Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul Ion Proca: „Este momentul să fim calmi, solidari şi toleranţi” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul Ion Proca: „Este momentul să fim calmi, solidari şi toleranţi”
Prefectul Ion Proca: „Este momentul să fim calmi, solidari şi toleranţi”

Prefectul Ion Proca: „Este momentul să fim calmi, solidari şi toleranţi”

Prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, a făcut apel din nou la locuitorii judeţului să fie conştienţi că fără parteneriatul dintre noi toţi, nu va fi uşor să trecem peste situaţia dificilă generată de pandemia de coronavirus, calmul, responsabilitatea şi respectarea regulilor impuse de autorităţi reprezentând singura calea pentru a trece cu bine peste vremurile dificile pe care le trăim.

„Vreau să fac din nou un apel către cetăţenii judeţului, să ştie că autorităţile îşi fac datoria, să înţeleagă că ne străduim cu toţii să facem ceea ce trebuie şi în acest sens, vă asigur, cooperarea inter-instituţională funcţionează foarte bine. (…) Noi nu am trecut niciodată printr-un eveniment de asemenea amploare şi trebuie să contribuim toţi la instaurarea liniştii, să fim curajoşi”, a spus reprezentantul Guvernului în judeţ.

El a dat asigurări că efectele declarării stării de urgenţă la nivel naţional ţin doar de nevoia de a simplifica procedurile de achiziţii, de sprijinirea sistemului medical şi de monitorizarea celor care se află în stare de izolare.

„Este o măsură pe care multe ţări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetăţenilor lor. (…) Trebuie să conştientizam cu toţii că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul şi să fim solidari. Este momentul să fim uniţi, să fim toleranţi şi să ajutăm fiecare după puteri. Starea de urgenţă ne permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus”, a adăugat prefectul.

Ion Proca a mai anunţat că în urma bunei colaborări cu autorităţile locale şi cu Consiliul Judeţean, acesta din urmă a decis ca în termen foarte scurt să aloce o sumă importantă de bani pentru constituirea unui dispecerat unic la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita.

Prefectul a reiterat că cea mai eficientă metodă de prevenţie a răspândirii infecţiei cu COVID-19 este limitarea mobilităţii. „Staţi acasă şi nu vă panicaţi. Pentru că au fost semnalate multe cazuri în care oamenii, într-o stare emoţională deosebită, au reacţii exagerate, aş vrea să vă rog să vă comportaţi cu responsabilitate, gândiţi-vă şi la ceilalţi, nu cumpăraţi în neştire, sunt şi alţii care au nevoi, fiţi înţelegători şi solidari”, a subliniat prefectul judeţului.

Numărul persoanelor aflate în carantină în Harghita, până la confirmarea sau infirmarea infecţiei cu coronavirus, a ajuns la 20, a precizat prefectul Proca, adăugând că, până în acest moment, toate persoanele care au ajuns din străinătate în judeţ, însoţite de convoaiele create la graniţe, au fost găzduite în spaţii de carantină corespunzătoare, neexistând niciun caz de raportare potrivit căreia acestea nu ar fi mulţumite de condiţiile oferite.

De altfel, numărul locurilor de cazare pentru izolarea în regim de carantină a crescut la 315, prin oferta făcută de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita: la una dintre vilele aflate în proprietatea acestuia şi la spaţiile pe care le deţine Serviciul Salvamont-Salvaspeo al CJ, astfel încât nevoile de carantinare pot fi acoperite deocamdată la nivelul judeţului, a dat asigurări prefectul Proca.

Alte 93 de persoane din judeţ se află în autoizolare la domiciliu şi – vestea cea mai bună – nu a fost confirmat încă niciun caz de infecţie cu COVID-19 în Harghita.

Potrivit prefectului, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de încălcare a autoizolării la domiciliu şi nici pentru răspândire de informaţii false.

Spitalele sporesc măsurile de prevenire a infecţiilor cu COVID-19

În condiţiile evoluţiei infecţiei cu coronavirus, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a restrâns, începând de sâmbătă, internarea pacienţilor cu boli cronice; excepţie face Secţia de Oncologie. Potrivit conducerii spitalului, în baza deciziei medicilor curanţi sau a medicilor şefi, pacienţii în cazul cărora este posibilă aplicarea acestei măsuri, vor fi reprogramaţi.

Pentru evitarea aglomeraţiei, accesul la ambulatoriile de specialitate aflate în clădirea principală a spitalului se face pe la intrarea din spatele unităţii medicale, din direcţia laboratorului, numai pe baza programărilor şi cu coordonarea unui angajat al spitalului. „Pacienţilor li se cere să respecte orele de programare”, se arată în documentul citat.

Ca măsură de prevenţie, toate persoanele care ajung la spital sunt supuse triajului epidemiologic. Pentru realizarea acestuia în condiţii de siguranţă, duminică a fost instalat în curtea SJU, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, un cort, care poate fi încălzit la nevoie. Acolo, pacienţii care vin la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) sau la cabinetele ambulatoriilor de specialitate, sunt rugaţi să completeze un chestionar cu privire la călătoriile efectuate, dacă au intrat în contact cu persoane provenite din zone cu COVID-19, dacă sunt infectate şi să ofere câteva informaţii privind starea de sănătate.

În cadrul măsurilor de prevenţie, au mai fost stabilite circuite separate pentru examinarea persoanelor care se prezintă la spital cu febră. Astfel, adulţii şi copii vor fi direcţionaţi către intrări separate, examinaţi şi, dacă este cazul, trimişi la Secţia de Boli Infecţioase.

Începând de duminică, SJU a introdus măsuri speciale şi pentru protecţia gravidelor care vin să nască şi a nou născuţilor. Ambulanţele care aduc viitoarele mămici la spital nu mai intră la UPU; ele vor fi conduse, prin curtea unităţii medicale, în spatele a spitalului, la o intrare separată, de unde vor fi preluate de către personalul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie. Gravidele care nu ajung la spital cu ambulanţa sunt rugate să sune la numărul de telefon 0372/66.11.21, al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, să traverseze curtea spitalului până la intrarea din direcţia Laboratorului de analize medicale, de unde vor fi preluate.

„Apelăm la înţelegerea pacienţilor pentru eventualele neplăceri. Aceste măsuri au fost luate pentru protecţia lor şi a personalului nostru şi cerem cooperarea lor pentru eficacitatea măsurilor de prevenţie. Suntem responsabili unii pentru alţii şi fiecare dintre noi are un rol semnificativ în prevenirea infecţiilor. Facem apel la toţi, să respecte măsurile şi regulile făcute cunoscute de autorităţile sanitare. Să avem grijă de noi, ca să putem avea grijă unii de ceilalţi”, a declarat managerul instituţiei, dr. Konrád Judit, citată în finalul comunicatului de presă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, Adrian Pănescu, a precizat că astfel de corturi de triaj epidemiologic au fost amplasate cu ajutorul Ministerului Apărării Naţionale şi al Consiliului Judeţean şi în celelalte spitale din judeţ.

Daniela MEZEY

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.