Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierul Ponta în China: „Vom vedea zece ani care urmează mult mai fructuoşi în parteneriatul dintre China şi România” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Premierul Ponta în China: „Vom vedea zece ani care urmează mult mai fructuoşi în parteneriatul dintre China şi România”
Premierul Ponta în China: „Vom vedea zece ani care urmează mult mai fructuoşi în parteneriatul dintre China şi România”

Premierul Ponta în China: „Vom vedea zece ani care urmează mult mai fructuoşi în parteneriatul dintre China şi România”

Premierul Ponta a transmis, luni, la Beijing, un mesaj de încredere în capacitatea tehnică a companiilor chineze şi în proiectele acestora în România, arătându-se convins că următorii zece ani vor avea rezultate mult mai concrete şi se vor dovedi mai fructuoşi pentru relaţia dintre România şi China.

Premierul Ponta a avut o serie de discuţii cu omologul său chinez, Li Kekiang, în cadrul vizitei oficiale la Beijing, unde a fost primit cu onoruri militare şi unde a fost însoţit de miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus şi Constantin Niţă.

În cadrul conferinţei comune susţinute de cei doi premieri, Victor Ponta a mulţumit părţii chineze pentru sprijinul acordat investiţiilor de către companii din China în domeniile energiei, agriculturii şi infrastructurii, potrivit Mediafax.

„România are încredere în nivelul tehnologic pe care companiile chineze îl deţin deja şi în competitivitatea proiectelor pe care le desfăşurăm împreună în domeniul energiei, în domeniul infrastructurii şi al agriculturii”, a spus prim-ministrul Ponta.

El a subliniat că şi nivelul schimburilor comerciale bilaterale, care a înregistrat anul trecut circa 4 miliarde de dolari, a crescut la jumătatea anului curent cu 30%. Ponta a pus acest lucru şi pe seama îmbunătăţirii sistemului de vize, în special pentru oamenii de afaceri, subliniind că România a modernizat secţia consulară de la Beijing şi face eforturi pentru reluarea cursei aeriene directe Bucureşti-Beijing.

În acest context, premierul Ponta a arătat că în cursul acestui an se va deschide în capitala Chinei şi o reprezentanţă a Institutului Cultural Român.

Ponta a reamintit cu acest prilej şi faptul că în 2004, în cadrul unei delegaţii de tineri din România, a fost primit de fostul preşedinte Hu Jintao, cu prilejul sărbătorii a 55 de ani de relaţii diplomatice între România şi China.

„Azi (luni – n.r.) sărbătorim împreună 65 de ani de relaţii diplomatice şi mă bucur să constat că aceste relaţii s-au dezvoltat şi sunt convins că atunci când vom sărbători 75 de ani vom vedea zece ani care urmează mult mai fructuoşi şi cu mult mai multe rezultate concrete ale parteneriatului dintre China şi România”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a subliniat totodată că România pledează inclusiv în cadrul UE pentru continuarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi China, ţară care are în România un partener serios pentru proiectele sale atât în cadrul UE, cât şi regional.

La rândul său, premierul chinez Li Kekiang a arătat că trebuie folosite toate oportunităţile de colaborare în domeniile energiei, infrastructurii şi agriculturii, subliniind că nivelul schimburilor comerciale bilaterale trebuie să crească.

În prezenţa celor doi premieri au fost semnate totodată o serie de documente bilaterale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu administratorul şef-adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Energie din China, Liu Qi, un „Acord pentru utilizarea paşnică a energiei nucleare”, iar cu preşedintele Commercial Bank of China, Yi Huiman, o minută de convorbiri între această instituţie şi Guvernul României.

Cei doi premieri au asistat şi la semnarea contractului pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia – Deva de către directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corp, Xin Chunsheng.

Totodată, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a semnat cu preşedintele companiei Shandong, Yang Gencai, şi un reprezentant al Băncii de Dezvoltare a Chinei un memorandum de înţelegere pentru construcţia unui cartier de locuinţe.

Prim-ministrul Ponta a continuat, ieri, vizita în China, deplasându-se cu trenul de mare viteză la Tianjin, unde a vizitat parcul tehnologic şi a avut întâlniri cu reprezentanţi ai firmelor care derulează activităţi în parc în domeniile IT, componente auto, produse bio sau construcţii de maşini; de asemenea, premierul Ponta a avut întâlniri cu autorităţile locale.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.