Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Farmacia „Dona” din Miercurea-Ciuc are program non-stop | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Farmacia „Dona” din Miercurea-Ciuc are program non-stop
Farmacia „Dona” din Miercurea-Ciuc are program non-stop

Farmacia „Dona” din Miercurea-Ciuc are program non-stop

 Este o surpriză foarte plăcută, dar nu este singura, şi iată de ce!

În contractul semnat pentru anul în curs cu farmaciile din judeţ, îmi spunea d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, există o prevedere conform căreia „aceste unităţi au obligativitatea de a participa la sistemul organizat pentru asigurarea continuităţii privind furnizarea medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, în tratamentul ambulatoriu, în zilele de sâmbătă, duminică, de sărbători legale, precum şi în timpul nopţii…”.

Dar cum dragoste cu de-a sila nu se face, în perioada premergătoare derulării procesului de contractare persoane abilitate din cadrul Casei au purtat discuţii atât cu preşedintele Filialei judeţene a Colegiului farmaciştilor din România, cât şi cu reprezentanţii lui zonali şi răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: începând cu 1 septembrie a.c., reţeaua „Dona” deschide prima farmacie non-stop din judeţul nostru, la Miercurea-Ciuc, şi alte farmacii din zonele Gheorgheni-Topliţa, respectiv Odorheiu-Secuiesc, intră într-un program de permanenţă care oferă locuitorilor acces nelimitat la produse de sănătate de primă necesitate. Este un pas foarte important pentru că, până acum, mai arăta ec. Duda Tihamér Attila, „cei care aveau o urgenţă medicală erau nevoiţi să apeleze la serviciile ambulanţei, la unitatea de urgenţă a spitalului sau la centrele de permanenţă”. Centre care, potrivit afirmaţiei sale, fiinţează la Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Praid şi Remetea, patru în total pe judeţ, foarte utile, chiar dacă persoana de gardă nu-i poate prescrie pacientului o reţetă compensată.

Din păcate, numărul lor pare a fi bătut în cuie întrucât, susţine interlocutorul meu, Casa, interesată în a-l creşte, nu poate face nimic atâta vreme cât se loveşte constant de refuzul medicilor de familie.

Revin însă la programul de permanenţă al farmaciilor din zonele Gheorgheni-Topliţa şi Odorhei şi reţin pentru dumneavoastră, cititorii noştri interesaţi de subiect, faptul că acest program, întocmit lunar, este afişat la fiecare unitate care asigură serviciul de gardă pe timpul nopţii şi în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale. Ba mai mult chiar, acelaşi program poate fi consultat şi pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita: www.casn.ro/cashr, „fereastra” – furnizori de servicii medicale – farmacii – farmacii de gardă.

În situaţia în care veţi fi nevoiţi să recurgeţi la un moment dat la serviciile unei asemenea unităţi, mai trebuie să ştiţi că în prealabil e necesar să apelaţi numărul de telefon afişat acolo sau pe site-ul despre care vorbeam, spre a vă pune de acord cu farmacistul asupra unor detalii. Şi încă ceva: medicamentele care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, nu se vor elibera dacă solicitantul nu are asupra sa reţeta!

Cu sublinierea că, deocamdată, în zona Gheorgheni-Topliţa permanenţa va fi asigurată prin alternanţă, două săptămâni consecutiv de farmacii din primul municipiu şi următoarele două săptămâni de farmacii din celălalt municipiu, am să mai reţin aici încă ceva. Şi anume dorinţa directorului general al CAS Harghita de a afla de la dumneavoastră situaţiile în care există disfuncţionalităţi pe această filieră, cu gândul că, ştiute fiind, ele ar putea fi înlăturate. În această idee puteţi apela gratuit numărul 0800.030.980 sau puteţi folosi adresa de e-mail a instituţiei: office@cashr.ro. „Şi dacă sistemul se va dovedi că e bun, a încheiat subiectul d-l Duda, atunci el va fi extins!”.

Până una, alta, felicitări celor de la „Dona”, o companie cu capital integral românesc, care asigură program non-stop la unitatea din Miercurea-Ciuc, strada Harghita, nr. 2, deservită de un farmacist şef, patru farmacişti şi cinci asistenţi de farmacie. Şi acesta, din câte am aflat, este doar începutul…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.