„Multe ştiu, dar nu ştiu toate” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Cultură » „Multe ştiu, dar nu ştiu toate”
„Multe ştiu, dar nu ştiu toate”

„Multe ştiu, dar nu ştiu toate”

  • Douăzeci de copii şi tineri din Topliţa vor participa la o tabără de iniţiere în arta meşteşugului

Asociaţia „Flori Topliţene” din municipiul harghitean de pe Mureş va organiza, săptămâna care vine, o tabără de iniţiere în arta meşteşugurilor sub numele „Multe ştiu, dar nu ştiu toate.

Livia Harpa, preşedinta Asociaţiei „Flori Topliţene”, spunea că vor participa 20 de tineri şi copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, majoritatea dintre ei membri ai Grupului „Flori Topliţene”. Grupul „Flori Topliţene”, preciza Livia Harpa, este un Cerc de Cultură în cadrul Casei de Cultură, susţinut financiar de Primăria municipiului Topliţa.

Participanţii la tabără se vor întâlni luni dimineaţă, la Pensiunea Baciu, din Topliţa, care este gazda taberei, şi până vineri vor învăţa tainele mai multor meşteşuguri, unele dintre ele pe cale de dispariţie.

Vor fi prezenţi meşteri populari atât din zona Topliţei, cât şi din alte judeţe. Unul dintre ei le va arăta tinerilor meşteşugul încondeierii ouălor.

Într-una din zile, Niculiţă Baci, din Gălăuţaş, le va vorbi despre doba ţărănească şi tehnica de bătut în ea.

Un alt meşter popular, de pe Valea Pietrişului, comuna Deda, îi va introduce pe participanţii la tabără în tainele împletitului frângilor (franjuri care se pun la năframe, ştergare, feţe de masă) – un meşteşug aflat pe cale de dispariţie, pentru că nu mai ştie aproape nimeni să împletească frângi.

Din Topliţa va fi prezentă o socăciţă (denumire pentru bucătăreasă), care o să le înveţe pe fete să facă buretiţa (se aseamănă cu melcişorii care se folosesc la ciorbe) şi o să explice cum se fac laştele (tăiţeii mai laţi).

Invitat din Ţara Lăpuşului, Maramureş, este şi rapsodul Onişor Pop.

Tot în cadrul taberei va avea loc şi un spectacol care va fi susţinut de copiii din Grupul „Flori Topliţene”.

***

Multe ştiu, dar nu ştiu toate” este un proiect finanţat de Primăria municipiului Topliţa prin Programul anual de finanţare a activităţilor de tineret 2022. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.