Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Precizări ale directorului DGASPC Harghita cu privire la un raport al Inspecţiei Sociale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Precizări ale directorului DGASPC Harghita cu privire la un raport al Inspecţiei Sociale
Precizări ale directorului DGASPC Harghita cu privire la un raport al Inspecţiei Sociale

Precizări ale directorului DGASPC Harghita cu privire la un raport al Inspecţiei Sociale

La începutul acestei luni am scris un material intitulat Copiii din unităţile rezidenţiale din cadrul DGASPC Harghita nu beneficiază de servicii de găzduire şi supraveghere cu respectarea standardelor minime de calitate, în care am folosit constatări dintr-un raport al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Scriam atunci că la mai mulţi furnizori de servicii de asistenţă socială, inclusiv la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, au fost găsite anumite nereguli.

Referitor la acest articol, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a dorit să facă câteva precizări.

Acesta susţine că deoarece informaţiile au fost preluate din raport exact în forma în care au fost scrise, pot oferi o imagine neelocventă asupra realităţii.

„Ceea ce nu este nici aproape de realitate, este faptul că aceşti copii nu ar beneficia de hrană îndestulătoare din punct de vedere caloric şi nutritiv. Acest lucru nici pe departe nu e adevărat”, spunea Elekes Zoltán. „Alocaţiile de hrană – continua directorul instituţiei – au fost stabilite prin lege la 16,6 lei/zi; acest lucru trebuie respectat şi chiar îl respectăm”. Iar „în unele cazuri, hrana care este asigurată, e chiar mai multă decât ar trebui”.

„Discuţii au fost la copiii cu handicap – explica Elekes Zoltán. Este o diferenţă în interpretarea legii care spune, la un anumit articol, că toţi copiii cu HIV trebuie să beneficieze de o alocaţie de hrană majorată cu 50%. Asta este interpretarea noastră şi a juristului nostru; interpretarea AJPIS este că toţi copiii cu handicap trebuie să beneficieze de această majorare. Este o discuţie inclusiv la nivel central. Am primit opinii şi dintr-o parte şi din alta. Din câte am înţeles şi ANPIS are o dilemă pe acest subiect, dacă acel articol se referă la toţi copiii cu handicap sau numai la copiii care au HIV/SIDA. Unul din subiectele pe hrană a fost acesta.

Sigur că s-au mai găsit nişte neconcordanţe între meniul zilnic afişat şi bonuri de consum sau ce era exact pe ziua respectivă. Nişte lucruri care nu erau bine precizate: că primesc fructe, dar nu era scris dacă au primit mere sau banane.

Dar, în principiu, eu spun că nu se pune problema ca în sistemul de protecţie a copilului din judeţul Harghita, copiii să nu primească hrană îndestulătoare caloric şi nutritiv”.

În raportul AJPIS Harghita s-a mai precizat că nu erau asigurate birouri şi scaune necesare realizării temelor pentru fiecare copil. Elekes Zoltán spune că într-un apartament de bloc, unde stau câte 6-7 copii, e greu să ai tot atâtea birouri şi în fiecare cameră copilul să aibă biroul lui separat. Mai mult de atât, lecţiile sunt făcute împreună cu un educator, iar dacă copiii stau în camere separate (în timpul lecţiilor), e greu şi pentru educator să verifice dacă cei mici scriu sau citesc ceea ce trebuie.

Directorul DGASPC Harghita a mai precizat că raportul a fost întocmit în urma verificărilor efectuate la toate cele 40 de case de tip familial, însă neconcordanţele constatate la o casă sau la alta au fost generalizate.

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.