Pregătiri pentru festivalul de alergare din zona municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 3 decembrie 2022
Home » Sport » Pregătiri pentru festivalul de alergare din zona municipiului Miercurea-Ciuc
Pregătiri pentru festivalul de alergare din zona municipiului Miercurea-Ciuc

Pregătiri pentru festivalul de alergare din zona municipiului Miercurea-Ciuc

Sute de persoane sunt aşteptate să participe, luna viitoare, la un inedit festival de alergare în zona municipiului Miercurea-Ciuc, evenimentul aflându-se anul acesta la cea de-a doua ediţie. Primarul municipiul Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că festivalul de alergare se va desfăşura în perioada 16-17 septembrie şi s-a dorit o consolidare a „weekend-ului sportiv”, după experienţa pozitivă din anul trecut.

„Anul trecut au fost în jur de 700 de participanţi în diferite probe. Practic, aproape 24 de ore continuu au fost diferite concursuri, de la alergare nocturnă, pe teren, până la alergare pe asfalt, maraton, semimaraton, ştafetă sau alergare pentru familii pe o distanţă scurtă. Anul acesta se va modifica traseul alergării nocturne, care va fi şi puţin mai tehnic şi va fi mai multă diversitate. Comunitatea alergătorilor din oraş ne-a recomandat un traseu care să fie puţin diferit şi vom profita de posibilităţile existente în şaua Şumuleului şi pe muntele Şumuleu. Totodată, organizăm şi un concurs pentru cei care se simt deja capabili să facă un traseu mai mare decât cel pentru familii, dar încă nu cred că pot să parcurgă un traseu de ştafetă. Şi astfel o să fie un traseu în centrul oraşului de 5 kilometri, care îi va iniţia pe cei care încă nu se simt foarte siguri pe ei în această lume fantastică a traseelor şi concursurilor de alergare”, a afirmat Korodi Attila.

În cadrul festivalului va fi o probă de maraton pe o distanţă de 42 de kilometri, una de semi-maraton pe 21 de kilometri, una de maraton ştafetă pe 4×10 kilometri, iar cei care doresc să participe la concursul de alergare nocturnă vor parcurge o distanţă de 7 kilometri. De asemenea, va fi organizat un cros pentru familii, al cărui traseu va fi de 2,5 kilometri.

„Traseele au fost alese ca să arătăm cât mai mult din peisajul natural şi istoric al municipiului Miercurea-Ciuc. Până duminică noaptea au fost înregistraţi 768 de participanţi. Avem încă o săptămână şi putem să mai creştem. Noi suntem pregătiţi să fim prezenţi cât mai mulţi şi suntem convinşi că va fi un festival foarte bun. Ambasadorii festivalului şi anul acesta sunt Novák Eduard, Gabriela Szabó şi Adi Teslovan, trei sportivi de excepţie din trei domenii diferite şi sperăm ca şi prin ei să putem transmite un mesaj că merită să vină toată lumea la Miercurea-Ciuc, pentru că va fi atmosferă de festival un weekend întreg”, a mai spus Korodi Attila.

Acesta a menţionat că la prima ediţie a festivalului de alergare au fost prezente persoane din mai multe zone ale ţării, dar şi din Ungaria şi Germania şi, având în vedere faptul că s-au înregistrat deja mulţi participanţi, este de aşteptat ca evenimentul sportiv, care se adresează şi celor din marile oraşe care sunt deschişi să participe la concursuri de specialitate în locuri inedite, în natură, în zone pline de istorie, să se desfăşoare într-o atmosferă frumoasă, ca şi anul trecut.

Potrivit organizatorilor, în momentul în care vor parcurge traseele, concurenţii vor avea parte de cele mai frumoase peisaje şi vor trece pe lângă clădiri istorice, monumente din oraş şi puncte de reper ale municipiului Miercurea-Ciuc. Pornind din centrul oraşului, alergătorii vor trece în faţa Colegiului Naţional „Márton Áron”, o clădire impozantă construită la începutul anilor 1900, apoi vor merge spre Păuleni şi Delniţa. Pe parcurs vor vedea în depărtare Hăşmaşul Mare şi Piatra Singuratică, după care, trecând prin satul Şoimeni, vor putea arunca o privire către  Muntele Şumuleu, la poalele căruia se organizează anual cel mai mare pelerinaj catolic din Europa de Est. Participanţii la festival vor alerga şi pe lângă cetatea Mikó, construită în anii 1.600 în stil renascentist şi vor trece şi prin apropierea patinoarului „Vákár Lajos”, centrul hocheiului ciucan. Traseul alergătorilor de trail va porni chiar de lângă altarul de la care se oficiază slujba din cadrul pelerinajului catolic. Pe parcursul concursului, sportivii vor fi încurajaţi şi de muzicieni locali, iar la finalul evenimentului sportiv va avea loc tradiţionalul „pasta party”, dar şi un concert, au mai precizat organizatorii.

„Running Festival Miercurea-Ciuc” este organizat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, în parteneriat cu cluburi sportive din localitate.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.