruţ, directoarea Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, au fost recunoscute de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, de cea a Casei Corpului Didactic, dar şi la nivel superior. Este profesoară de 30 de ani, iar directoare de şcoală de două decenii.
„Mă bucură această distincţie venită după 30 de ani de activitate în slujba Educaţiei. Ieri (n.n. – luni) a fost o zi frumoasă, pe care eu cu siguranţă o voi păstra, a fost emoţie şi bucurie şi recunosc că m-am simţit bine. A fost o Gală reuşită, bine gândită şi bine organizată, fără ca cei premiaţi să ştie prea multe, iar felul în care s-au organizat colegii mei, care mi-au făcut o surpriză venind în Aula mare a Casei Corpului Didactic, fără ca eu să ştiu, m-a emoţionat până la lacrimi”, a relatat profesoara Camelia-Mirela Petruţ.
Ne mai spune că îşi iubeşte meseria de dascăl, care nu de puţine ori a obligat-o să îşi pună familia pe locul al doilea. Mărturiseşte că motto-ul domniei sale este: „Muncă, muncă, muncă”.
Pentru tinerii care doresc să se orienteze către această profesie – ce doar pare uşoară la prima vedere, însă nu este – are câteva recomandări.
„Trebuie să iubească copiii. Dacă nu iubeşti copiii, nu are niciun sens să rămâi în Învăţământ, nici măcar să intri; nu poţi simula şi nici mima aceste sentimente. Apoi cred că trebuie să fii foarte empatic, flexibil şi să evoluezi odată cu vremurile. Şi nu în ultimul rând să fii perseverent; nu trebuie să fie nici o zi în care să crezi că le ştii pe toate sau să vii nepregătit şi să fii dornic de a învăţa. Şi încă ceva, dacă nu contezi pe echipă, nu ai nicio şansă de reuşită”, a concluzionat directoarea Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa.
Evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Profesorilor şi a Educaţiei a fost organizat în comun de către Casa Corpului Didactic, Asociaţia Profesorilor Maghiari din România, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Harghita.
DANIELA MEZEY