Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea evenimentelor care pot degenera în fapte antisociale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea evenimentelor care pot degenera în fapte antisociale
Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea evenimentelor care pot degenera în fapte antisociale

Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea evenimentelor care pot degenera în fapte antisociale

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a atenţionat, miercuri, pe primarii din judeţ să ia măsuri de prevenire a unor evenimente care pot degenera în fapte antisociale, în contextul în care, în ultima perioadă, în unele localităţi au avut loc tensiuni între comunităţile de romi şi de maghiari.

„I-am atenţionat pe primarii din judeţ asupra gestionării corecte şi a prevenirii oricăror evenimente care pot degenera în fapte antisociale şi care pot afecta siguranţa publică, viaţa sau integritatea persoanelor, precum cele înregistrate la nivelul judeţului în ultimii ani şi în ultima perioadă, mai ales în prevenirea cazurilor de violenţă, incendierea unor locuinţe sau de altă natură, în care au fost implicate persoane de etnie romă şi de etnie maghiară”, a declarat pentru Agerpres prefectul Adrian Jean Andrei.

Într-o notă trimisă tuturor primăriilor din judeţ, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a solicitat edililor să uzeze de toate pârghiile legale de care dispun pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor.

„Acest demers al meu vine în contextul unor evenimente din ultima perioadă din unele localităţi ale judeţului, în care primarul, ca reprezentant al statului român, nu a gestionat corect prevenirea şi aplanarea unor situaţii tensionate, iar solicitarea mea nu face altceva decât să îl responsabilizeze pe acesta, mai ales că reprezintă comunitatea care l-a ales”, a precizat Adrian Jean Andrei.

El a punctat faptul că organele abilitate cu cercetarea legală a acestor fapte îşi fac datoria, însă „primarul are un rol primordial în prevenirea unor fapte antisociale, mai ales când acestea se desfăşoară în grup”.

În ultima perioadă, în unele localităţi din Harghita au avut loc tensiuni între comunităţile de romi şi de maghiari.

Un astfel de caz s-a petrecut la Gheorgheni, la începutul lunii aprilie, unde mai mulţi localnici au dat foc unei case şi unor baloţi de paie din zona unde locuiesc romii, nemulţumirea fiind generată de comiterea mai multor infracţiuni în oraş.

Poliţia a instituit zone de siguranţă publică, atât la Gheorgheni, cât şi în alte localităţi în care există riscul producerii unor tensiuni în rândul comunităţilor locale. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.