Pregătirea Strategiei de Sport a judeţului Harghita a intrat pe linie dreaptă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Pregătirea Strategiei de Sport a judeţului Harghita a intrat pe linie dreaptă
Pregătirea Strategiei de Sport a judeţului Harghita a intrat pe linie dreaptă

Pregătirea Strategiei de Sport a judeţului Harghita a intrat pe linie dreaptă

Judeţul Harghita va avea, în curând, o strategie sportivă refăcută care va fi valabilă până în anul 2038. Despre aceasta au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna-Botond – vicepreşedintele CJ Harghita, care are în subordine şi activitatea de sport, Ábrahám Előd – fost sportiv de performanţă, fost consilier în cadrul Ministerului Sportului.

Borboly Csaba afirma că, dacă vorbim de descentralizare, iar activitatea de sport va fi arondată de anul viitor judeţelor, atunci Consiliul Judeţean Harghita s-ar bucura să susţină viaţa sportivă a judeţului.

Bíró Barna-Botond a făcut un mic istoric al pregătirii strategiei de sport. Amintea faptul că aceasta trebuia să fie făcută în anul 2020, dar a fost un an sub semnul pandemiei, iar întâlnirile cu cluburile şi alţi specialişti au fost mai greu de organizat. Aşa că s-a decis să fie amânată pentru anul următor. În 2021 s-a discutat cu ministrul Sportului din acea perioadă, Novák Eduárd, acesta spunând că se va realiza şi o strategie naţională. Astfel, s-a decis să fie finalizată înainte cea naţională. Şi aşa s-a ajuns ca noua strategie de sport a judeţului să fie făcută acum, la final de 2023.

Bíró Barna-Botond spunea că pe baza acesteia se vor lansa şi proiectele viitoare de sport ale Consiliului Judeţean Harghita.

Ábrahám Előd preciza că strategia de sport este conturată pe 4 viziuni. Cea mai importantă este sănătatea populaţiei. O alta are în vedere comunitatea de sportivi, care să fie mai performantă şi mai sănătoasă. Un accent se va pune şi pe specialiştii din sport. Nu în ultimul rând, se vor avea în vedere şi bazele sportive care să devină sustenabile.

Acesta a explicat de ce această strategie se va întinde până în 2038 şi nu până în 2032, cum este cea naţională. Pe de o parte, s-a decis să se meargă pe 3 cicluri olimpice, care ar fi 12 ani; dar cum sunt Jocuri Olimpice de Vară şi de Iarnă, cele 3 cicluri însumează 14 ani. Apoi s-a avut în vedere faptul că sportivii care în 2038 vor fi apţi pentru a participa la Olimpiadă acum au între 7 şi 11 ani.

Vorbind de perspectivă, Ábrahám Előd a dorit să transmită şi un mesaj către părinţi: să nu „omorâm” copiii de la 10-12 ani cu rezultate, pentru că la această vârstă ei trebuie să se bucure doar de mişcare. Să nu se exagereze cu medaliile şi premiile la vârste fragede, deoarece nu este un pas mare de la bucuria de a face sport până la a detesta activitatea.

Acesta mai preciza faptul că, la fel ca la strategia naţională, şi în cazul judeţului se vor prioritiza sporturile. Dintre noutăţile incluse în strategie amintea de conturarea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au sportivii, antrenorii, instructorii, preşedinţii cluburilor sau asociaţiilor, părinţii sportivilor. De asemenea, introducerea dezvoltării pe termen lung a sportivilor (Long Term Athlete Development), aici fiecare ramură sportivă trebuind să vină cu un plan propriu. Important pentru sportivi este ca aceştia să ştie din timp ce vor face după încheierea activităţii – astfel, pregătirea pentru viaţa sportivilor după încheierea carierei va fi inclusă în strategie. Şi tot în ea vor fi precizate şi atribuţiile Consiliului Judeţean Harghita.

În grupul de elaborare a Strategiei de Sport a judeţului Harghita fac parte dr. Elbert Gábor – fost secretar de stat în Guvernul Ungariei, specialist în pregătirea mentală a sportivilor; Cristiano Valoppi – fostul antrenor al lui Novák Eduárd; Ábrahám Előd.

Ce urmează în această perioadă? Până la jumătatea lunii octombrie vor avea loc consultări şi realizarea unor sondaje. Apoi, în a doua jumătate a lunii octombrie vor avea loc consultări pe baza datelor colectate din sondaje. Ulterior, până la mijlocul lunii decembrie, strategia se va afla în dezbatere publică.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.