Pregătiri ale autorităţilor pentru minivacanţa prilejuită de Ziua Internaţională a Copilului şi sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Societate » Pregătiri ale autorităţilor pentru minivacanţa prilejuită de Ziua Internaţională a Copilului şi sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe
Pregătiri ale autorităţilor pentru minivacanţa prilejuită de Ziua Internaţională a Copilului şi sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe

Pregătiri ale autorităţilor pentru minivacanţa prilejuită de Ziua Internaţională a Copilului şi sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe

În judeţul Harghita va fi asigurată, premergător şi pe timpul minivacanţei prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului şi sărbătoririi Rusaliilor Ortodoxe, o prezenţă activă în stradă pentru a preveni faptele ilegale şi pentru a asigura intervenţia rapidă în cazul producerii unor incidente, precum şi pentru acordarea unei atenţii deosebite locurilor aglomerate, în zona lăcaşurilor de cult şi în staţiunile turistice, a informat Instituţia Prefectului. Potrivit unui comunicat al instituţiei, poliţiştii vor acţiona pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea gradului de siguranţă rutieră şi al transporturilor.

Astfel, atât în zonele urbane cât şi în cele rurale vor fi instituite patrule ce vor avea misiunea de a fluidiza traficul rutier şi de a preîntâmpina eventuale fapte antisociale.

Ca în fiecare an, oamenii legii se vor afla în mijlocul cetăţenilor, în special în zonele aglomerate, în proximitatea parcurilor de distracţii şi a altor zone de agrement, dar şi în apropierea lăcaşelor de cult. Având în vedere faptul că multe dintre evenimentele rutiere negative sunt cauzate de consumul de băuturi alcoolice şi de viteza excesivă, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirii producerii de evenimente negative, în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona în vederea depistării celor care încalcă, frecvent sau ocazional, normele rutiere, scopul fiind, desigur, acela al deplasării în condiţii de deplină siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice. Poliţiştii atrag atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos, cât şi cu orice fel de mijloc de transport doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate şi, nu în ultimul rând, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren, să nu lase în autoturisme bani sau bunuri la vedere. Cetăţenilor care participă la evenimente unde sunt prezente mase mari de oameni li se recomandă să respecte indicaţiile organizatorilor, să nu introducă arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente.

Pompierii militari vor interveni în toate cazurile de situaţii de urgenţă, atât în ceea ce priveşte limitarea efectelor unor fenomene meteo sau hidrologice periculoase, ţinând cont de prognozele pentru începutul lunii iunie.

Peste 100 de pompieri salvatori harghiteni cu mijloace tehnice de intervenţie vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea răspunsului operativ la solicitările primite din partea cetăţenilor. Eventualele urgenţe medicale vor fi gestionate, prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura măsurile de prim-ajutor calificat. Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa sau bunurile turiştilor. Astfel, specialiştii Inspecţiei de Prevenire vor efectua acţiuni de îndrumare şi control la unităţile de turism din judeţ pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor, astfel încât clipele de relaxare să nu fie umbrite de evenimente nedorite.

Cetăţenilor care îşi vor petrece zilele libere în unităţile turistice din judeţ li se recomandă ca la sosirea în spaţiile de cazare să studieze planul de evacuare, afişat pe partea interioară a uşii de intrare, pentru a identifica căile de evacuare în situaţii de urgenţă. În situaţia în care există căi de evacuare blocate, persoanele cazate trebuie să informeze personalul de la recepţie. De asemenea, pentru evitarea unor evenimente nedorite, celor care vor alege să-şi petreacă timpul liber în natură, li se recomandă să facă focul doar în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea acestuia. Focul deschis nu trebuie utilizat la o distanţă mai mică de 100 m de pădure şi nici în condiţii de vânt, deoarece orice rafală slabă poate modifica direcţia flăcărilor. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care vor fi supravegheaţi în permanenţă.

Jandarmii vor executa misiuni pentru ajutorarea persoanelor aflate în situaţii de risc, iar jandarmii montani vor monitoriza zonele din staţiunile montane şi traseele turistice.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică atât la manifestările religioase, cât şi la cele cultural-artistice şi recreative ce vor avea loc pe raza judeţului. Jandarmii vor acţiona independent sau în sistem integrat, având ca misiune siguranţa cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, dar şi intervenţia în caz de nevoie. Jandarmii montani sunt pregătiţi să intervină în staţiunile Băile Tuşnad, Harghita Băi, Lacu Roşu, Borsec, Praid şi pe traseele montane din apropiere, dar şi să ofere informaţii utile turiştilor ce se vor deplasa în zona montană a judeţului. Pentru a evita producerea unor situaţii neplăcute, amatorilor de drumeţii li se reaminteşte faptul că este necesar să respectaţi regulile de siguranţă, să se echipeze corespunzător zonei montane, să se informeze cu privire la prognoza meteo şi să nu se aventureze pe traseele turistice după lăsarea întunericului şi mai ales singuri.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita vor desfăşura activităţi de prevenire şi informare cu privire la efectele negative şi riscurile asociate consumului de droguri. Astfel, vor fi derulate în judeţ activităţi de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaţionale a Copilului şi Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe. Atât la nivel naţional, cat şi la nivelul judeţului Harghita aceste acţiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spaţiile recreaţionale aglomerate, respectiv staţiuni montane, zonele de agrement din întreaga ţară, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, spectacole, zile ale porţilor deschise, zilele oraşelor, târguri, evenimente sportive, concursuri etc., în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare şi ateliere antidrog.

În perioada următoare vor acţiona în sistem integrat alături de instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Harghita, Serviciul Salvamont Harghita, dar şi alte instituţii cu atribuţii, astfel încât activităţile socio-economice să se desfăşoare în condiţii de legalitate, iar cetăţenii să poată petrece minivacanţa ce urmează în siguranţă.

„Dorim să mulţumim tuturor poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor, personalului medical pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile pe perioada Rusaliilor Catolice şi a Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, dar şi voluntarilor şi cetăţenilor, care au înţeles că numai printr-un parteneriat cu instituţiile şi autorităţile publice se pot organiza în siguranţă astfel de evenimente”, a precizat Instituţia Prefectului. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.