Prefectul judeţului Harghita: „Vizita Papei este o vizită de şef de stat (…) trebuie să facem ca acest eveniment să fie o mare reuşită” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » Prefectul judeţului Harghita: „Vizita Papei este o vizită de şef de stat (…) trebuie să facem ca acest eveniment să fie o mare reuşită”
Prefectul judeţului Harghita: „Vizita Papei este o vizită de şef de stat (…) trebuie să facem ca acest eveniment să fie o mare reuşită”

Prefectul judeţului Harghita: „Vizita Papei este o vizită de şef de stat (…) trebuie să facem ca acest eveniment să fie o mare reuşită”

Prefectul Jean-Adrian Andrei s-a întâlnit, miercuri, într-o şedinţă de lucru, cu toţi factorii decizionali din judeţ: preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, viceprimarul Füleki Zolán, şefii structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Apărării Naţionale, SRI, să radiografieze acţiunile ce vor fi întreprinse în perioada premergătoare vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc în Harghita

„Am vrut neapărat să ne întâlnim, având în vedere atribuţiile pe care le are prefectul în judeţul Harghita, şi anume de asigurare a respectării legii şi ordinii publice, de apărare a drepturilor cetăţenilor şi siguranţa acestora, dar şi atribuţii pentru acţionarea în menţinerea climatului de pace socială”, a punctat prefectul Andrei.

Având în vedere afluxul foarte mare de participanţi-pelerini, nu doar la întâlnirea cu Sfântul Părinte în data de 1 iunie, ci şi în perioada care leagă acest eveniment de pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu-Ciuc, prefectul a făcut apel la responsabilitate în asigurarea siguranţei oaspeţilor şi a ordinii publice.

„În primul rând, este o vizită de şef de stat (Papa Francisc fiind şi şeful statului Vatican – n.a.), motiv pentru care toate structurile subordonate MAI şi celelalte structuri, în colaborare cu Instituţia Prefectului, dar şi cu organizatorii în primul rând, trebuie să facem în aşa fel încât, printr-o colaborare, cooperare şi comunicare permanentă, acest eveniment să fie o mare reuşită. De fapt, discutăm despre două mari evenimente, pe de o parte vizita Suveranului Pontif în data de 1 iunie şi desfăşurarea pelerinajului, de-acum deja celebru, al Rusaliilor de la Şumuleu-Ciuc, o săptămână mai târziu, în data de 8 iunie, două evenimente la care vor participa mulţi pelerini – dacă la Rusaliile catolice discutam de 200.000-300.000 de participanţi, la vizita Papei Francisc discutăm de 500.000-1.000.000 de pelerini, în contextul în care în municipiul Miercurea Ciuc trăiesc 38.000 de locuitori; practic, discutăm despre de 25 de ori mai multă populaţie în perioada 1-8 iunie. Am vorbit despre toate măsurile pe care trebuie să le întreprindem în lunile următoare în ceea ce priveşte căile de acces, închiderea oraşului din punct de vedere al accesului rutier, dar şi de asigurarea serviciilor medicale, pentru că discutăm de un aflux extrem de mare de participanţi”, a precizat prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Totodată, a arătat că, deşi „la nivel naţional va fi un plan de acţiuni”, la nivelul judeţului trebuie să existe măsuri concrete, stabilite dinainte, pentru o corectă asigurare a ordinii publice, a siguranţei cetăţenilor, asigurării serviciilor medicale, pentru prevenirea oricăror situaţii nedorite care ar putea apărea, în condiţiile participării masive a pelerinilor.

„Ca prefect, consider că este un exerciţiu de maximă responsabilitate pentru fiecare dintre noi, de profesionalism, de colaborare, de cooperare, dar şi de comunicare în vederea organizării şi desfăşurării acestor două mari evenimente. Depinde doar de noi dacă va fi o reuşită, dacă judeţul Harghita va avea în continuare o imagine aşa cum ne-o dorim fiecare şi depinde doar de deschiderea şi de implicarea noastră, a fiecărei instituţii în gestionarea activităţii specifice”, a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Până la întâlnirea următoare, prefectul le-a solicitat participanţilor la şedinţa de lucru să se informeze, în vederea discuţiilor punctuale, cu privire la identificarea din timp a punctelor din municipiu şi de pe Dealul Şumuleu unde urmează să fie amplasate corturi ale Crucii Roşii, despre punctele de informare turistică, a hărţilor şi punctelor de informare pentru presă, despre locaţiile pentru toaletele publice sau ecologice, sursele de apă potabilă în municipiu şi în zonele adiacente. Totodată, a cerut să se aibă în vedere emiterea autorizaţiilor pentru vânzătorii ambulanţi, programul de intrare a comercianţilor mari la aprovizionat în perioada 1-8 iunie, identificarea parcărilor pentru autoturismele şi autocarele cărora li se va permite accesul în oraş, deşi acest lucru este foarte puţin probabil, în condiţiile în care se vorbeşte despre închiderea traficului în municipiu în perioada mai sus-menţionată. Şi nu în ultimul rând, să se stabilească cine se va ocupa de jurnaliştii acreditaţi la Vatican – 150 de persoane până în prezent, potrivit organizatorilor, şi alţi aproximativ 150 din diferite state ale lumii – unde va fi locul mass-media, precum şi cu privire la identificarea de voluntari şi studenţi vorbitori de limbi străine, care să vină în sprijinul pelerinilor.

