- Organizatorii celei de-a doua ediţii a Taberei de Astronomie vă invită miercuri, 24 august, de la ora 20:30, la o noapte albă sub cerul înstelat
Un număr de 30 de elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani şi îndrumătorii lor participă în această perioadă la cea de-a doua ediţie a Taberei de Astronomie intitulată „Priveşte în sus – educaţie non-formală prin Astronomie”, organizată de Asociaţia „A fi altfel”, al cărei iniţiator şi preşedinte este preotul Petru Cătinean. Evenimentul este finanţat de Primăria Municipiului Topliţa, prin Programul anual de finanţare a activităţilor de tineret pe anul 2022.
Tabăra tematică a început vineri, 19 august, şi îi are ca invitaţi de seamă şi lectori pe Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), membru coordonator naţional al „Astronomers Without Borders” şi Cosmin Sorin Micloş, preşedintele Asociaţiei Ucenicul Astronom din Miercurea-Ciuc, membru al Consiliului de Conducere al SARM şi delegat al Comisiei „Cercetare şi Educaţie” a Consiliului Naţional pentru Tineret din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului.
Timp de o săptămână, adolescenţii prezenţi la Tabăra de Astronomie de la Cabana Secu din Topliţa participă la diferite cursuri de profil: instrumentele astronomice şi utilizarea lor, orientarea pe bolta înstelată, identificarea şi recunoaşterea de stele, constelaţii şi asterisme, cursuri practice de confecţionare a unor machete de rovere lunare – reproduceri la scară redusă ale unor vehicule destinate explorării spaţiale cu care astronomii se deplasează pe suprafaţa Lunii – de machete de sonde şi navete spaţiale.
„De cum am ajuns, am făcut echipe, pentru că am dorit să facem un experiment care se întinde pe durata întregii tabere: am confecţionat un gnomon – instrument arhaic pentru măsurarea timpului prin mişcarea soarelui, practic o tijă verticală aşezată la 90 de grade cu ajutorul căreia, în funcţie de umbra pe care o lasă pe sol, putem identifica anotimpul în care suntem, ora, putem vedea când zilele sunt mai lungi sau mai scurte. Copiii au caiete de observaţii, şi-au confecţionat propriul ceas solar şi din două în două ore echipele formate din câte cinci copii, după un program bine stabilit, în funcţie de cum le vine rândul, efectuează observaţia astronomică, trasând colinear urma lăsată de gnomon. Dacă vremea este nefavorabilă, tragem o liniuţă în caietul de observaţii. Îi implicăm pe copii şi în activităţi pe grupe, pe de o parte pentru a le stimula spiritul competiţional şi în acelaşi timp pe cel de echipă”, ne povesteşte Sorin Cosmin Micloş, cunoscutul preşedinte al Asociaţiei Ucenicul Astronom din Miercurea-Ciuc.
Se pare că ceasul solar i-a impresionat în mod deosebit pe adolescenţi: cum de poate umbra unui băţ înfipt în pământ să-ţi indice ora, anotimpul, cât mai ai până la echinocţiu sau până la solstiţiu şi câte altele…
Zilnic, la tabăra de Astronomie se fac şi observaţii ale Soarelui, copiii fiind îndemnaţi să identifice petele solare, cu atât mai mult cu cât perioada pe care o traversăm oferă maximul activităţii astrului zilei.
„Ei îşi desenează pe caiete discul solar şi îşi notează petele, iar eu le filmez la rezoluţie bună, pentru a dezbate apoi, la proiector, care sunt petele pe care ei le-au notat şi cele pe care le-au scăpat; şi zilnic repetăm acest tip de observaţie, pentru a vedea cum apar şi cum se dezvoltă ele. Programul observaţiilor este exact ca la NASA, din două în două ore. Copiii sunt foarte receptivi şi încântaţi de ceea ce învaţă aici”, ne dezvăluie Cosmin Sorin Micloş.
Luni, adolescenţii au confecţionat sistemul solar la scară, pe care l-au aşezat pe suprafaţa solului, iar în zilele care urmează participanţii la tabără vor improviza, din flacoane de plastic şi din dopurile acestora pe post de roţi, îmbinate cu elastice de cauciuc, scobitori şi beţişoare de frigărui, roverul lunar, care va fi acţionat de un panou solar, care generează energia necesară unui motor micuţ de 3 volţi.
La atelierele coordonate de Valentin Grigore şi de Cosmin Sorin Micloş se predau şi cursuri de astrofotografie şi de astronomie observaţională, atât de zi, cât şi de noapte.
„Nucleul era deja format încă de la prima ediţie a taberei. De câteva luni le predau Astronomia şi câteva noţiuni de astrografie, desigur la nivelul cunoştinţelor mele. Şi înainte priveam cerul, dar la nivel de amatori, întrebându-ne, ca fiecare, oare ce planetă o fi aceea, care este rostul fazelor lunii, până la urmă curiozitatea ne-a împins să punem bazele acestei tabere, cu ajutorul Asociaţiei Ucenicul Astronom, care a răspuns pozitiv iniţiativei noastre. Şi nu doar atât, ne dorim ca tabăra de Astronomie de la Topliţa să devină o tradiţie. (…) Copiii sunt fascinaţi şi îşi doresc foarte mult să vină la această tabără. Din păcate, am fost nevoiţi să refuzăm mai multe cereri, dat fiind faptul că numărul locurilor este limitat. Şi tocmai pentru asta am gândit Ziua porţilor deschise la Tabăra de Astronomie de la Cabana Secu, dedicată publicului larg, la care îi invităm atât pe cei care nu au putut să vină la tabără, cât şi pe toţi cei care vor să vadă inelele lui Saturn, sateliţii lui Jupiter, Andromeda, să vadă stelele duble prin telescop, îi invităm chiar la o lecţie de nivel general. Suntem deschişi tuturor celor care vor veni aici, la Cabana Secu din Topliţa şi îi aşteptăm cu drag”, consemnează părintele Petru Cătinean.
„Vom monta staţii de observaţii pe care nu le găseşti oriunde, specialiştii vă vor fi alături şi veţi avea ocazia să participaţi şi la un curs de astrofotografie, în urma căruia veţi căpăta cunoştinţele necesare pentru a putea realiza fotografii ale unor obiecte cereşti chiar şi cu telefonul mobil”, lansează o provocare greu de refuzat delegatul Comisiei „Cercetare şi Educaţie” a Consiliului Naţional pentru Tineret din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului.
DANIELA MEZEY