Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătirea alegerilor locale, pe ultima sută de metri | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Politic » Pregătirea alegerilor locale, pe ultima sută de metri
Pregătirea alegerilor locale, pe ultima sută de metri

Pregătirea alegerilor locale, pe ultima sută de metri

Şedinţa Colegiului Prefectural care a avut loc ieri a cuprins 4 puncte pe ordinea de zi. Hodos László a venit cu un subiect foarte vechi – activitatea Sport Clubului Miercurea-Ciuc în anul 2015; Török Eugen a prezentat o statistică a însămânţărilor de primăvară şi starea culturilor agricole; Petru Gârbea a adus precizări legate de proiectele depuse şi câştigate de către şcolile harghitene, iar Tar Gyöngyi a vorbit despre necesitatea producătorilor de a obţine autorizaţii sanitare atunci când comercializează produse chiar şi în târgurile provizorii, realizate cu ocazia unor evenimente diverse, cum ar fi zilele localităţilor.

La diverse, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a oferit informaţii referitoare la pregătirea alegerilor. Iar acesta amintea de faptul că pe 22 mai a avut loc simularea naţională a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului multiplu. Tot atunci s-au făcut demersuri pentru asigurarea generatoarelor electrice la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean şi staţia de prelucrare a datelor de la Institutul Naţional de Statistică, implicit asigurarea sălilor unde se va face instruirea preşedinţilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora.

 5 tone de buletine de vot

Tipărirea buletinelor de vot s-a făcut la o tipografie din Sf. Gheorghe, Covasna, şi s-a finalizat la data de 24 mai – preciza Adrian Jean Andrei.

Tot în 24 mai au fost ridicate de la Bucureşti ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, a timbrelor autocolante şi a broşurilor care conţin un ghid al Autorităţii Electorale Permanente. S-a făcut sortarea şi ambalarea, pe secţii de votare şi circumscripţii electorale a ştampilelor, a timbrelor autocolante şi a broşurilor de care vă menţionam.

A doua zi, pe 25 mai, au fost desemnaţi, prin tragere la sorţi computerizată de către Autoritatea Electorală Permanentă, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora. S-a comunicat către toate birourile electorale de circumscripţie locală şi STS procesul verbal privind desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor acestora, ţinem legătura cu IPJ.

„Vineri – spunea prefectul judeţului – colegii de la Instituţia Prefectului, au descărcat buletinele de vot – aproape 5 tone – le-au depozitat şi pus sub pază”.

În prezent are loc o instruire a preşedinţilor birourilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora şi, implicit, distribuirea telefoanelor de către reprezentanţii STS. Această acţiune a început ieri şi va dura până mâine. De asemenea, s-a comunicat către primării şi preşedinţii birourilor locale de circumscripţie graficul pentru ridicarea materialelor necesare bunei desfăşurări a procesului de votare: buletine de vot, ştampile, timbre autocolante şi ghiduri.

În concluzie, afirma Adrian Jean Andrei, „suntem în calendarul activităţilor în ceea ce priveşte buna pregătire şi desfăşurare a alegerilor locale, nu sunt probleme deosebite, nu am solicitat – suntem printre puţinele judeţe – suplimentări de sume de la Ministerul Afacerilor Interne”.

 Fără probleme legate de campaniile electorale

Unul dintre aspectele pozitive remarcate de prefect a fost lipsa implicării şefilor instituţiilor publice în campania electorală.

„Vreau să apreciez faptul că dvs., în calitate de funcţionari publici, nu v-aţi implicat şi nu vă implicaţi în campania electorală şi că nu aţi participat şi nu participaţi la vreo dezbatere electorală” – spunea Adrian Jean Andrei.

„Cred că e – continua acesta – o chestiune de bun simţ şi o chestiune de responsabilitate şi de respectare a legii şi vreau să spun că apreciez acest lucru. Sunt judeţe în care s-au luat măsuri asupra funcţionarilor publici cu funcţii de conducere care s-au implicat în campania electorală, dar în judeţul Harghita nu sunt astfel de cazuri”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.