„Vă asigur că şi Instituţia Prefectului şi Guvernul României vor să contribuie în mod legal şi diplomatic la această vizită deosebit de importantă pentru România şi pentru judeţul Harghita şi vreau să existe comunicare maximă, atât între instituţii, cât şi între noi, referitoare la buna organizare şi desfăşurare a evenimentelor. Îmi doresc, la fel ca şi organizatorii, ca dl preşedinte (al Consiliului Judeţean Harghita – n.a.) Borboly, să fie o reuşită totală”, a concluzionat prefectul Andrei.

Prezent la şedinţa de lucru, care s-a desfăşurat cu uşile închise, dr. Péter Szilárd, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, a declarat la finalul acesteia că a primit oferte de sprijin pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă din Germania şi Ungaria.

„Noi avem experienţa fiecărui pelerinaj de Rusalii, anual sunt peste 100.000 de pelerini în zona noastră, dar pe 1 iunie vor fi mult mai mulţi. Colegii noştri au început să se pregătească pentru vizita Papei, deocamdată nu putem estima câte corturi de prim-ajutor trebuie să ridicăm, dar faţă de anii trecuţi, numărul acestora va fi suplimentat considerabil. Vom cere şi sprijinul colegilor noştri din judeţele învecinate şi deja am fost contactat de colegi din Ungaria şi din Germania, care doresc să vină ca voluntari, să ne ajute cu asigurarea asistenţei medicale de urgenţă”, a declarat dr. Péter Szilárd.

Părintele paroh Csont Ede din Tuşnad Sat, însărcinat să facă parte din echipa de coordonare a vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu, a pledat, la rândul său, pentru unitate, indiferent de naţionalitate şi confesiune, întru întărirea în credinţă.

„În legătură cu întâlnirea de astăzi, pornesc de la motto-ul acestei vizite (a Sanctităţii Sale Papa Francisc – n.a.), Să mergem împreună, şi este o invitaţie nu numai pentru acea zi, când Sfântul Părinte va fi la Şumuleu, ci şi pentru perioada premergătoare, să organizăm împreună acest eveniment. Noi, ca reprezentanţi ai creştinilor catolici din România, sperăm în a avea susţinerea întregii comunităţi şi adresăm o invitaţie în acest sens persoanelor de altă confesiune, de altă naţionalitate: sunt bineveniţi la Şumuleu-Ciuc, să fie o sărbătoare comună pentru noi toţi, un eveniment care să ne dea forţă spirituală, să ne dea încredere în viitor şi întărire în credinţă”, a conchis părintele paroh Csont Ede.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Bla-bla, sa facem, sa dregem. Nu ne-a lamurit cine il insoteste oficial din partea statutului roman pe pontif: Presedintele, prim-ministrul, seful bisericii catolice din Romania? Va fi traducere in romana sau vine V. Orban si se vorbeste doar in maghiara? De asemenea, unde vor fi plasati lunetistii-benoclisti? Caci, daca vine L. Tokes, iese scandal. Am scris corect in romaneste? Va rog asigurati traducerea in maghiara. Succesuri.

  2. Papa, ca orice șef de stat, respectă legile interne și internaționale, cu ocazia vizitelor sale în alte state. Important este să ne comportăm demn, ca cetățeni responsabili și buni creștini. Problemele de stat le rezolvă cu responsabilii statului român, iar cele religioase cu enoriașii catolici în primul rând, dar și cu ceilalți creștini, indiferent de naționalitatea lor. Ar fi păcat să fie deturnată vizita într-o acțiune naționalist-șovină, indiferent de cine. La asta trebuie să vegheze și maghiarii/secuii și românii. Să aveți înțelepciune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.